Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2022

Basis op orde

Het jaarplan waarmee onze vereniging in 2022 aan de slag gaat, kent de titel De basis op orde. Na twee pittige coronajaren is het zaak bij te slijpen, te herschikken en voort te bouwen, conform de toekomstvisies. Het is te hopen dat we de gelegenheid krijgen dit te doen en niet al te veel worden gehinderd door ‘bijwerkingen’ veroorzaakt door de pandemie.

PW1en2 - 14-01-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Wijzigingen 2022: zelftesten, ontheffingen, Wtza en meer

In wet- en regelgeving zijn per 1 januari 2022 verschillende wijzigingen doorgevoerd die relevant zijn voor apotheken. Hieronder volgen enkele belangrijke aanpassingen.

PW1en2 - 14-01-2021 | door KNMP

WSO-webinar over opioïden

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) nodigt apothekers uit voor het eerste WSO-webinar in 2022. Het webinar heeft als thema ‘Opioïden, starten en stoppen’ en vindt plaats op dinsdag 8 februari van 10.00 tot 11.15 uur.

PW1en2 - 14-01-2022 | door KNMP

Bezorger is onmisbaar in het apotheekteam

‘PostNL weegt niet op tegen de wendbaarheid van de apotheekbezorger’

De bezorger van de apotheek is de schakel tussen het apotheekteam en de patiënt die zijn medicatie niet fysiek ophaalt in de apotheek. Hoewel PostNL een innovatieve bezorgdienst is gestart van medische (hulp)middelen houden onder anderen de apothekers Hana Softic, Kirsten Kouwen, Sander Sloothaak en Sara Musaafir dit toch liever in eigen beheer. “De bezorger is het verlengstuk van onze apotheek.”

PW1en2 - 14-01-2022 | door Desi van Eendenburg

Compensatieformulier beschikbaar voor inname en afvoeren jodiumtabletten

De KNMP stelt het compensatieformulier beschikbaar voor de inname en het afvoeren van verlopen jodiumtabletten in de regio’s Zeeland, West-Brabant en Twente. Apothekers kunnen dit formulier invullen om een vergoeding te krijgen.

PW3 - 21-01-2022 | door KNMP

Levomepromazine per 2022 onder voorwaarden vergoed

Levomepromazine (Nozinan) wordt per 1 januari 2022 onder bepaalde voorwaarden vergoed. Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. Het middel is opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

21-01-2021 | door KNMP

Haard en whisky

Jaarlijks is januari voor mij de periode om terug en vooruit te blikken. Privé doe ik dit mijmerend voor de haard met een goed glas whisky in mijn hand. Zakelijk doe ik dit iets gestructureerder met behulp van een vast format: de managementreview.

21-01-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Oog voor elkaar

In de kerstvakantie viel mijn oog op een column van antropoloog Daniëlle Braun in De Financiële Telegraaf [1]. Daniëlle beschrijft dat Nederland asielzoekers opvangt op een voormalig militair terrein. En hoe luguber dit kan zijn voor mensen die oorlog in zich dragen. De column raakte me. Als land wil je je medemens helpen, maar dan moet je dat wel goed doen (of besluiten het helemaal niet te doen).

PW4 - 28-01-2022 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

KNMP voert gesprekken over vaccineren door apothekers

De KNMP voert gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het RIVM en de GGD’s over vaccineren door apothekers. In een Kamerbrief licht minister Ernst Kuipers (VWS) het parlement daarover in.

PW4 - 28-01-2022 | door KNMP

Kickstart Medicatieoverdracht: voorwaarden voor aanvragen van subsidie bekend

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de subsidievoorwaarden voor de Kickstart Medicatieoverdracht bekendgemaakt. Multidisciplinaire samenwerkingsverbanden kunnen tot en met vrijdag 15 april 2022 de subsidieaanvraag indienen.

PW4 - 28-01-2022 | door KNMP

Kunst- en vliegwerk

Apothekers in Nederland leveren uitstekende zorg, daar zijn we het over eens. Dat dat wel eens knelt, weet lang niet iedereen. Tekorten, administratieve lasten, gedoe over vergoedingen; apothekers lossen het vrijwel altijd op. Patiënten en instanties hebben daarvan vaak geen weet, wat soms wel jammer is.

PW5 - 04-02-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Ernstige zorgen apothekers over geneesmiddelentekorten

De apothekers in Nederland maken zich dagelijks ernstig zorgen over de geneesmiddelentekorten. Voor het derde jaar op rij zijn meer dan duizend tekorten genoteerd, zo blijkt uit de jaarcijfers van KNMP Farmanco over 2021. “Hoewel sprake is van een afname ten opzichte van een jaar eerder, ervaren wij dit niet zo aan de balie. De vlag gaat nog lang niet uit”, stelt KNMP-voorzitter Aris Prins. “Patiënten, apothekers en andere zorgverleners ondervinden hiervan enorme last.”

