Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Apothekers, roep patiënten op voor inhalatie-instructie’

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 03-03-2011 | door pw
Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, is van mening dat apothekers een duidelijke rol hebben in de zorg voor patiënten met longaandoeningen.

fotomichaelrutgers2011.jpg“Maar ze moeten daar wel meer aan doen dan nu het geval is, en ze moeten hun plek opeisen. Doen ze dat niet, dan pakken anderen zoals huisartsen die rol op. Apothekers hebben te laat ingezien dat doosjes schuiven niet de toekomst is.”

Rutgers benadrukt dat apothekers hun patiënten jaarlijks moeten oproepen voor een inhalatie-instructie, maar dat gebeurt volgens hem veel te weinig. Daarnaast verwacht hij van apothekers dat zij goed controleren wat een patiënt naast zijn longmedicatie gebruikt. “Deze taken staan allemaal beschreven in de zorgstandaard. Apothekers zijn het meest geschikt om die uit te voeren. In de apotheek is kennis aanwezig, en rust en ruimte voor het geven van instructies. En de apotheek heeft het medicatieoverzicht van de patiënt.”

Het Astma Fonds ontvangt volgens Rutgers geen klachten over de zorg die apothekers leveren, omdat patiënten niet weten waarop ze recht hebben. “Patiënten zijn niet gewend dat de apotheker hen oproept voor een instructie, dus weten ze ook niet wat ze missen.”

Document acties

Back to top