Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2025

Artikel Actieve rol voor apothekersassistent bij medicatiecheck kwetsbare ouderen
Niet alleen apothekers maar ook de apothekersassistenten nemen in apotheek Prinsenland in Rotterdam medicatiechecks af bij kwetsbare ouderen. Het vernieuwde medicatiebeoordelingsformulier ondersteunt hen daarbij. “Ze weten nu waar ze naar kunnen vragen, en waarom.”
Artikel ‘Complexiteit en diversiteit van deze groep patiënten motiveert mij’
Lang voordat de opleiding kaderapotheker kwetsbare ouderen bestond, verdiepte Chiara van Rodijnen zich al in ouderenzorg. Sinds haar afstuderen tien jaar geleden heeft ze veel expertise opgebouwd die ze dagelijks toepast in haar gesprekken met oudere patiënten. “Je zegt nooit tegen een patiënt wat hij moet doen, je bepaalt samen wat voor hem het beste is.”
Artikel E-coach helpt MM-patiënten bij juist innemen van medicijnen
Een e-coach die is ontwikkeld en geïmplementeerd door zorgverleners samen met patiënten met multipel myeloom, ondersteunt en draagt bij aan een verbeterde therapietrouw. Door verschillen te meten tussen de interventiegroep die de e-coach gebruikt versus patiënten die standaardzorg krijgen, is er een trend in verbeterde therapietrouw in de interventiegroep. Deze uitkomsten bieden inzicht en ook ruimte voor doorontwikkeling.
Artikel Rechter: boete voor off-label voorschrijven coronamedicatie is terecht, maar te hoog
Tijdens de coronapandemie voelden sommige huisartsen zich machteloos en schreven off-label medicatie voor, wat resulteerde in een boete opgelegd door de minister. In een eerder besproken uitspraak in PW 46 oordeelde de rechter dat de wetgeving onvoldoende duidelijk was en vernietigde de boete. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is het hier echter niet mee eens en concludeert dat de boete terecht was, maar acht een halvering passend.
Artikel Troff document Hogere concentratie van MTX-PG3 verbetert behandelresultaat
Veel patiënten met de ziekte van Crohn stoppen met methotrexaat vanwege bijwerkingen of onvoldoende effect. Therapeutic drug monitoring (TDM) kan mogelijk de behandeling optimaliseren. Een vereiste is een concentratie/effect-relatie: een hogere MTX-PG3-concentratie hangt samen met een langere behandelduur en lagere ziekteactiviteit.
Artikel Pascal source code GO-KIDS: hulp bij juist gebruik van ondansetron aan kind met buikgriep
Kinderen met buikgriep die blijven braken kunnen baat hebben bij ondansetron. Het kan dan helpen als de apotheker aan ouders uitlegt dat het off-labelgebruik van ondansetron veilig en effectief is, zegt Gea Holtman, projectleider van GO-KIDS, dat het juiste gebruik van dit middel wil ondersteunen. “Ons onderzoek laat zien dat één gift vaak voldoende is.”
Artikel D source code Van balie naar beeldscherm: digitale begeleiding bespaart tijd
Hybride zorg in de apotheek is niet alleen haalbaar, maar kan ook daadwerkelijk bijdragen aan efficiëntere en betere medicatiebegeleiding. Digitale hulpmiddelen bieden apothekers een praktische oplossing om, ondanks beperkte tijd en personeel, de kwaliteit van patiëntenzorg te versterken, zo blijkt uit een kleinschalig onderzoek van Hogeschool Utrecht.
Artikel Lagere dosering DOAC optie bij verlengde behandeling VTE
Bij patiënten met veneuze trombo-embolie die een verlengde behandeling met een anticoagulans nodig hebben, is een lagere dosering van een DOAC een optie. De non-inferioriteit is niet aangetoond, maar de incidentie van een nieuwe trombose is laag en het aantal relevante bloedingen substantieel lager.
Artikel Pascal source code Wisselen van methylfenidaat en SSRI’s levert problemen op
Vooral patiënten die methylfenidaat en SSRI’s gebruiken melden gezondheidsschade als ze moeten wisselen van hun vertrouwde geneesmiddel naar een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsweg en afgiftepatroon. Dit blijkt uit een recente analyse van patiëntervaringen op het Meldpunt Medicijnen.
Artikel ‘Zorgverleners moeten zich bewust zijn van de impact van taalproblemen’
Goede communicatie met patiënten die het Nederlands niet beheersen vraagt om meer bewustwording én actie van zorgverleners, vindt openbaar apotheker Mujtaba Al Hadi. Een nieuwe richtlijn die binnenkort verschijnt, helpt hierbij. “Een woord als ‘eten’ is beter te begrijpen dan ‘maaltijd’.”
Artikel Troff document Fluoropyrimidines veilig en effectief bij drager DPYD-variant
Kankerpatiënten met een DPYD-variant kunnen veilig worden behandeld met een lagere dosering fluoropyrimidines, zonder verlies aan effectiviteit. Voor patiënten met de c.1236G>A-variant is echter maatwerk nodig, concludeert Jonathan Knikman op basis van zijn promotieonderzoek. Dit betekent in de praktijk nauwkeurige monitoring, met dosisaanpassingen op geleide van de toxiciteit.
