Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

3,2 miljoen zelfbetalers van geneesmiddelen

Aantal gebruikers niet-vergoede middelen ongeveer gelijk

PW18 - 06-05-2022 | door SFK
Openbaar apothekers verstrekten in 2021 aan 3,2 miljoen mensen receptplichtige geneesmiddelen die zorgverzekeraars niet vanuit het basispakket vergoedden. Deze mensen betaalden daar samen bijna € 165 miljoen exclusief btw voor. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

In Nederland valt het merendeel van de receptplichtige geneesmiddelen binnen het verzekerde basispakket. Dat betekent dat mensen die geneesmiddelen gebruiken in de meeste gevallen hun geneesmiddel vergoed krijgen. Om redenen van doelmatigheid of vanwege bezuinigingen besloot de overheid sommige geneesmiddelen niet, of onder voorwaarden, te vergoeden. Het afgelopen jaar gebruikten 3,2 miljoen mensen geneesmiddelen die niet werden vergoed. Dit aantal is vergelijkbaar met 2020.

Een miljoen

De grootste groep gebruikers van niet-pakketmiddelen bestaat uit vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken. Ruim een miljoen vrouwen betaalden daar het afgelopen jaar € 48,8 miljoen voor. Bij de groep gebruikers van niet-vergoede slaap- en kalmeringsmiddelen steeg het aantal gebruikers tot net boven de een miljoen. Gebruikers van slaap- en kalmeringsmiddelen gaven vorig jaar € 43,1 miljoen uit, wat een toename van 2% is.

Bij een viertal geneesmiddelen of -groepen vallen relatief grote toe- of afnames van het aantal gebruikers op. De grootste toename (+33%) kwam voor rekening van de vaccins. Vorig jaar liet deze groep een daling van 65% zien door opname van een aantal vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma. In 2021 verstrekten openbare apotheken vooral meer zelfbetaalde influenzavaccins dan in 2020.

De grootste afname (-42%) in de top 10 kwam voor rekening van middelen die ondersteunen bij het stoppen met roken. Deze middelen worden niet vergoed, tenzij ze onderdeel uitmaken van een behandeling inclusief begeleiding. In 2020 steeg het aantal gebruikers juist en lag het nog 20% hoger dan in 2019. Verder daalde het aantal gebruikers van receptplichtige paracetamol en colecalciferol met respectievelijk 23% en 31%. De overheid beperkte voor beide middelen de vergoeding de afgelopen jaren. Een deel van de gebruikers betaalt sindsdien zelf voor de receptplichtige varianten, maar het aantal gebruikers hiervan daalt.

Stichting Farmaceutische Kengetallen: info@sfk.nl

Document acties

Back to top