Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergronden 2011

Convenant voor betere levenskwaliteit longpatiënt

Tijdens zijn openingsspeech zal KNMP-voorzitter Jan Smits stilstaan bij het langjarig convenant dat de KNMP en het Astma Fonds sluiten om de ziektelast van mensen met astma/COPD te verminderen en hun levensverwachting en kwaliteit van leven te verbeteren.

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 04-03-2011 | door pw

Ontwerp inhalator bepaalt effectiviteit

Longdepositie na pulmonale geneesmiddeltoediening bij COPD

Voor een goede keuze van de inhalatietherapie en een adequate inhalatie-instructie moeten we weten hoe de geïnhaleerde deeltjes zich afzetten in de longen. Die longdepositie is afhankelijk van onder andere deeltjesgrootte, inademingsnelheid en verblijftijd in de longen. Momenteel is 40% effectieve depositie mogelijk.

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 04-03-2011 | door P. Hagedoorn, H.W. Frijlink en A.H. de Boer

Richtlijn COPD: Basiszorg én best practices

Goed voor patiënt en apotheker

Het concept voor de richtlijn COPD wordt op de Wetenschapsdag van de KNMP gepresenteerd. Hierin staat wat een apotheek een patiënt met COPD kan bieden. Dr. Ada Stuurman, apotheker en lid van de SIG Longaandoeningen, vindt het vooral belangrijk dat een apotheker deel uitmaakt van de zorgketen. Als apothekers zich meer gaan profileren als zorgverleners, worden de patiënten en zij zelf er beter van.

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 04-03-2011 | door nettekoven

‘Apothekers, roep patiënten op voor inhalatie-instructie’

Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, is van mening dat apothekers een duidelijke rol hebben in de zorg voor patiënten met longaandoeningen.

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 03-03-2011 | door pw

Opgelucht ademhalen

Inzet apotheker leidt tot minder kosten

Extra zorgactiviteiten van apothekers bij COPD-patiënten leiden tot lagere geneesmiddelenkosten en minder ziekenhuisopnames bij exacerbaties, voorspelt apotheker Erik Gerritsen. Apothekers moeten hard aan de slag om COPD-patiënten optimale zorg te bieden.

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 03-03-2011 | door Erik Gerritsen

Nut en noodzaak van ICS bij mild COPD

Aanpassing leefstijl verbetert kwaliteit van leven

Inhalatiecorticosteroïden mogen gemeengoed zijn bij COPD, over het nut ervan bij milde symptomen van COPD lopen de meningen uiteen. Naast de medicamenteuze aanpak staat ook de aanpassing van de leefstijl volop in de belangstelling.

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 03-03-2011 | door marcdl

Griepinterventie loont

Vaccins en antivirale middelen kosteneffectief bij pandemie

Omdat de beschikbare financiële middelen binnen de gezondheidszorg niet oneindig zijn, is het belangrijk de kosteneffectiviteit van interventies te onderzoeken. Anna Krabbe-Lugnér heeft in haar promotieonderzoek laten zien dat het inzetten van vaccinaties en antivirale middelen bij een grieppandemie kosteneffectief is.

PW Magazine 08, jaar 2011 - 25-02-2011 | door Linda de Graaf

‘Lenen moeilijker en duurder’

Geldverstrekkers terughoudend met kredieten

Voor financiering moeten apothekers tegenwoordig eigen vermogen meebrengen. Het vertrouwen van banken in de sector is op een dieptepunt. Als geldverstrekkers uiteindelijk met een lening over de brug komen, moet daarover een hoge rente worden betaald.

PW Magazine 08, jaar 2011 - 25-02-2011 | door Edwin Bos en René Groeneveld 2 reacties

Wat telt is de inhoud van de cel

Omzetting in trifosfaat bepaalt effect van nucleosideanaloog

Nucleosideanalogen zijn pas actief nadat ze binnen een cel zijn omgezet naar hun trifosfaatvorm. Mate en snelheid van omzetting kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Door meting van de trifosfaatvorm in cellen weten we nu waarom deze geneesmiddelen bij sommige patiënten onwerkzaam zijn en bij andere juist toxisch.

PW Magazine 08, jaar 2011 - 25-02-2011 | door Robert Jansen, Hilde Rosing, Jan Schellens en Jos Beijnen

Open minded

Zilveren Kruis opent servicepunt in apotheek

Verzekeraar Zilveren Kruis heeft een servicepunt geopend in Apotheek Het Raan in Raalte. Verzekerden kunnen daar terecht voor al hun vragen. Apotheker Marcel van den Bosch-Niestijl is er blij mee: “Hierdoor komen meer mensen naar de apotheek.”

PW Magazine 08, jaar 2011 - 25-02-2011 | door nettekoven

Blij met vraagbaak TIS

Uitkomst bij twijfels rond zwangerschap en medicatie

Zowel het Informatorium als het Farmacotherapeutisch Kompas geven lang niet altijd uitsluitsel voor het gebruik van een geneesmiddel bij zwangerschap. De Teratologie Informatie Service van het Lareb of een medisch specialist kan dan uitkomst bieden.