Artikel chemical/x-isostar Lager risico dementie bij gebruik GLP-1-agonist
Bij personen met diabetes type 2 lijken zowel GLP-1-agonisten als SGLT-2-remmers geassocieerd met een lager risico op de ziekte van Alzheimer en gerelateerde dementieën, blijkt uit een emulatiestudie. Een meta-analyse toonde deze relatie alleen aan voor GLP-1-agonisten.
Artikel Rol apotheker bij juist gebruik antibiotica kan uitgebreider
Antibioticagebruik is de belangrijkste oorzaak van antibioticaresistentie. Openbaar apothekers zijn in de positie om antibioticagebruik te verbeteren door specifieke aandoeningen extra aandacht te geven. Vernieuwende stappen zijn nodig in de samenwerking met de huisarts om de potentie van apothekers verder te benutten, concludeert promovendus Maarten Lambert.
Artikel Popsong voor TikTok en Instagram toont apotheek aan jongeren
Na jaren van personeelskrapte en steeds minder jongeren die kiezen voor de opleiding apothekersassistent dreigt een infarct in de apotheken. Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA) lanceert een imagocampagne om de apotheek te promoten onder schoolverlaters. Ook opleidingen zoeken naar nieuwe manieren om onderwijs aan te bieden. “Iedereen in de apotheeksector moet in actie komen.”
Artikel Sick day-rules vaak onbekend bij gebruikers SGLT-2-remmers
Slechts een klein deel van de patiënten die SGLT-2-remmers gebruiken, weet hoe te handelen tijdens sick days, perioden met koorts, overgeven, diarree of aanhoudende hitte. Betere en digitale informatievoorziening kan helpen ziekenhuisopnames te voorkomen.
Artikel Gepotidacin: nieuwe behandeloptie bij gonorroe
Gepotidacin is niet inferieur aan ceftriaxon plus azitromycine voor de behandeling van urogenitale gonorroe. Het first in class-antibioticum biedt daarmee een nieuwe orale behandelmogelijkheid voor ongecompliceerde urogenitale gonorroe.
Artikel Subsidie voor sterke eerste lijn Eemland en ketenaanpak valpreventie ouderen
Apothekers zijn overal in het land bezig hun positie in de regio te versterken. In dit artikel een overzicht van enkele initiatieven om de farmaceutische zorg te verbeteren, zoals apothekers in Eemland die intensief betrokken zijn bij de aanvraag van subsidie en apothekers in Zuid-Kennemerland/IJmond die samen met het sociaal domein een ketenaanpak valpreventie hebben opgezet.
Artikel Troff document Vaccin verkleint kans dat gordelroos opnieuw toeslaat
Apothekers zitten met veel vragen over vaccinatie tegen gordelroos bij ouderen. Wie komen voor vaccinatie in aanmerking en hoe effectief is het? Wordt vaccinatie vergoed, en wat is het verschil tussen de zostervaccins Shingrix en Zostavax? De belangrijkste vragen beantwoord.
Artikel ‘De apotheek heeft een belangrijke sociale functie in de wijk’
Service Apotheek Nieuw Sloten is een van de vijf apotheken die meedoet aan een Amsterdamse pilot gericht op het verbeteren van het welzijn van de wijkbewoners. Patiënten met sociale problemen krijgen extra begeleiding om ze uit hun isolement te halen. “Zorgen voor de kwaliteit van leven van een patiënt is onderdeel van het zorgverlener zijn.”
Artikel Advies bij COPD: terugdringen van niet-gepast ICS-gebruik
Voor duale therapie met inhalatiecorticosteroïden en een langwerkende bèta-2-agonist luchtwegverwijder is geen plaats meer in de herziene internationale COPD-richtlijn GOLD. ICS zijn van beperkte therapeutische waarde, waardoor voor sommige patiënten andere combinatietherapieën zijn te overwegen.
Artikel Precisiegeneeskunde kinderastma: innovatie in apotheekpraktijk
Astma is een complexe ziekte met diverse ontstekingsmechanismen, waardoor niet elke patiënt baat heeft bij een standaardbehandeling. De opkomst van precisiegeneeskunde biedt nieuwe mogelijkheden om behandelingen te optimaliseren. Dit proefschrift onderzoekt hoe biomarkers en geavanceerde analysemethoden kunnen bijdragen aan een persoonlijkere benadering van astmabehandeling bij kinderen.
Artikel Meer hoesten en benauwdheid na verandering van device
Lareb krijgt regelmatig meldingen van problemen na substitutie van inhalatiemedicatie met een ander type poederinhalator. Mensen ervaren vooral verergering van hun aandoening, productspecifieke klachten en klachten in de mond of keel. Onwetendheid over de verschillen tussen inhalatoren en onjuist gebruik ervan verklaren deze problemen grotendeels.