PW5 - 04-02-2022 | door KNMP

Eerste stage

Daar is ze dan. En ja dat klopt, er staat bewust ze. Zij. Een vrouw. De meeste farmaciestudenten zijn immers vrouw. Ze komt voor een periode van vijf weken. Haar eerste stage in een openbare apotheek. Samen bekijken we haar IOP, het individueel ontwikkelingsplan. Ambitieus door haarzelf opgesteld. Fantastisch die drive en nieuwsgierigheid. De opleidingen leveren andere apothekers af dan voorheen. Meer zorggericht en onderzoekend ingesteld. Mooi om deze ontwikkeling te zien.

PW6 - 11-02-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

KNMP publiceert haar visie op regionale samenwerking

De KNMP publiceert de Visie Regionale Samenwerking in de Farmaceutische Zorg. Hiermee benadrukt de KNMP de noodzaak van één organisatorisch aanspreekpunt in elke regio. Ook komt aan de orde welke ondersteuning de KNMP haar leden en regionale apothekersorganisaties biedt in het kader van de regionalisering.

PW6 - 11-02-2022 | door KNMP

Duitse apothekers starten met fijnmazige COVID-19-vaccinatie

Ook Duitse apothekers zijn inmiddels gestart met het toedienen van COVID-19-vaccinaties in de apotheek. Daarmee sluit Duitsland aan bij een groot aantal Europese landen waar apothekers een bijdrage leveren aan het wijk- en doelgroepsgericht vaccineren.

PW6 - 11-02-2022 | door KNMP

KNMP Nieuwsflits: dagelijks overzicht relevante mediaberichtgeving

Leden van de KNMP kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor de KNMP Nieuwsflits. Deze mailing voorziet KNMP-leden dagelijks van een overzicht van relevante mediaberichten over de KNMP, apothekers, geneesmiddelen en andere actuele onderwerpen.

PW7 - 18-02-2022 | door KNMP

Uitvraag kwaliteitsindicatoren gaat op 4 april 2022 van start

Openbaar apothekers en apothekers die dienst- of instellingsapotheken beleveren, kunnen tussen 4 april en 16 mei 2022 de kwaliteitsindicatoren over 2021 invullen. De basis voor de uitvraag wordt gevormd door de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg.

PW7 - 18-02-2022 | door KNMP

Voorlopers

Apothekers behoorden in de jaren tachtig tot de eersten die werkprocessen begonnen te automatiseren. Snel werd zichtbaar dat onderdelen als doseringscontrole en interacties pas echt zinvol worden uitgevoerd als automatisering werd ingezet. Sinds die tijd zijn onze apotheekinformatiesystemen (AIS’sen) niet meer weg te denken uit onze gereedschapskist.

PW7 - 18-02-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

52ste editie van Informatorium Medicamentorum beschikbaar

Ontwikkeling COVID-19-medicatie gaat razendsnel

De vernieuwde editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) is uit. De 52ste uitgave van het IM bevat 32 nieuwe stofmonografieën, waaronder het COVID-19-vaccin. Ook beschikt deze editie over twaalf volledig herziene hoofdstukken en twee nieuwe rubrieken.

PW8 - 25-02-2022 | door Atty Hielema, Geneesmiddel Informatie Centrum KNMP

Registratie apotheken in UBO-register uiterlijk 27 maart

Apotheken dienen uiterlijk 27 maart 2022 hun Ultimate Beneficial Owners (UBO), de uiteindelijk belanghebbenden van een organisatie, te registreren in het UBO-register dat is ondergebracht bij het Handelsregister.

PW8 - 25-02-2022 | door KNMP

Update Q&A’s na versoepelingen coronabeleid Rijksoverheid

De KNMP stelt sinds de start van de coronapandemie een aantal pagina’s met veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden beschikbaar voor apothekers. De Q&A’s over het coronavirus, de -vaccins en -maatregelen zijn naar aanleiding van de persconferentie van 15 februari 2022 herzien.

PW8 - 25-02-2022 | door KNMP

Stille kracht

Een column als deze is te kort om uitleg te geven over wat er op uw verenigingsbureau gebeurt. Maar neemt u van mij aan dat we veel kennis en ervaring in huis hebben waarmee we de farmaceutische patiënten- en productzorg van de beroepsgroep ondersteunen en helpen ontwikkelen.

PW8 - 25-02-2022 | door KNMP

Boostertoerisme

Wie tijdens de krokusvakantie een uitstapje naar één van onze omringende landen heeft gemaakt, moet het waarschijnlijk zijn opgevallen. Tenminste, als je – net zoals ik – graag in het buitenland een kijkje neemt in de plaatselijke apotheek. Daar heb je de mogelijkheid om je te laten vaccineren tegen het coronavirus.

