Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond 2016

‘Ziekenhuis moet komen tot transparant standpunt’

Casus ipilimumab: patiënt kiest voor hoge dosering

Ziekenhuisapothekers worden voortdurend geconfronteerd met ethische dilemma’s bij de behandeling van patiënten met dure geneesmiddelen. De casus uit PW 4 ging over therapie met ipilimumab en bevatte drie morele aspecten: een therapie in ontwikkeling, honorering van patiëntverzoek en tweedeling in de zorg. Het aantal ingezonden reacties was helaas beperkt.

PW 12 - 25-03-2016 | door Fons Duchateau, Ruud Dessing en Tanja Feberwee

Virologen op zoek naar het mysterie van het zikavirus

Vaccin tegen snel oprukkend virus op zijn vroegst over twee jaar op de markt

Zika verspreidt zich razendsnel over de wereld. Hoe gevaarlijk is dit virus, hoe verspreidt het zich en hoe kunnen mensen zich wapenen tegen de ziekte? Twaalf laboratoria zijn druk bezig met de ontwikkeling van een vaccin. “Een vaccin is er op zijn allervroegst over twee jaar.”

PW 12 - 25-03-2016 | door Frits Baltesen

‘Voor een sterke cao moeten alle ondernemers meedoen’

VZA-voorzitter Bouma: ‘Apothekers vragen om een lijst met cao-apotheken’

Na drie jaar onderhandelen hebben de Vereniging van Zelfstandige Apothekers (VZA) en de Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) een cao afgesloten. Maar niet voor de ketenapothekers in loondienst. Dick Bouma, de nieuwe VZA-voorzitter, vertrouwt erop dat zelfstandigen en ketens weer naar elkaar toe groeien.

PW 12 - 25-03-2016 | door Edwin Bos

Nieuw en duur: niet altijd beter

Ton de Boer wil apothekers wegwijs maken in woud van nieuwe geneesmiddelen

Het is ondoenlijk voor apothekers om het bos nog te zien door de vele bomen van de nieuwe geneesmiddelen die op de markt komen, vindt klinisch farmacoloog/epidemioloog Ton de Boer. Hij start daarom met nascholing over de therapeutische waarde van nieuwe middelen. “Apothekers hebben behoefte aan duiding.”

PW 11 - 18-03-2016 | door Frans van den Houdt

Zeer kwetsbare patiënt knapt op na interventies

Echtgenote hoort in apotheek dat dubbele antistolling niet altijd nodig is

Twee jaar geleden kreeg de heer H een herseninfarct dat zijn leven ingrijpend heeft veranderd. Op initiatief van zijn echtgenote maken zij een afspraak met de apotheker-farmacotherapeut, die enkele geneesmiddelen stopt of omzet. De kwaliteit van leven van de man lijkt te verbeteren als hij later opgewekt op het spreekuur verschijnt.

PW 11 - 18-03-2016 | door Valerie Meijvis

Overleg betrokkenen nodig bij start insuline-biosimilar

Rol van apothekers: uitleg geven en ongewenste effecten monitoren

Openbaar apothekers krijgen meer te maken met biosimilars nu voor insuline glargine een goedkope variant op de markt is. Hierover ontstond onrust toen Menzis dit middel aanwees als preferent bij nieuwe gebruikers. Dat vindt WSO-voorzitter Peter Wognum een onjuist instrument om het – wel gewenste – voorschrijven van biosimilars te stimuleren.

PW 11 - 18-03-2016 | door Cindy Reinders

Angst, onmacht, humor en liefde in de hospice

Vredig sterven in De Patio en De Rozenhof in Dordrecht

Alle emoties passeren de revue in de laatste levensdagen van de hospicebewoners: onmacht, doodsangst, onvoorwaardelijke liefde, ontroostbaar verdriet, humor of onverschilligheid. Maar uiteindelijk sterft iedereen in rust. Coördinator Martha Bor: “Het zijn kaarsjes die langzaam uitgaan.”

PW 10 - 11-03-2016 | door Frits Baltesen

‘Apotheker kan helpen angst voor opioïden weg te nemen’

Zorg voor patiënt in laatste levensfase kan beter door meer samenwerking

Hoogleraar Karin van der Rijt wil samen met andere zorgverleners de palliatieve zorg verbeteren. Ze roept op om in het ziekenhuis tijdig aan de bel te trekken als een patiënt de pijn niet onder controle krijgt. Apothekers kunnen helpen het gebruik van opioïden te stimuleren, door onder meer uit te leggen dat ze niet verslavend werken.

PW 10 - 11-03-2016 | door Cindy Reinders

Voor Apotheek Lombok heeft Hospice Utrecht ‘aparte status’

Hechte samenwerking leidt tot nieuwe werkwijze voor noodmedicatie

Samen met het team van Hospice Utrecht biedt hospice-arts Marleen van Venrooij gasten comfort in hun laatste weken. Daarbij wordt ze ondersteund door apotheker Rogier Hilberdink van de Lombok Apotheek, die volgens haar altijd klaarstaat om medicatie te leveren. Ze vertellen over samenwerken, ‘logistieke stress’ bij verpleegkundigen en moeilijk te controleren pijn.

PW 10 - 11-03-2016 | door Edwin Bos

Verslaving niet uitgesloten bij snelwerkend fentanyl

Veel kankerpatiënten gebruiken opioïden tegen matige tot ernstige pijn

Om pijn bij patiënten met kanker te bestrijden kunnen opioïden worden toegepast. Het gebruik van deze middelen, zoals snelwerkend fentanyl, kan leiden tot verslaving. Het wordt moeilijk te stoppen als pijnstilling niet meer nodig is, of er wordt meer gebruikt dan aanbevolen, blijkt uit meldingen bij Lareb.