Artikel Mepolizumab voorkomt exacerbaties bij COPD
Behandeling met mepolizumab, toegevoegd aan triple-inhalatietherapie, zorgt voor een lagere jaarlijkse frequentie van matige tot ernstige exacerbaties bij patiënten met eosinofiele COPD.
Artikel Zwangeren stoppen vaak onnodig met astmamedicatie
Een goede behandeling van astma tijdens de zwangerschap is belangrijk voor moeder en kind. Uit het zwangerschapsregister van Moeders van Morgen Lareb blijkt dat tot de helft van de vrouwen stopt met astmamedicatie voorafgaand of tijdens een zwangerschap. De meeste reguliere astmamedicatie kan echter veilig worden doorgebruikt.
Artikel Nieuw longformularium met ICS + formoterol
Aan het herziene longformularium van de regio Utrecht is de combinatie van een inhalatiecorticosteroïd (ICS) en formoterol als ‘zo nodig’-medicatie toegevoegd, zegt openbaar apotheker Heleen Heemstra-Eijsbroek. Zij was nauw betrokken bij de ontwikkeling ervan. “Als mensen veel klachten hebben, krijgen ze automatisch meer ICS binnen.”
Artikel Tevredenheid over switch naar duurzamere keuze voor inhalator
Tientallen patiënten van apotheek Vinkeveen zijn het afgelopen half jaar omgezet van een dosisaerosol naar een droogpoederinhalator of autohaler. Makkelijk in gebruik en duurzamer. “We hebben nog niemand gehad die weer terug wilde naar de dosisaerosol.”
Artikel ‘FeNO-meting cruciaal voor personaliseren astmatherapie’
Biologicals zijn veelbelovende nieuwe geneesmiddelen voor zowel astma als COPD, inhalers krijgen klimaatvriendelijke drijfgassen en FeNO-meting biedt openbaar apothekers een unieke kans voor therapeutic drug monitoring, stelt Job van Boven. Maar er zijn nog altijd meer kaderapothekers long nodig en vergoedingen voor digitale zorg moeten beter worden geregeld. “Een betere astmacontrole, daar doe je het natuurlijk allemaal voor.”
Artikel Geen kantoor-apotheker maar een zorgverlener
Het vak is te mooi om niét aan de balie te staan en juist met de patiënt in contact te zijn, betoogt Edgard Weening, die zich erover verbaast dat veel collega’s zoveel tijd in hun kantoor doorbrengen. “Wees een échte zorgverlener.”
Artikel CETP-remmer obicetrapib verlaagt LDL-cholesterol
Combinatiebehandeling met obicetrapib en ezetimib reduceert significant het LDL-cholesterol. Ook monotherapie met obicetrapib verlaagt het LDL bij patiënten met atherosclerotische aandoeningen of heterozygote familiaire hypercholesterolemie.
Artikel Korter behandelen na intoxicatie met paracetamol is vaak mogelijk
Met het nieuwe SNAP-regime kan de behandeling met acetylcysteïne bij een acute paracetamolintoxicatie mogelijk bij de helft van de patiënten worden verkort. Het is belangrijk bij de implementatie van het regime te letten op de nieuwe rol voor de INR, die samen met de paracetamolspiegel en ALAT-waarde bepalen of de behandeling na twaalf uur kan worden gestaakt.
Artikel Apotheker afgerekend op onjuist informeren van het Tuchtcollege
Een apotheker maakte fouten en toen de patiënt daarover klaagde, reageerde de apotheker niet of te laat. De patiënt diende uiteindelijk zes klachten in. De apotheker verdedigde zich tevergeefs en hij bleek het Tuchtcollege op meerdere punten onjuist te hebben geïnformeerd. Het college nam dit hoog op en concludeerde dat vijf van de klachten gegrond waren.
Artikel ECMAScript program Kostenbesparing hiv-zorg door farmacotherapeutische keuzes
De hiv-zorg in Nederland is succesvol, maar staat onder druk door oplopende medicatiekosten. Generieke middelen, bewuste therapiekeuzes en een gestructureerd switchbeleid bieden kansen om de behandeling doelmatiger en betaalbaar te houden, blijkt uit promotieonderzoek van Piter Oosterhof. Hij ziet hierbij ook een rol weggelegd voor apothekers.
Artikel Opleidingsapotheek blijkt meestal positieve leeromgeving
Ruim 80% van de openbaar apothekers in opleiding beschouwt hun opleidingsapotheek als een positieve leeromgeving, zegt Marnix Westein. Hij deed onderzoek naar de effectiviteit van de herziene vervolgopleiding. “In zo’n omgeving ervaren aiossen meer ruimte om zich te ontwikkelen.”
Artikel Herziening van een NHG-Standaard: stap voor stap wegen van nieuwe inzichten
Aan de herziening van een NHG-Standaard, zoals eind vorig jaar de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2, gaat veel werk vooraf. Stap voor stap worden nieuwe inzichten zorgvuldig gewogen. Diverse partijen krijgen bovendien de gelegenheid hun mening te geven. “We luisteren goed naar hun ervaringen.”
Back to top