PW9 - 04-03-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Adviezen geneesmiddelen en verkeersdeelname gewijzigd

De KNMP heeft, samen met apothekers, artsen en specialisten op het gebied van rijvaardigheid, de verkeersdeelname-adviezen herzien voor een aantal geneesmiddelen en ook nieuwe adviezen opgesteld. De nieuwe teksten zijn beschikbaar via het Informatorium Medicamentorum, de G-Standaard, Apotheek.nl en Rijveiligmetmedicijnen.nl.

PW9 - 04-03-2022 | door KNMP

KNMP-vicevoorzitter op internationaal podium over duurzame farmacie

KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld sprak 22 februari op internationaal podium over duurzame farmacie in Nederland. Dat deed zij tijdens het online event ‘Green and Sustainable Pharmacy’ van de Europese koepelorganisatie PGEU.

PW9 - 04-03-2022 | door KNMP

Van je sokkel

Afgelopen weken stormde het flink. Bomen werden omvergeblazen. Dakpannen waaiden van de daken. En menig vrachtwagen belandde op zijn kant. Dit natuurgeweld leert weer dat je niet alles in de hand hebt. Dat niet alles beheersbaar is. Je kan de dakpannen nog zo strak hebben gelegd of je trampoline nog zo goed hebben gezekerd. Als de wind de smaak te pakken heeft, gaan ze. Daar helpt geen code geel, oranje, rood tegen.

PW10 - 11-03-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Regeling voor zorgverleners met post-COVID-klachten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een subsidieregeling voor zorgwerkgevers om medewerkers die twee jaar na hun COVID-19-besmetting nog steeds klachten hebben langer in dienst te houden. Dat schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer.

PW10 - 11-03-2022 | door KNMP

Minister Ernst Kuipers wil tweejaars-werkonderbrekingseis per 2023 schrappen

Minister Ernst Kuipers (VWS) heeft het voornemen om de tweejaars-werkonderbrekingseis met ingang van 1 januari 2023 geheel te schrappen uit de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).

PW10 - 11-03-2022 | door KNMP

Preppen met pillen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is dermate verschrikkelijk, dat ook in Nederland bij velen de angst om het lijf is geslagen. Veel mensen zijn daardoor aan het preppen geslagen.

PW11 - 18-03-2022 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

KNMP-site vernieuwd: meer overzicht en gebruiksgemak

De website van de KNMP is volledig vernieuwd. De vormgeving is aangepast, er is een nieuwe indeling gemaakt, de zoekmachine is verbeterd en KNMP-leden kunnen in ‘Mijn KNMP’ hun gegevens inzien en aanpassen.

PW11 - 18-03-2022 | door KNMP

KNMP-richtlijn Astma geautoriseerd en opgenomen in Professionele Standaard

De KNMP-richtlijn Astma is geautoriseerd en opgenomen in de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg. Deze nieuwe richtlijn ondersteunt de openbaar apotheker bij het verlenen van farmaceutische zorg aan patiënten met astma in de eerstelijnsketenzorg.

PW11 - 18-03-2022 | door KNMP

De KNMP heeft lef!

Regelmatig hoor ik dat de KNMP te weinig doet om het bedrijfsbelang van de openbare apotheek te behartigen. Als voorzitter van de LOA en portefeuillehouder branche trek ik me dat natuurlijk zeer aan. Wanneer ik vervolgens in gesprek ga en vertel wat de KNMP doet, dan blijkt dat veel apothekers geen idee hebben wat er gebeurt.

PW12 - 25-03-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Vernieuwde Vervolgopleiding Openbare Farmacie van start

De vernieuwde Vervolgopleiding Openbare Farmacie (VOF) is 17 maart in Zeist officieel van start gegaan. Deze postacademische vervolgopleiding draagt bij aan het op peil houden van voldoende gekwalificeerde openbaar apothekers en aan de kwaliteit van de openbare farmacie.

PW12 - 25-03-2022 | door KNMP

Kabinet aan de slag met leveringszekerheid en ‘ontregelen’ van zorg

Het nieuwe kabinet zet nog voor de zomer uiteen hoe het de leveringszekerheid van genees- en hulpmiddelen wil versterken en op welke wijze de zorg kan worden ‘ontregeld’. Dat zegden de ministers Ernst Kuipers (VWS) en Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) toe tijdens het Kamerdebat over de zorgparagraaf van het regeerakkoord.

PW12 - 25-03-2022 | door KNMP

Dilemma’s

Tijdens een consult in de apotheek wordt vaak meer besproken dan alleen het geneesmiddel. En zeker als je de patiënt wat beter kent, willen de gesprekken nog wel eens afdwalen naar actualiteiten. Zodra het gebeurt, herken je het direct. Precies zoals beschreven in de KNMP-richtlijn Consultvoering. Het werkt dus echt als je vaker die gesprekken voert.

PW13 - 01-04-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase herzien

De multidisciplinaire richtlijnen Hik, Jeuk en Overmatig zweten in de palliatieve fase zijn herzien onder begeleiding van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De KNMP maakte deel uit van de werkgroep voor de aanpassing van deze richtlijnen.

