Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond 2016

Zorgen om medicatiegebruik psychiatrische patiënt na ontslag

Bijna 70% patiënten stopt met een of meer geneesmiddelen

Bijna 70% van de patiënten stopt met het gebruik van een of meer middelen wanneer ze worden ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis. Somatische middelen worden vaker gestopt dan psychiatrische middelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Heshu Abdullah-Koolmees.

PW 7 - 17-02-2016 | door H. Abdullah-Koolmees, H. Gardarsdottir, D. Yazir, L.J. Stoker, J. Vuyk, T.C.G. Egberts en E.R. Heerdink

‘Altijd bedacht zijn op diefstal, vooral van opiumwetmiddelen’

Oxycodon gestolen uit medicatierol van zorginstelling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ontving in 2014 een melding van een zorginstelling over diefstal van benzodiazepines en oxycodon uit medicatierollen. Bij nader onderzoek constateerde de Inspectie dat de gestolen tabletten waren vervangen door andere middelen. Het RIVM onderzocht de samenstelling van deze middelen.

PW 7 - 17-02-2016 | door Paquita Cornelissen en Dries de Kaste

Thin film: nieuwste toediening van orale geneesmiddelen

Vooral handig voor mensen met slikproblemen

De thin film drug delivery is een nieuw systeem voor de afgifte van orale geneesmiddelen. Deze toedieningsvorm is vooral handig voor mensen met slikproblemen, zoals kinderen en geriatrische patiënten. Ook bij maagdarmziekten, misselijkheid (chemo) en aandoeningen van het zenuwstelsel biedt hij mogelijkheden, concluderen studenten farmacie van de Universiteit Utrecht na onderzoek.

PW 7 - 17-02-2016 | door S. Bakr, P.I. van Berkel en D.S. Deben

Nierveilig medicijngebruik: praktijkinitiatieven in de regio

Nierstichting steekt € 160.000 in voorbeeldprojecten

Om nierveilig medicijngebruik te bevorderen en de samenwerking tussen apothekers, huisartsen, specialisten en patiënten te verbeteren heeft de Nierstichting € 160.000 geïnvesteerd in acht projecten. De resultaten van de regionale projecten, hieronder beschreven, tonen dat landelijke implementatie is aan te bevelen.

PW 6 - 10-02-2016 | door Iris Groenenberg en Nino Bellengé, Nierstichting

Recente nierfunctiegegevens vaak onbekend in apotheek

UPPER-onderzoek: medicatiebewaking wint bij verbetering uitwisseling labwaarden

Zo’n 10% van de Europese bevolking heeft een verminderde nierfunctie. Dit is vaak niet in de apotheek bekend en kan ernstige gevolgen hebben voor patiënten. Onderzoek van UPPER, netwerk voor onderzoek in de farmaceutische praktijk van de Universiteit Utrecht, laat zien dat meer informatie-uitwisseling tussen arts en apotheek de medicatiebewaking ten goede komt.

PW 6 - 10-02-2016 | door Ellen Koster, Daphne Philbert, Nina Winters, Marcel Bouvy

‘Mijn vriend heeft mij zijn nier gegeven …’

Petra Schormans: ‘Na de transplantatie kreeg ik als bijwerking huidkanker’

Door cystes moesten Petra Schormans’ tot twee kilo per stuk opgezwollen nieren worden verwijderd. Haar vriend stond een nier af en na de transplantatie begon bij haar de energie weer te stromen. Maar het noodlot sloeg opnieuw toe: borstkanker. “Laatst dacht ik: ik stop ermee. Maar gelukkig heb ik een positieve instelling.”

PW 6 - 10-02-2016 | door Edwin Bos

Eiwitverlies belangrijke marker bij chronische nierschade

Voor patiënten met cystenieren komt een eerste geneesmiddel beschikbaar

De mate van eiwitverlies bepaalt met de nierfunctie de ernst van chronische nierschade en het risico op complicaties. Reductie van eiwitverlies met RAAS-remmers blijft de eerste stap; voortaan al vanaf 300 mg eiwit in de urine per 24 uur. Voor verdere reductie komen er nieuwe opties aan. De SGLT-2-remmers lijken veelbelovend bij diabetische nefropathie.

PW 6 - 10-02-2016 | door Cindy Reinders

Nierstichting: ongezouten waarheid over silent killer

3 gram minder zout per dag scheelt jaarlijks 1500 doden

De Nierstichting zet in op zoutreductie om nierschade te voorkomen. Als we per dag 3 gram minder zout eten, scheelt dat jaarlijks 1500 doden, zegt directeur Tom Oostrom. Verder wil hij voor patiënten met nierfalen transplantatie bevorderen en dialyse met een draagbare kunstnier realiseren. De patiënt kan dan kiezen waar hij wil dialyseren.

PW 6 - 10-02-2016 | door Cindy Reinders

Schippers: ander bedrijfsmodel farmaceutische industrie nodig

Minister VWS kondigt reeks plannen aan om kosten geneesmiddelen te verlagen

Minister Schippers van VWS is kritisch over de farmaceutische industrie. In een langetermijnvisie kondigt ze maatregelen aan die de kosten voor geneesmiddelen moeten verlagen en de innovatie versnellen. Schippers: “Er zijn farmaceutische bedrijven die geen boodschap hebben aan de beschikbaarheid voor patiënten en betaalbaarheid van het zorgstelsel.”

PW 6 - 10-02-2016 | door Frits Baltesen

Check jaarlijkse griepprik

IVM heeft de FTO-modules en casuïstiek over polyfarmacie herzien

In een FTO over medicatiebeoordelingen kunnen huisartsen en apothekers elkaar informeren over de nieuwe criteria om geneesmiddelen te starten of stoppen. En ze kunnen afspreken wie hiervoor in aanmerking komt.

