KNMP
Adrienne van Strien: we zijn professioneler geworden
Scheidend WSO-bestuurder ziet uitdaging in boodschap naar externe partijen
Na vijf jaar sectiebestuur WSO maakt vicevoorzitter Adrienne van Strien plaats voor een nieuwe kandidaat. Haar termijn als bestuurder loopt eigenlijk pas in 2020 af, maar dat geldt ook voor twee collega-bestuurders. In het belang van de continuïteit heeft het bestuur daarom besloten dat één van de drie bestuursleden een jaar eerder stopt.
Jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen van start
Het jaarlijks onderzoek naar patiëntervaringen in de apotheek is op 1 januari 2019 van start gegaan. Apotheken hebben 45 ingevulde vragenlijsten nodig van patiëntervaringen bij een eerste uitgifte. Dat zijn er tien meer dan vorig jaar. Daarom is op verzoek van de KNMP de uitvraagperiode verlengd tot 1 augustus 2019.
Robin Hood
Alexanderpraat
In de week dat de KNMP de jaarcijfers van geneesmiddelentekorten publiceerde, kwam de apotheek temidden van het media-geweld rondom de Brexit nog een tweede keer prominent in beeld. Paul Lebbink uit het Haagse Transvaal opende zijn gemoderniseerde bereidingsruimte en vroeg minister Bruno Bruins om de openingshandeling te verrichten. Cameraploegen en tal van verslaggevers doken op dit onderwerp, waardoor de bereidende apotheker weer eens vol in de belangstelling stond.
KNMP-conceptrichtlijn astma open voor commentaar
Patiënt, ketenzorg en samenwerking in de eerste lijn staan centraal
Samen met de SIG Long, het Longfonds en de Vereniging Nederland-Davos heeft de KNMP gewerkt aan de richtlijn astma. De conceptrichtlijn is inmiddels gereed en beschrijft de farmaceutische zorg van de openbaar apotheker voor volwassenen en kinderen met astma vanuit ketenzorg en samenwerking in de eerste lijn.
Barcodescanner Apotheek.nl genomineerd voor ‘Beste app voor iedereen’
De barcodescanner op de medicijnwebsite Apotheek.nl is genomineerd voor de ‘Beste app voor iedereen’, een initiatief van Pharos en het Nationaal e-health Living Lab. Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS, onthult op maandag 21 januari tijdens de start van de e-healthweek wie de winnaar is.
Consultvoering goed uitvoerbaar en verhoogt werkplezier, toont praktijktoets
De conceptrichtlijn Consultvoering is goed uitvoerbaar in de praktijk en verhoogt het werkplezier in de apotheek. Dit blijkt uit een kwalitatieve praktijktoets, die tussen januari en juni 2018 werd uitgevoerd door de KNMP en het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy.
Making waves
Alexanderpraat
Met de overgang naar het nieuwe jaar is er geen ontkomen aan: terugkijken en vooruitkijken. Ondanks alle kennis uit het verleden is het nog steeds onmogelijk om met zekerheid de toekomst te voorspellen.
Apothekers maken zich klaar voor de FMD
Nog lang niet alle apotheekhoudenden hebben zich aangemeld
Vanaf 9 februari treedt de Falsified Medicines Directive (FMD) in werking. Alle betrokkenen in de geneesmiddelenketen werken dan samen om te voorkomen dat vervalste geneesmiddelen bij de patiënt terechtkomen.
Thiaziden effectief bij ernstig verminderde nierfunctie
Advies thiaziden bij verminderde nierfunctie gewijzigd
Thiaziden zijn ook werkzaam bij patiënten met ernstig verminderde nierfunctie. Dat concludeert de KNMP Werkgroep Geneesmiddelen bij Verminderde Nierfunctie en Dialyse. Ze herzag het eerdere advies op basis van de literatuur.
Adviesteksten Geneesmiddelen en verkeersdeelname herzien
De KNMP heeft samen met apothekers, artsen en een rijvaardigheidsonderzoeker een aantal adviesteksten van geneesmiddelen bij verkeersdeelname herzien. De nieuwe teksten zijn per 1 januari 2019 beschikbaar via de KNMP Kennisbank, softwaresystemen en de website Rijveiligmetmedicijnen.nl.