PW13 - 01-04-2022 | door KNMP

Regiogrenzen LSP vervallen: gegevens landelijk uitwisselen

De regiobegrenzing van het Landelijk Schakelpunt (LSP) vervalt per 5 april 2022. Dat maakt landelijke uitwisseling van gezondheidsgegevens mogelijk.

PW13 - 01-04-2022 | door KNMP

Boek, run op jodiumtabletten en … geneesmiddelentekorten

De KNMP maakt begin 2022 de balans op van het aantal geneesmiddelentekorten in het voorgaande jaar. Het overzicht van Farmanco laat zien dat ook in 2021 meer dan duizend middelen niet beschikbaar waren. Tegelijkertijd verschijnt er een boek waarin wordt beschreven hoe het eraan toegaat in de apotheek. Waar, na het uitbreken van de oorlog, een run op jodiumtabletten ontstaat.

PW13 - 01-04-2022 | door KNMP

Transparant

Soms is het lastig om in een tijd waarin we als beroepsvereniging een helpende hand uitsteken naar Oekraïense collega’s, je ook bezig te houden met veel trivialere zaken in eigen huis, zoals de WTZA.

PW14 - 08-04-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Bestuursvacature Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij

De KNMP is per juli 2022 op zoek naar een enthousiast en gedreven lid voor het KNMP-bestuur, tevens voorzitter van de Sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM).

PW14 - 08-04-2022 | door KNMP

Nieuwe handreiking over regionale samenwerking en Mededingingswet

De KNMP stelt een nieuwe handreiking beschikbaar: ‘Regionale samenwerking in het licht van de Mededingingswet’. Hierin staat waarmee apothekers rekening moeten houden wanneer zij in regionaal verband de onderlinge samenwerking en de samenwerking met andere partijen vormgeven.

PW14 - 08-04-2022 | door KNMP

Omgedoopt

Nu het coronadossier langzaam naar de achtergrond verdwijnt, ervaren we deze dagen hoezeer de wereld in beweging blijft. De focus ligt alweer enige tijd op Oekraïne en ook dit raakt de apothekers in Nederland. Reden waarom we het Kernteam Corona intern hebben omgedoopt naar een nieuwe naam en die laat zich raden.

PW15 - 15-04-2022 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Updates en tools voor zorg Oekraïense vluchtelingen

De KNMP stelt op de website nieuwe updates en praktische tools beschikbaar in het dossier over Oekraïne. Dit dossier wordt dagelijks geactualiseerd.

PW15 - 15-04-2022 | door KNMP

Informatiematerialen beschikbaar over inwerkingtreding Wtza

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt informatiematerialen beschikbaar over de inwerkingtreding van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet, die de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi) vervangt, is sinds 1 januari 2022 van kracht.

PW15 - 15-04-2022 | door KNMP

Leidraad Verantwoord Wisselen vastgesteld

De KNMP heeft met de koepelorganisaties van patiënten, voorschrijvers en zorgverzekeraars overeenstemming bereikt over de Leidraad Verantwoord Wisselen. Met deze leidraad kan de openbaar apotheker zich nog meer richten op goede farmaceutische zorg.

PW16 - 22-04-2022 | door KNMP

Campagne ‘Waardevol advies van uw apotheker’ van start

De KNMP-publiekscampagne ‘Waardevol advies van uw apotheker’, die 18 april van start is gegaan, informeert geneesmiddelgebruikers over de vele handelingen die apothekers en hun teams achter de schermen verrichten. Bij de uitgifte van het geneesmiddel krijgen patiënten vervolgens een waardevol advies, zodat ze het goed en veilig kunnen gebruiken.

PW16 - 22-04-2022 | door KNMP

Wikken en wegen

In de deze week gestarte campagne over het waardevol advies van de apotheker komen de werkwoorden wikken en wegen prominent naar voren. U herkent ze wel als u tot onze beroepsgroep behoort. Wikken en wegen doen we als apothekers dagelijks, ongeacht waar we dan werkzaam zijn.

PW16 - 22-04-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

ROAZ'N*

De Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) waren en zijn het gremium om de acute zorg in de regio op de been te houden. Ook ten tijde van de pandemie, toen corona door het land heen ‘roazde’. Het duurde niet lang voordat men er achter kwam dat het vervelend is wanneer mensen hun medicijnen niet kunnen krijgen of hier kilometers voor moeten omrijden. De apotheker kwam in beeld en mocht aanschuiven bij de ROAZ.

PW17 - 29-04-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Inspiratiegids Verspil geen Pil overhandigd aan Kamerleden

De Coalitie Duurzame Farmacie heeft op 20 april de inspiratiegids Verspil geen Pil aangeboden aan Tweede Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Liane den Haan (Fractie Den Haan). Binnen de coalitie zijn de KNMP, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, BOGIN en Neprofarm actief.

