Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 21, jaar 2014

23 mei 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Prijsbeleid VGZ voor drinkvoeding onrechtmatig

VGZ heeft in de contracten voor dieetvoeding Fresenius als voorkeursleverancier aangewezen en lage vergoedingen vastgesteld voor andere leveranciers. Nutricia vond de vergoeding te laag en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat VGZ de vergoedingen onrechtmatig heeft vastgesteld.

26-05-2014 | door Edwin Bos

Ook apothekers hebben vitamine D-tekort

Slechts 25% van de apothekers had in maart een goede vitamine D-status, zo blijkt uit onderzoek van Meda Pharma, fabrikant van onder meer zelfzorggeneesmiddelen.

23-05-2014 | door PW

Herexamen 2014 PW 21

In de preparaattekst van geneesmiddel X wordt gesteld dat het middel een ‘lineaire kinetiek’ heeft. Wat wordt hiermee bedoeld? a. Per tijdseenheid wordt een vaste hoeveelheid van het geneesmiddel afgebroken, onafhankelijk van de concentratie. b. De concentratie-tijd-curve vertoont bij langdurig gebruik nauwelijks schommelingen over de dag. c. Na eenmalige dosering is het eliminatiedeel van de concentratie-tijd-curve een rechte lijn. d. Er is een recht evenredig verband tussen onderhoudsdosering en onderhoudsconcentratie.

23-05-2014 | door PW

Op zijn kop

column

23-05-2014 | door Wilma Göttgens

Strijd tegen rompslomp niet eenvoudig, wel mogelijk

Alle initiatieven ten spijt, heeft de apotheker nog steeds te maken met een enorme administratieve rompslomp. Eén van de oorzaken zijn de nieuwe regels en verplichtingen die volgen op een incident. Toch is het door digitalisering, uniformering en schrappen van dubbele administraties wel degelijk mogelijk de regeldruk te temperen.

23-05-2014 | door Jan ten Hoopen

Apotheker kan patiënt thuis online volgen

Apothekers plaatsen filmpjes online en hopen dat de patiënt thuis kijkt. Via het zorgportaal Umenz kunnen apothekers de patiënt thuis volgen en hem vragen naar zijn geneesmiddelgebruik. “Patiënten hoeven niet eerst drie maanden door te modderen. Na een week kunnen we al ingrijpen als de therapie niet aanslaat.”

23-05-2014 | door Edwin Bos

Het apotheekbezoek als ‘positieve ervaring’

Patiënten vinden de apotheek deskundig, maar komen alleen als ze ziek zijn. Producten voor hun gezondheid of huid kopen ze liever bij de drogist. Daar willen sommige zelfstandige apothekers verandering in brengen: “Als klanten zich niet prettig voelen in de apotheek moeten we daar wat aan doen.”

23-05-2014 | door Edwin Bos

Stichting steunt KNMP-leden in acute financiële nood

De Stichting Ondersteuningsfonds KNMP helpt, onder voorwaarden, leden die in financiële problemen zijn geraakt. Het gaat daarbij niet om steun aan apotheekbedrijven, maar om het lenigen van persoonlijk leed.

23-05-2014 | door Remco Velasquez

Nieuwe therapie roeit alleen pathogene huidbacterie uit

Een nieuwe therapie, gebaseerd op faagenzymen, lijkt veelbelovend bij acne, eczeem, rosacea, en huidirritatie. Trials die de werking toetsen, zijn inmiddels gestart. De kans op resistentie is klein.

22-05-2014 | door DEB422443

Agressievere prostaatkanker

Mannen met een verhoogd risico op prostaatcarcinoom hebben meer kans op een agressievere vorm van deze kanker als ze een ernstige vitamine D-deficiëntie hebben.

22-05-2014 | door PW

Antibioticaresistentie blijft aandacht vragen

De Europese Commissie en het US Department of Health and Human Services hebben een rapport gepubliceerd over de vorderingen van de Transatlantic Taskforce on Antimicrobial Resistance (TATFAR) in de strijd tegen antibioticaresistentie.

22-05-2014 | door PW

Farmaciestudenten beter in farmacologie

Verschillen in farmacotherapeutische en farmacologische kennis tussen apothekers en artsen ontstaan al tijdens de opleiding. Gezamenlijk onderwijs op deze gebieden kan leiden tot betere farmacotherapie.

21-05-2014 | door PW

Impuls voor onderzoek gaucher

Het EMA en de FDA willen klinisch onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen de ziekte van Gaucher, een zeldzame aandoening, in een stroomversnelling brengen.

21-05-2014 | door PW

Uitbreiding indicatie beclometason + formoterol

De combinatie van beclometason + formoterol 100 + 6 µg in een dosisaërosol (Foster) is nu ook geregistreerd voor de symptomatische behandeling van ernstig COPD (FEVı< 50% van voorspelde normaalwaarde), herhaalde exacerbaties in de anamnese en voor patiënten met deze aandoening die ondanks de inzet van langwerkende bronchusverwijders hinder van de ziekte blijven ervaren.

21-05-2014 | door PW

Medicatie: minder misdrijven

Antipsychotica en mood stabilizers reduceren het aantal geweldsmisdrijven, zo blijkt uit Zweeds onderzoek.

20-05-2014 | door PW

Periodieke beoordeling ferumoxytol voortgezet

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee van het EMA continueert de periodieke beoordeling van ferumoxytol (Rienso) aan de hand van postmarketinggegevens. De PRAC neemt daarin ook alle meldingen mee van ernstige anafylactische reacties bij gebruik van dit middel.

20-05-2014 | door PW

Lichte groei ontoereikend

Een openbare apotheek behaalde in 2013 gemiddeld 2% meer tariefinkomsten dan in 2012. Toch blijven die nog steeds onder het niveau van 2010. Poliklinische apotheken gingen er meer op vooruit.

19-05-2014 | door SFK

Crohn in remissie

Onderdrukking van p21Rac1-guanosinetrifosfatase (GTPase) in de darmmucosa brengt mogelijk de ziekte van Crohn in remissie.

19-05-2014 | door PW

Eerste-uitgiftegesprek is btw-plichtig

Volgens het ministerie van Financiën is het 6% btw-tarief van toepassing op het eerste-uitgiftegesprek. Dat heeft Financiën bevestigd aan de redactie van het Pharmaceutisch Weekblad.

15-05-2014 | door DEB420720

‘Toekomst is aan de openbaar apotheker’

Ken uw patiënten, zo luidt het motto op de Districtsledenbijeenkomsten van de KNMP die dit voorjaar op een aantal plaatsen in het land worden gehouden. Stap naar de gemeente met een aanbod voor farmaceutische eerstelijnszorg.

15-05-2014 | door DEB420720
Back to top