Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Teva profiteert meest van leveringsproblemen Thyrax

Ongerustheid onder gebruikers van schildkierhormoon door gedwongen overstap

PW29 - 22-07-2016 | door SFK
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) kondigde op 13 januari 2016 aan dat fabrikant Aspen vanaf februari 2016 leveringsproblemen zou ondervinden met het geneesmiddel Thyrax. Het spécialité Euthyrox en vooral generiek leverancier Teva profiteerden daarvan. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

De leveringsproblemen houden verband met een overgang naar een nieuwe productielocatie die niet tijdig beschikbaar is, terwijl de oude al is ontmanteld. Thyrax bevat het schildklierhormoon levothyroxine. De tekorten zouden het eerst, vanaf februari 2016, merkbaar zijn voor de tabletten met 25 microgram (µg) levothyroxine. Van de beide andere sterkten, 100 µg en 150 µg, had de fabrikant nog voldoende voorraad tot medio 2016.

Cijfers van apotheken lieten inderdaad zien dat er van de 25 µg tabletten in februari 2016 nog maar vijf miljoen werden verstrekt, terwijl dat er in januari zo’n dertien miljoen waren. In de daarop volgende maanden zakte de afzet geleidelijk verder weg tot iets minder dan een half miljoen tabletten in juni 2016.

Voor de andere sterktes was de terugval aanzienlijk minder ingrijpend. In juni 2016 verstrekten apotheken 2,5 miljoen tabletten van de 100 µg tabletten. Dat zijn er ongeveer twee miljoen minder dan in dezelfde maand van 2015. Van de sterkte van 150 µg verstrekten de apothekers in juni van dit jaar 850.000 tabletten, ongeveer twee derde van de hoeveelheid in juni 2015.

Omdat er van levothyroxine meerdere varianten op de markt zijn, dreigde er niet direct een tekort aan het middel, maar toch waren patiënten, artsen en apothekers ongerust over de ontstane situatie. De dosering van levothyroxine komt zeer nauw en overgang op een tablet van dezelfde sterkte van een andere leverancier leidt nogal eens tot andere concentraties in het bloed, waardoor patiënten zich hinderlijk niet lekker voelen. Bij de overgang op een andere variant moet de patiënt opnieuw worden ingesteld op een voor de patiënt juiste dosering.

Alternatieven

Het spécialité Euthyrox is zo’n alternatief. Dit merk is al enige decennia op de Nederlandse markt, momenteel in tien verschillende sterktes, variërend van 25 µg tot 200 µg. Euthyrox heeft flink geprofiteerd van het wegvallen van een deel van de omzet van Thyrax. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD) nam de totale verstrekte hoeveelheid Euthyrox toe van 2,25 miljoen DDD’s in november 2015 tot 3,85 miljoen in juni 2016.

Leverancier Teva van generieke varianten van levothyroxine deed het naar verhouding nog beter. Ook deze fabrikant heeft inmiddels tabletten in tien verschillende sterktes op de markt, gelijk aan die van Euthyrox. De afzet van de levothyroxinevarianten van Teva nam toe van 700.000 DDD’s in november 2015 tot 2,6 miljoen in juni van dit jaar.

Fabrikant Aspen heeft naast Thyrax ook het levothyroxine-bevattende Eltroxin in Nederland op de markt. Het marktaandeel daarvan bleef echter ongewijzigd op ongeveer 0,5%. Mogelijk komt dit omdat in Nederland de laagste sterkte van Eltroxin niet 25 µg maar 50 µg is.

Document acties

Back to top