Minister Bruins: risico’s levering geneesmiddelen bij no deal Brexit
Het is onvermijdelijk dat een no deal scenario van de Brexit gepaard zal gaan met verstoringen en problemen rondom bijvoorbeeld geneesmiddelenleveringen. Dat schrijft minister Bruins (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer over de mogelijke gevolgen van een no deal scenario van de Brexit.
Een goed jaar
Alexanderpraat
Het nieuwe jaar is amper begonnen of de eerste overheidsmaatregelen hebben hun uitwerking op het werk in de openbare apotheek. De btw-verhoging, bijbetalingen en de uitstroom van vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg uit het basispakket maken dat er naast de gebruikelijke mondelinge uitleg inmiddels een A4-tje nodig is om de patiënt aan de balie goed voor te lichten.
MedMij
Alexanderpraat
Zo vlak voor het einde van het jaar kijken veel mensen terug op het afgelopen jaar. De televisie en radio zijn er ook vol van; sportmomenten, nieuwsfeiten, hitlijsten enzovoort. Ik kijk liever vooruit. Wat staat ons komend jaar te wachten? Een van de ontwikkelingen waar we komend jaar zeker van gaan horen is MedMij. ‘Met wie?’ Hoor ik u vragen.
Over tekorten, medische noodzaak, vervuiling en de beste website
Jaar in beeld
Voor apothekers in Nederland geldt 2018 als een jaar met volop discussie. De genees-middelentekorten zijn continu onderwerp van gesprek, zeker vanaf de zomer wanneer de anticonceptiepil niet meer beschikbaar blijkt te zijn. Ook de vraag hoe de apotheker moet handelen bij ‘medische noodzaak’ is een hot item. Goed nieuws is er aan het einde van het jaar met de verkiezing van Apotheek.nl tot beste website in de gezondheidszorg.
Wat er 1 januari 2019 verandert
Vanaf 9 februari 2019 zal de Falsified Medicines Directive van kracht zijn, maar per 1 januari 2019 krijgt de apotheker al met een aantal andere veranderingen te maken. Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%, er stromen een aantal geneesmiddelen uit het basispakket en de bijbetaling van geneesmiddelen verandert.
Apothekers maken succes van Wijs met medicijnen
Bijeenkomsten met tips en adviezen voor geneesmiddelgebruikers
Bijna zeventig bijeenkomsten door het land verspreid, met apothekers voor een zaal vol oudere geneesmiddelgebruikers. Apothekers organiseerden in 2018, voornamelijk in samenwerking met senioren-organisatie KBO-PCOB, lokale Wijs met medicijnen-bijeenkomsten. In Leeuwarden trok de bijeenkomst honderd senioren.
Oproep aan minister Bruins: pak tekort anticonceptiepil aan
Vrouwenorganisaties, apothekers en artsen hebben gezamenlijk minister Bruins (VWS) opgeroepen het tekort aan de anticonceptiepil aan te pakken. De beschikbaarheid van de anticonceptiepil en van geneesmiddelen in brede zin moet duurzaam veiliggesteld zijn. Dat schrijven zij in een brief aan minister Bruins op 30 november.
Advies KNMP bij nieuwe recall: valsartan terug naar apotheek
Het bestuur van de KNMP heeft de Nederlandse apothekers wederom opgeroepen patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. Het betreft deze keer een terugroepactie van de merken Mylan en Teva. Het bestuur van de KNMP handelt hiermee in lijn met de eerdere dringende oproepen rondom vervuilde valsartanproducten.
MDMA
Alexanderpraat
MDMA (methylenedioxymethamphetamine) ofwel xtc, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. Daarentegen was NDMA (N-nitrosodimethylamine) – slechts een letter verschillend van MDMA – mij tot afgelopen zomer onbekend. Nu is mijn chemische kennis nog verder uitgebreid en hoor ik van NDEA (N-nitrosodiethylamine). NDMA en NDEA, twee verbindingen die behoren tot de chemische groep van nitrosaminen en beide geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend.
De minister vraagt zorgpartijen implementatie PrEP uit te werken
Minister Bruins geeft in een recente Kamerbrief aan dat het RIVM gevraagd is om samen met de GGD-en en andere betrokken zorgpartijen de implementatie van Pre-ExpositieProfylaxe (PrEP) uit te werken. De Kamer wordt begin volgend jaar geïnformeerd over de implementatie en verstrekking van PrEP. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP heeft alvast enkele aandachtspunten onder elkaar gezet.