PW 10 - 11-03-2016 | door Jenny Hartman en Florence van Hunsel

Palliatief consultatieteam krijgt veel medicatievragen

Zorgverleners kunnen hulp inschakelen bij een lastige palliatieve situatie

Zorgverleners die bij de zorg van een patiënt in de laatste levensfase met een vraag of probleem kampen, kunnen het palliatief consultatieteam inschakelen voor hulp. De regionale teams krijgen veel vragen over medicatie. Vijf casussen afkomstig van het Haagse team geven hiervan een beeld.

PW 10 - 11-03-2016 | door Saskia Visser en Paul Lebbink

Weg vrij voor (es)citalopram

Interactie tamoxifen + SSRI's blijft dynamisch document

Veel selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI´s) belemmeren de vorming van de actieve metaboliet endoxifen uit tamoxifen. Fluvoxamine is een uitzondering. Nu blijkt dat ook (es)citalopram de vorming van endoxifen vrijwel ongemoeid laat.

PW 9 - 04-03-2016 | door Brigit Wensveen en Arjan Polderman

Welk probleem lost Brussel op?

Vraagtekens bij Europese wet tegen geneesmiddelvervalsingen

Het is een illusie te denken dat als Brussel regels oplegt aan de reguliere medicijnkanalen, de handel in illegale geneesmiddelen kan worden uitgebannen, stelt apotheker Raymond Kolman. “Zijn sluitende afspraken met gecertificeerde apotheekleveranciers niet voldoende?”

PW 9 - 04-03-2016 | door Raymond Kolman

Conjugaatvaccin pneumokokken beloftevol voor ouderen

Effectief in voorkoming van longontsteking in de toekomst

Het nieuwe 13-valente pneumokokken-conjugaatvaccin (PCV13) is effectief in het voorkomen van longontsteking bij ouderen, blijkt uit promotieonderzoek van Henri van Werkhoven. Of het nieuwe vaccin wordt ingevoerd hangt, naast de effectiviteit, af van de relevante pneumokokkentypen die in de toekomst zullen bijdragen aan de ziektelast.

PW 9 - 04-03-2016 | door Henri van Werkhoven

Parkinson: elektronisch meten inname levodopa van belang

‘Apotheker speelt belangrijke rol bij detecteren afwijkend gebruik’

Apotheek Bennekom volgde de inname van levodopa + carbidopa van drie patiënten met de ziekte van Parkinson met behulp van een Medication Event Monitoring System (MEMS). Conclusie: MEMS in de apotheek kan een belangrijke bijdrage leveren in het detecteren van afwijkend gebruik van levodopa.

PW 9 - 04-03-2016 | door Harm Geers en Clementine Stuijt

‘Innovatie is goed, maar moet alles wat kan ook kunnen?’

CBG-voorzitter Bert Leufkens over nieuwe ontwikkelingen en geneesmiddelen

Met open vizier de kritische buitenwereld tegemoet treden, is het devies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, in Nederland en daarbuiten. Dat de markt wordt overspoeld met geneesmiddelen is volgens voorzitter Bert Leufkens niet in het belang van arts, apotheker en patiënt. “De ontwikkeling van nieuwe, dure middelen gaat eigenlijk te hard.”

PW 9 - 04-03-2016 | door Frans van den Houdt

Sandoz mag paarse GSK-kleur gebruiken

Rechter: gebruik kleuren is gangbaar bij astma- en COPD-geneesmiddelen

Nadat GSK al in meerdere landen probeerde de kleur paars in de AirFluSal-inhalatoren van Sandoz te verbieden, heeft de fabrikant dit nu ook in Nederland geprobeerd. Zoals in (bijna) alle landen heeft de rechter ook hier het gevorderde ‘verbod’ afgewezen.

PW 8 - 26-02-2016 | door Wouter van Loon en Rik Geurts

Optimale dosering tamoxifen varieert van vrouw tot vrouw

Therapeutic drug monitoring: behandeling op maat voor borstkankerpatiënt

De variatie in blootstelling van tamoxifen en actieve metabolieten tussen patiënten is groot. Binnen eenzelfde patiënt is de blootstelling stabiel. Vrouwen met een lage tamoxifen- en metabolietspiegel bereiken adequate serumconcentraties na een verhoging van de dosis van 20 mg naar 30 of 40 mg. Dat concludeert promovenda Nynke Jager.

PW 8 - 26-02-2016 | door Nynke G.L. Jager, Hilde Rosing, Jan H.M. Schellens en Jos H. Beijnen

Naamsverwisseling: alleen signaal bij een reëel risico

Health Base maakt signaal specifieker om het aantal fouten te reduceren

Het huidige signaal naamsverwisseling helpt onvoldoende om deze fouten te voorkomen. Health Base introduceert vanaf 1 maart een nieuw specifieker signaal dat alleen verschijnt wanneer het risico op verwisseling groot is, ook om signaalmoeheid te voorkomen.

PW 8 - 26-02-2016 | door Sander Borgsteede, Dianne Allewijn, Arne Grossklaus, Arianne van Rhijn en Jacqueline Santen-Reestman

‘Nu kan ik eindelijk mijn eigen keuzes maken’

Kwart van jonge apothekers heeft ambitie apotheker-eigenaar te worden

Zelfstandig ondernemen in een eigen apotheek is de ambitie van veel jonge apothekers. Maar het financieren van een overname is moeilijk, want banken zijn terughoudend. Enkele starters vertellen over de aankoop van hun eigen apotheek. “Een grote gunfactor van de verkopend apotheker is het beste wat je kan overkomen.”

PW 8 - 26-02-2016 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top