PW17 - 29-04-2022 | door KNMP

Minister Ernst Kuipers wil geplande GVS-herberekening per 2023 realiseren

Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de geplande herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) per 2023 realiseren. Dat schrijft de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.

PW17 - 29-04-2022 | door KNMP 1 reactie

Groen momentum

De gezondheidszorg is druk met van alles. Zo ook met duurzame zorg. Vanuit een groot landelijk rapport van Gupta Strategists [1] is bekend dat de zorg voor 7% bijdraagt aan de CO2-voetafdruk van Nederland. Dat percentage is aanzienlijk en vergelijkbaar met het aandeel van de luchtvaart.

PW18 - 06-05-2022 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

DLB’s in de regio vanaf 17 mei: ‘Medicatie: veiligheid voorop!’

Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 17 mei tot en met 15 juni 2022. De DLB’s worden fysiek georganiseerd in de regio en zijn toegankelijk voor KNMP-leden. Thema is ‘Medicatie: veiligheid voorop!’.

PW18 - 06-05-2022 | door KNMP.nl

Medicatiebewaking bariatrische chirurgie is gewijzigd

De medicatiebewaking bariatrische chirurgie is per 1 mei vervallen bij producten met een gereguleerde afgifte. Dit heeft de werkgroep morbide obesitas en bariatrische chirurgie van de KNMP besloten naar aanleiding van recent verschenen literatuur.

PW18 - 06-05-2022 | door KNMP

‘Laat anderen DE kennis van de medicatiespecialist ervaren’

Veel mogelijkheden om je als medicatiespecialist te profileren

Zichtbaarheid staat bij Marcel van den Bosch-Niestijl hoog in het vaandel. De openbaar apotheker wil geneesmiddelgebruikers laten ervaren wat hij voor hen kan betekenen in goed passend gebruik van de middelen. “Een patiënt ervaart de meerwaarde van een apotheker pas echt wanneer hij zich zichtbaar opstelt als medicatiespecialist.”

PW19 - 13-05-2022 | door Desi van Eendenburg

Toolkit voor apothekers om te werken aan zichtbaarheid

De KNMP stelt een toolkit beschikbaar voor apothekers om te werken aan hun zichtbaarheid. Apothekers vinden in de toolkit tips, goede voorbeelden en tools om zichzelf en hun teams zichtbaar(der) te maken als medicatiespecialist.

PW19 - 13-05-2022 | door KNMP

Zichtbaarheid

De zichtbaarheid van de apotheker is voor de KNMP een prioriteit, kijkend naar wat je als bestuur allemaal wilt. Enorm veel zaken en dossiers zijn van belang voor zowel het beroep als de branche.

PW19 - 13-05-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Jessurun en Matthee kandidaten voor KNMP-bestuur en voorzitterschap AGM

Naomi Jessurun en Bianca Matthee stellen zich kandidaat voor de vacante positie van KNMP-bestuurslid, tevens voorzitter 2022 van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). In juni kunnen KNMP-leden hun voorkeur kenbaar maken.

pw20 - 20-05-2022 | door KNMP

Minister Kuipers vraagt CBG naar status UAD-middelen

Minister Ernst Kuipers (VWS) vraagt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om een standpunt over de status van verschillende geneesmiddelen die vallen onder de afleverstatus Uitsluitend Apotheek of Drogist (UAD).

pw20 - 20-05-2022 | door KNMP

De drie P’s

De drie P’s spelen vandaag de dag een grote rol in een openbare apotheek: Preferent, Pinnen en Personeel. De laatste tijd zijn veel beleidsplannen verschenen die een andere P benadrukken: Patiënt centraal.

pw20 - 20-05-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Opleiding tot kaderapotheker in het najaar weer van start

De tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker gaat in het najaar van 2022 weer van start. Deze opleiding stoomt openbaar apothekers klaar voor een spilfunctie in de regio, op inhoudelijk en strategisch gebied.

PW21en22 - 27-05-2022 | door KNMP

KNMP viert 25 jaar openbaar apotheker

De KNMP staat in de week van 7 juni stil bij 25 jaar openbaar apotheker. Dit heugelijk moment wordt gevierd met alle openbare apotheken in Nederland. In 1995 voerde de KNMP de verplichte registratiefase in en de vijfjaarlijkse herregistratieplicht voor opname in het KNMP-register.

PW21en22 - 27-05-2022 | door KNMP

Feest

Er is alle reden om feestelijk gestemd te zijn; de openbaar apotheker bestaat 25 jaar! Eigenlijk alweer iets langer, maar door de pandemie is het feestje twee jaar opgeschoven.

PW21en22 - 27-05-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurder KNMP

DLB's

Over een week sluiten we de halfjaarlijkse reeks van tien districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) af. Ergens halverwege de rit kunnen we een paar waarnemingen doen.