PW 5 - 08-02-2016 | door Cindy Reinders

Avondinname toch beter

Preventief acetylsalicylzuur: steeds meer aanwijzingen voor grotere effectiviteit

Wat is het beste tijdstip voor inname van acetylsalicylzuur als anticoagulans? Vollaard en De Jongh meenden dat Bonten te snel was met zijn advies voor avondinname. Tobias Bonten gaat in op hun bezwaren.

PW 5 - 08-02-2016 | door Tobias Bonten

Bisfosfonaten tasten alleen beenmergcellen in kaak aan

Kaakbot reageert anders op bisfosfonaten dan pijpbeenderen

Osteoclasten of hun voorlopers in de kaak zijn minder gevoelig voor bisfosfonaten dan deze in de pijpbeenderen. Dit dan komen doordat kaakosteoclasten resistenter zijn tegen bisfosfonaat-geïnduceerde apoptose. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jenny Vermeer.

PW 5 - 05-02-2016 | door Jenny Vermeer

Geneesmiddelen een spiegel voorhouden

Nieuwe methode maakt productie juiste spiegelbeeld makkelijker

Medicijnen kunnen een spiegelbeeld hebben dat minder actief of soms zelfs giftig is. De productie van het juiste spiegelbeeld is dus zeer belangrijk, maar ook ingewikkeld. Een nieuwe methode is nu ontdekt, waarmee het mogelijk is om heel simpel de juiste vorm te produceren.

PW 5 - 05-02-2016 | door René Steendam

'Superlage prijzen uit systeem'

Werkgroep Geneesmiddelentekorten heeft weinig bereikt

Geneesmiddelentekorten nemen hand over hand toe, van 426 in 2013 naar 625 in 2015. De door het ministerie van vws in 2013 ingestelde Werkgroep Geneesmiddelentekorten is er niet in geslaagd voor enige verbetering te zorgen. Martin Favié van Bogin pleit voor een radicaal andere koers.

PW 5 - 05-02-2016 | door Frans van den Houdt

Nú structurele oplossing

Geneesmiddelvoorziening bevindt zich in de gevarenzone

Acute medicijntekorten zijn voor apothekers en ‘collega’-fabrikanten bijna niet meer op te vangen. Een oplossing is nog ver weg zolang zorgverzekeraars geen redelijke prijs betalen voor geneesmiddelen, betogen apothekers Renetta Fransens en Taco van Witsen.

PW 5 - 05-02-2016 | door Renetta Fransens en Taco van Witsen

Bouwen aan pREGnant-register verbetert zorg voor zwangere

Pilot: ook apothekers willen medewerking verlenen

Veel vrouwen gebruiken tijdens hun zwangerschap ten minste één voorgeschreven geneesmiddel. Ook het gebruik van foliumzuur, vitamines en mineralen is hoog. Met een opstartsubsidie van zonmw is het pREGnant-register ontwikkeld, zodat het geneesmiddelgebruik systematisch gedocumenteerd kan worden. Met die kennis kan de zorg aan zwangere vrouwen worden verbeterd.

PW 5 - 05-02-2016 | door Saskia Vorstenbosch

‘Openbaar apotheker door minister tot ridder geslagen’

Henk Buurma en Frans van de Vaart werkten jaren aan wettelijke erkenning

“Zo’n stimulans heeft een beroepsgroep af en toe nodig”, zeggen apotheker-onderzoeker Henk Buurma en KNMP’er Frans van de Vaart over het besluit van minister Edith Schippers om het specialisme van openbaar apotheker wettelijk te erkennen. “Dit is écht historisch!”

PW 4 - 29-01-2016 | door Frits Baltesen

Alertheid geboden bij omzetten levothyroxine

350.000 patiënten moeten switchen door tekorten Thyrax

Thyrax Duotab (levothyroxine) 0,025 mg is vanaf februari niet leverbaar waardoor schildklierpatiënten massaal moeten substitueren. Uit een toenemend aantal meldingen bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb blijkt dat bij substitutie tussen verschillende levothyroxinebevattende producten extra waakzaamheid geboden is.

PW 4 - 29-01-2016 | door Jan Span, Michel Kooijman, Florence van Hunsel en Doerine Postma

‘Begrip voor patiënt, maar de apotheker maakt zelf afweging’

Dilemma: jonge, obese vrouw wil orlistat zonder recept

Een goed opgeleide jonge vrouw wil zelfstandig een oplossing zoeken voor haar obesitasprobleem en vraagt de apotheker 84 capsules orlistat 60 mg. Zie daar het ethisch dilemma uit PW 46 (13 november 2015). De casus is uitdagend, omdat een dergelijke vraag, en het daarmee verbonden dilemma, gemakkelijk geprojecteerd kan worden naar andere verzoeken om UA- of zelfzorgmiddelen.

PW 4 - 29-01-2016 | door Ruud Dessing en Fons Duchateau

Winst bij de behandeling van hepatitis C is mogelijk

Helft van de patiënten met co-infectie heeft een te lage ribavirinespiegel

Therapeutic drug monitoring van ribavirine voor steady state – in de eerste, tweede en vierde behandelweek – maakt hepatitis C-therapie met peginterferon effectiever. TDM is ook zinvol bij tripeltherapie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Klaartje de Kanter. Zij toonde verder aan dat boceprevir samen kan met raltegravir en omeprazol.

PW 4 - 29-01-2016 | door Klaartje de Kanter

Document acties

Back to top