PW Magazine 08, jaar 2011 - 25-02-2011 | door nettekoven

Naar vollediger zorg

Apothekers in Bollenstreek slaan handen ineen

Diverse partijen uit de farmacie, verenigd in het Implementatie Platform, maken zich sterk voor de invoering van KNMP-richtlijnen voor apotheekzorg in 2011. Wat betekenen deze voor apothekers? Vier vragen aan apotheker Evelyn Schuil-Vlassak van de Samenwerkende Apotheken Bollenstreek.

PW Magazine 08, jaar 2011 - 23-02-2011 | door marcdl

Weegbalans: nauwkeuriger VTGM voor kind

Grotere kans op fouten bij kinderparenteralia

Een weegbalans kan medicatiefouten bij voor toediening gereedmaken (VTGM) van parenterale geneesmiddelen voor kinderen voorkomen. Deze extra stap in het VTGM-proces kost relatief weinig tijd en zorgt voor een betere kwaliteitsborging.

PW Magazine 06, jaar 2011 - 21-02-2011 | door R. Bouamar, L. M. Hanff

Waar vind je de tijd ...

Ondersteunende software hard nodig

Apotheker Helena Schuckman van Apotheek Wijkgezondheidscentrum Lunetten merkt in de dagelijkse praktijk dat voor de implementatie van de KNMP-richtlijnen niet altijd voldoende tijd beschikbaar is. Ondersteuning van de softwarehuizen is volgens haar een vereiste. “Dan kan het veel sneller.”

PW Magazine 07, jaar 2011 - 18-02-2011 | door groeneveld

Issue stilletjes verdampt

Stormachtige kostengroei dure middelen voorbij

De kostengroei van dure geneesmiddelen in ziekenhuizen is vanzelf uitgedoofd, dankzij goedkopere generieke alternatieven. Nu vallen ook dure extramurale geneesmiddelen binnen het ziekenhuisbudget. Doelmatigheidsonderzoeken komen hierbij misschien te laat, vindt emeritus hoogleraar Adri Steenhoek.

PW Magazine 07, jaar 2011 - 18-02-2011 | door Adri Steenhoek

Gevoelig voor cumarine

Defect in genen voorspelt risico op bloedingen

Mensen met een defect in bepaalde genen zijn veel gevoeliger voor de werking van cumarines. Dosisaanpassing bij deze personen voor de start met de therapie kan bloedingen voorkomen, zo stelt Martina Teichert – epidemioloog bij de KNMP – in haar proefschrift, waarop ze vandaag promoveert.

PW Magazine 07, jaar 2011 - 17-02-2011 | door marcdl

Gebu kan voort

Subsidie van VWS redt zelfstandigheid

Een subsidie die het ministerie van VWS onlangs toezegde, garandeert het voortbestaan van het onafhankelijke Geneesmiddelenbulletin. Apotheker Kenny van Deventer werkt – naast zijn baan in de openbare farmacie – als redacteur bij dit bulletin. “De steun voor het Gebu in het veld is erg groot.”

PW Magazine 07, jaar 2011 - 17-02-2011 | door Marc de Leeuw

Apothekers actief in Meldweek

Veel aandacht voor patiëntveiligheid

Apothekers hebben intensief medicatie-incidenten gemeld tijdens de Nationale Meldweek Patiëntveiligheid van 27 september tot 3 oktober 2010. Apothekers lopen voorop als het gaat om het melden van incidenten.

PW Magazine 07, jaar 2011 - 17-02-2011 | door Ka-Chun Cheung, Arianne van Rhijn, Marc de Leeuw

Historische doorbraak voor de apotheker

Tweede Kamer stemt over verplichting ‘indicatie op recept’

Voorschrijvers moeten bij 44 geneesmiddelen de indicatie op recept gaan vermelden. Het gaat om eerstelijnsmiddelen waarbij de indicatie nodig is om de dosering te kunnen controleren. NPCF-directeur Wilna Wind, inspecteur Hans ter Steege, huisarts Jaap Talsma en apotheker Annemieke Horikx van het GIC reageren op deze grote doorbraak.

PW Magazine 06, jaar 2011 - 11-02-2011 | door Edwin Bos, René Groeneveld en Marc de Leeuw

Veel vaker vitamine-D-suppletie nodig

Kleinere kans op kanker, MS en diabetes

Vitamine-D-deficiëntie komt zeer vaak voor en is geassocieerd met diverse aandoeningen. Daarnaast zijn de huidige aanbevolen doseringen niet toereikend. Via de voeding wordt onvoldoende vitamine D3 opgenomen, suppletie is daarom nodig.

PW Magazine 06, jaar 2011 - 11-02-2011 | door Harris Vencken en Richard Verheesen

Document acties

Back to top