PW23 - 10-06-2022 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Inschrijving geopend voor KNMP Voorjaarscongres 2022

De inschrijving is geopend voor het KNMP Voorjaarscongres 2022 op dinsdag 5 juli. Het congres vindt plaats in het Beatrix Theater te Utrecht en heeft als thema: Kinderen, van conceptie tot adolescentie.

PW23 - 10-06-2022 | door KNMP

Patiënten, senioren en apothekers: houd vitamine D in het basispakket

De KNMP laat in een gezamenlijke brief aan politiek Den Haag weten dat vitamine D thuishoort in het basispakket. Patiëntenverenigingen, seniorenorganisaties en de apothekersorganisatie maken zich grote zorgen over de medische, maatschappelijke en financiële gevolgen van uitstroom van vitamine D uit het verzekerde pakket.

PW23 - 10-06-2022 | door KNMP

Minister Kuipers wil 1 juli met regels komen voor ijzeren voorraad

Minister Ernst Kuipers (VWS) streeft ernaar om uiterlijk 1 juli 2022 met een beleidsregel te komen voor fabrikanten en groothandels om een ijzeren voorraad van tweeënhalve maand aan te houden. Dat meldt de bewindspersoon aan de Tweede Kamer.

PW24 - 16-06-2022 | door KNMP

Charlotte Jacobs Instituut voor openbare farmacie gelanceerd

KNMP-voorzitter Aris Prins heeft op 7 juni het Charlotte Jacobs Instituut (CJI) gelanceerd. Het CJI is het opleidingsinstituut van de KNMP voor de Vervolgopleiding Openbare Farmacie en de Opleiding tot Kaderapotheker.

PW24 - 17-06-2022 | door KNMP

Herziening GVS

Minister Kuipers is van plan het GVS per 2023 te moderniseren. De KNMP is hier geen voorstander van en heeft samen met andere organisaties haar bezwaren geuit bij de minister.

PW24 - 17-06-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Eenheid

Op uitnodiging mocht ik in het kader van een dag voor zorgbestuurders eens een optreden van de ME bijwonen. We kwamen ergens in het land bijeen en kregen daar te horen en heel inzichtelijk getoond dat het vormen van een eenheid enorm helpt bij succesvol optreden. Het verhaal van de ketting die zo sterk is als de zwakste schakel.

PW25 - 24-06-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Minister Helder kondigt vervolg aan van [Ont]Regel de Zorg

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) kondigt een vervolg aan van het programma [Ont]Regel de Zorg om zo administratieve regeldruk in de zorg te verminderen. Dat doet de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.

PW25 - 24-06-2022 | door KNMP

Steun voor in dienst houden van apotheekmedewerkers met Long COVID

Apotheken kunnen financiële steun aanvragen om apotheekmedewerkers met Long COVID langer in dienst te houden. Deze subsidieregeling is onlangs gepresenteerd door minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport).

PW25 - 24-06-2022 | door KNMP

Tweede Kamer wil debat over gevolgen GVS-herberekening voor apothekers en patiënten

Tweede Kamerleden willen nader met minister Ernst Kuipers (VWS) in debat over de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Daartoe besloot de vaste Kamercommissie VWS eind juni tijdens een procedurevergadering in de Tweede Kamer.

PW26 - 01-07-2022 | door KNMP

Tolken voor zorg Oekraïense vluchtelingen zijn beschikbaar

Apothekers kunnen gebruikmaken van tolken en taalondersteuning bij de zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is bekendgemaakt op de website van de Rijksoverheid.

PW26 - 01-07-2022 | door KNMP

Stapel tekorten

De geneesmiddelentekorten zijn een dagelijkse zorg in apotheken. Maar ook in het ziekenhuis, kan ik jullie melden.

PW26 - 01-07-2022 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Apotheker vol in beeld op tv, onrust over vitamine D

Kwartaal in beeld: de maanden april, mei en juni van 2022

De apotheker komt in het tweede kwartaal vol in beeld bij veel bekeken televisieprogramma’s. In Klokhuis geeft Ceren Zwijnenburg uitleg over het vak. In Kassa licht KNMP-voorzitter Aris Prins de gevolgen toe van een pijnlijke maatregel rondom vitamine D. Ook de geneesmiddelentekorten blijven een dagelijkse zorg.

PW26 - 01-07-2022 | door KNMP

Hollen of stilstaan

Afgelopen periode was er weer één van rennen en vliegen. Met het wegvallen van de ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’, lijkt het alsof iedereen weer zo snel mogelijk terug wil naar het oude.

PW27en28 - 08-07-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Harm Geers aangesteld als nieuwe Directeur Opleidingen

Harm Geers wordt per 1 september 2022 aangesteld als Directeur Opleidingen. Daarmee wordt Geers directeur van het onlangs gelanceerde Charlotte Jacobs Instituut (CJI), zijnde de afdeling Opleidingen van de KNMP.

PW27en28 - 08-07-2022 | door KNMP

Naomi Jessurun benoemd tot lid KNMP-bestuur en voorzitter Sectie AGM

Naomi Jessurun is eind juni verkozen tot KNMP-bestuurslid en daarna in de Algemene Vergadering (AV) tevens benoemd tot voorzitter van de Sectie AGM. Ook is vicevoorzitter Nicole Hunfeld herbenoemd tijdens de AV.

PW27en28 - 08-07-2022 | door KNMP

‘Als we zichtbaarder willen zijn, moeten we ons verdiepen’

‘Samen kader vormen brengt ons verder’

Openbaar apothekers Sue Kroon-Chadli en Piet Ooms startten vorig jaar in de eerste lichting van de tweejarige opleiding tot kaderapotheker. Deze opleiding is voor openbaar apothekers die een spilfunctie in de regio willen vervullen, op inhoudelijk en strategisch gebied. “Ik voelde de behoefte om meer zichtbaar te zijn in de regio. Die opdracht is met deze opleiding een stuk makkelijker geworden.”

PW27en28 - 08-07-2022 | door Manon Boot

‘Wees niet bang, durf ook lollige content te maken’

‘Laat jezelf als medicatiespecialist zien’

Hoe breng je opgedane kennis tijdens de colleges farmacotherapie over op een lekenpubliek? Eerstejaars masterstudenten Farmacie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kregen de opdracht content te plaatsen voor leken en werden voor korte tijd beheerder van het Instagramaccount ‘Farmavoorjou’. Vijf studenten delen hun ervaringen. “Het is mooi om te zien dat je zoveel mensen kunt bereiken vanuit het apothekersvak.”

PW29en30 - 22-07-2022 | door Leanne Zuur

KNMP-rapport: contracten bieden (te) beperkte basis

Het contracteerproces in de extramurale farmacie en de uiteindelijke contracten die daaruit voortkomen geven een (te) beperkte basis voor goede farmaceutische patiëntenzorg.

PW29en30 - 22-07-2022 | door KNMP

’Grensoverschrijdend gedrag: bespreek het, hoe lastig ook’

Voorzitters KNMP en NVZA doen gezamenlijke oproep

Als er één rode draad bestaat bij grensoverschrijdend gedrag dan is die dat het jarenlang kan voortduren. “Bespreek het, in een vroeg stadium. Spreek elkaar aan. Hoe lastig het ook is. Voordat het volledig uit de hand loopt”, luidt de gemeenschappelijke oproep van de koepelvoorzitters Aris Prins (KNMP) en Gerard Hugenholtz (NVZA).

PW31en32 - 05-08-2022 | door Dennis Mulkens

Subsidie beschikbaar voor apotheken om regeldruk zelf te verminderen

Apotheken en andere zorgaanbieders kunnen van 1 tot 30 september 2022 aanspraak maken op een subsidieregeling om zelf aan de slag te gaan met het verminderen van regeldruk. Deze regeling maakt onderdeel uit van het overheidsprogramma [Ont]Regel de Zorg.

PW31en32 - 05-08-2022 | door KNMP

Apotheekteams ondervinden last van frustratie en onbegrip

Zeven op de tien apotheekteams ondervinden dagelijks last van frustratie en/of onbegrip van patiënten. Dat blijkt uit een enquête van de KNMP waarop ruim achthonderd openbaar apothekers hebben gereageerd.

PW31en32 - 05-08-2022 | door KNMP

Mid summer blues

Het is zomerreces en de vergaderdrukte houdt haar adem in. Even geen vergaderingen, of toch?

Terwijl ik rondjes ren in mijn apotheek vanwege personele schaarste, zie ik vanuit mijn ooghoek alweer de agenda-alerts binnenstromen. Houden sommigen dan nooit op met vergaderen? Zelfs het Integraal Zorgakkoord-traject maakt een korte pas op de plaats. Ambities genoeg, maar het moet wel uitvoerbaar en haalbaar blijven.

PW31en32 - 05-08-2022 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Experiment

Ze zijn er al. Regio’s waar voor duizenden patiënten eigenlijk geen eerstelijnszorg meer bestaat. Huisartsenpraktijken staan ‘leeg’ en worden overgedaan aan investeerders die vanuit een callcenter laten weten dat de dokter de komende drie maanden niet beschikbaar is. Daarnaast alle wondzorg, inco, katheters, dieetvoeding en naaldjes via de post. Een ‘digitale’ eerste lijn als experiment tegen wil en dank.

PW33en34 - 19-08-2022 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Infoclip over samenwerking in regio in licht Mededingingswet

De KNMP stelt een handzame infoclip beschikbaar over regionale samenwerking in het licht van de Mededingingswet. In de infoclip worden apothekers bijgepraat over waarmee zij rekening moeten houden wanneer zij in regionaal verband de onderlinge samenwerking en de samenwerking met andere partijen vormgeven.

PW33en34 - 19-08-2022 | door KNMP

Toolkit voor apothekers: maak je zichtbaar als medicatiespecialist

De KNMP heeft een online toolkit beschikbaar voor apothekers om te werken aan de eigen zichtbaarheid. Apothekers vinden in de toolkit tips, goede voorbeelden en tools om zichzelf en hun teams zichtbaar(der) te maken als medicatiespecialist.

PW33en34 - 19-08-2022 | door KNMP

AGM

Wat begon met een enthousiaste reactie op de advertentie voor een nieuw KNMP-bestuurslid en voorzitter van de sectie Apotheker Geneesmiddel en Maatschappij (AGM), werd vervolgd met stijgende spanning naarmate de tijd vorderde, en eindigde met een slapeloze nacht voor de dag van de uitslag. Sindsdien heb ik meer respect voor iedereen die zich verkiesbaar stelt en zich openstelt voor de keus van het electoraat. Middels deze weg dank aan een ieder die op mij heeft gestemd.

PW35 - 02-09-2022 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

‘Betrek KNMP bij uitwerking van Integraal Zorgakkoord’

De KNMP wil een actieve rol krijgen bij de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat stelt Reinier Bax, KNMP-bestuurder, in een eerste reactie op het conceptakkoord.

PW35 - 02-09-2022 | door KNMP

VVD stelt Kamervragen over draagvlak apothekers voor GVS-herberekening

Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) heeft schriftelijke vragen gesteld over het draagvlak onder apothekers en artsen voor de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

PW35 - 02-09-2022 | door KNMP

1 januari

Het is een datum waarmee het bureau dagelijks van doen heeft. Zo staan op 1 januari 2023 op de rol: de herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), de herziening van de prestatie van de Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV) en de uitstroom van vitamine D uit het pakket. Bijzonder ingewikkelde dossiers. Het bureau heeft daarbij niet alleen een schone taak bij het positie kiezen en onderhandelen, maar ook om u over de voortgang te informeren. Dat doen we via de website.

PW36 - 09-09-2022 | door Eric Janson, directeur KNMP

Regeldrukwaakhond over GVS: herberekening niet vaststellen

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) adviseert om de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) niet vast te stellen. Dat schrijft de regeldrukwaakhond in een advies aan minister Ernst Kuipers (VWS).

PW36 - 09-09-2022 | door KNMP

WSO-webinar ‘Preventie in de openbare apotheek’ op 26 september

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) houdt op maandag 26 september 2022 een webinar met als thema ‘Preventie in de openbare apotheek’. Het webinar is van 13.00 tot 14.15 uur online bij te wonen en is alleen toegankelijk voor KNMP-leden.

PW36 - 07-09-2022 | door KNMP

Prinsjesdag

Als kleine Prins keek ik altijd uit naar Prinsjesdag. De dag waarop iedereen vrij was, vanwege mij.

PW37 - 16-09-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Apotheek.nl in de race voor vijfde award Website van het Jaar

Apotheek.nl maakt voor het vijfde jaar op rij kans op de award Website van het Jaar, in de categorie gezondheid. De KNMP roept apothekers, apothekers­assistenten en apotheekmedewerkers op om op Apotheek.nl te stemmen. De stemperiode loopt tot en met 21 oktober 2022.

PW37 - 16-09-2022 | door KNMP

Inschrijving geopend voor KNMP Najaarscongres 2022

De inschrijving voor het KNMP Najaarscongres 2022 op dinsdag 11 oktober is geopend. Het congres vindt plaats in het Beatrix Theater in Utrecht en heeft als thema: hart- en vaatziekten.

PW37 - 16-09-2022 | door KNMP

KNMP over IZA: ‘Erken het belang van farmaceutische zorg’

Het belang van farmaceutische zorg lijkt in het Integraal Zorgakkoord (IZA) op een aantal thema’s, zoals kwetsbare ouderenzorg, nog onvoldoende te worden onderkend. Die kanttekening plaatst KNMP-bestuurder Reinier Bax in een reflectie op de nieuwe conceptversie van het akkoord.

PW38 - 23-09-2022 | door KNMP

Tekorten laten temperatuur in de apotheek oplopen

Kwartaal in beeld: de maanden juli, augustus, september van 2022

De zomer van 2022 gaat de boeken in als een periode met veel zon en weinig regen. De temperaturen lopen flink op. In en buiten de apotheek. Door geneesmiddelentekorten en beperkte kennis van het publiek over de polisvoorwaarden van zorgverzekeraars is er dagelijks veel onbegrip aan de balie. De KNMP bevraagt de leden over het werk­klimaat en het NOS Journaal besteedt hier aandacht aan.

PW39 - 30-09-2022 | door KNMP

Herfstweer

Het najaar heeft zijn entree gemaakt. Na een lange mediterrane zomer, maakt het Hollandse weer nu wederom zijn entree. Blaadjes aaien de aarde en winden waaien alle kanten op.

PW39 - 30-09-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP
Back to top