Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2018

Afvoer ingezamelde geneesmiddelenresten in 93% van Nederlandse gemeenten geregeld

De inzameling van medicijnafval is in 93% van de Nederlandse gemeente inmiddels goed geregeld. Dit blijkt uit het derde ‘KNMP Onderzoek Medicijnafval’. Mede dankzij de steun van de KNMP zijn apotheken er in geslaagd om in nagenoeg alle gemeenten te komen tot goede afspraken. In 2016 was dit in nog maar 55% van de gemeenten het geval.

PW27en28 - 06-07-2018 | door KNMP

Wat mag er in de koffer?

Aandachtspunten voor geneesmiddelen mee op reis

Benzodiazepines en medicinale cannabis meenemen op reis kan niet zomaar, ook niet binnen Europa. Een Schengenverklaring of Engelstalige medicijnverklaring is meestal nodig. En zelfs dan wordt het niet per definitie geaccepteerd. Het blijkt nog niet altijd helder te zijn hoe geneesmiddelen meegenomen mogen worden op vakantie. Daarom een overzicht.

PW27en28 - 06-07-2018 | door Ilse Boekweg

Bakkerij

De maatschappij is zich onvoldoende bewust hoe apothekers de Nederlandse gezondheidszorg positief beïnvloeden. Apothekers doen dat in al hun verschijningsvormen, heb ik gemerkt na twee maanden als algemeen directeur van de KNMP.

PW29en30 - 20-07-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Gezocht voor KNMP-campagne: echte apothekers in de hoofdrol

Voor de camera staan om over het apothekersvak te vertellen? Apothekers die dat leuk vinden, kunnen zich opgeven voor de publiekscampagne van de KNMP over de website Apotheek.nl. De campagne, met alleen echte apothekers in de hoofdrol, moet medicijngebruikers en niet-medicijngebruikers informeren over de toegevoegde waarde van Apotheek.nl.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Huisarts mag nu ook GLP-1-agonisten voorschrijven

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat huisartsen nu ook GLP-1-agonisten mogen voorschrijven. De verzekeraars hebben dit besloten na de recente aanpassing van de NHG-Standaard Diabetes type 2.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Over: Geneesmiddelentekorten, administratieve lasten en FMD

Kwartaal in beeld

De geneesmiddelentekorten blijven de gemoederen bezighouden. Ditmaal is de KNMP in het nieuws over de tekorten van geneesmiddelen die voorgeschreven worden binnen de verslavingszorg. Steeds meer patiënten worden de dupe van tekorten. Verder zijn apothekers in de media over de administratieve lasten en medicinale cannabis.

PW29en30 - 20-07-2018 | door KNMP

Bijna een miljoen extra controles om medicatieveiligheid te verbeteren

In totaal zijn in 2017 bijna een miljoen landelijke Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) afgehandeld door apothekers. Dit blijkt uit verzamelde data van bijna 90% van de Nederlandse apotheken. De MFB’s helpen bij het extra controleren op medicatieveiligheid. Bij een op de vijf afgehandelde MFB’s zijn aanpassingen volgens de vigerende richtlijnen doorgevoerd.

PW31en32 - 03-08-2018 | door KNMP

Verkiezingen bestuurslid AGM: de twee kandidaten zijn bekend

Apothekers Jaap Claessens en Jaap Hoogeterp stellen zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). AGM-leden krijgen eind augustus een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat van hun keuze.

PW31en32 - 03-08-2018 | door KNMP

‘Een assistente haalde structureel geneesmiddelen uit de afvalton’

De helpdesk Arbeidszaken beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. In een nieuwe serie bespreken medewerkers achter de helpdesks veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken die binnenkomen. De helpdesk Arbeidszaken is als eerste aan de beurt, apothekers consulteren deze rond de 5500 keer per jaar.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Ilse Boekweg

Onberispelijk

Door de grote valsartan-recall staat de kwaliteit van geneesmiddelen weer volop in de spotlights. In april dit jaar kwam de geneesmiddelproductie ook in de media. De KNMP bracht toen na een uitzending van Zembla een persbericht naar buiten waarin we ervoor pleitten dat de controle op de productie van geneesmiddelen scherper en frequenter moet.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Koninginnerit

Alexanderpraat

Tekorten, preferentie, recalls. Apothekers zijn net wielrenners. Alleen ploeteren zij zich het hele jaar over zware cols en niet alleen tijdens de Tour de France. En het zijn niet alleen je eigen apothekerstaken. Als manager van de apotheek moet je ook zorgen dat je de informatie overbrengt naar het apotheekteam en dat artsen hierin meegaan.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Minister Bruins bij StiPCO-dag Rotterdam op 27 september

Minister Bruins van VWS heeft toegezegd aanwezig te zijn bij de laatste StiPCO-dag in Rotterdam op 27 september 2018. Hij houdt daar van 15.00 tot 15.30 uur een lezing over de openbaar apotheker als zorg­verlener in de multidisciplinaire eerstelijns zorg.

PW33en34 - 17-08-2018 | door KNMP

Advies CBG: Esmya mag weer beperkt worden toegepast

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de indicatie van Esmya (ulipristalacetaat) ingeperkt en adviseert zorg­verleners alleen patiënten te behandelen als de leverfunctie in orde is. Deze maatregelen vervangen de tijdelijke beperkende maatregelen die in februari 2018 uit voorzorg genomen zijn, tijdens de herbeoordeling.

PW33en34 - 17-08-2018 | door KNMP

Op de bres voor zorg aan ouderen

Drie leden van de nieuwe Special Interest Group Ouderen aan het woord

Ouderen vormen de groep patiënten met wie je echt een band op kunt bouwen. De Special Interest Group (SIG) Ouderen is nieuw en valt onder de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) van de KNMP. De SIG-leden hebben uiteenlopende achtergronden en een gezamenlijk doel: de ouderenzorg in de apotheek meer vorm geven.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Ilse Boekweg

Waardering

Alexanderpraat

De KNMP adviseert de leden deze maand dringend om vervuilde valsartan terug te halen naar de apotheek. Nu we tussentijds de balans opmaken kan ik als voorzitter melden dat het bestuur geen seconde spijt heeft van de terugroepactie. Het gros van de patiënten is inmiddels omgezet en dat is in de vakantie een goede score.

PW35 - 31-08-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Doseringsadviezen DOAC’s voor morbide obesen beschikbaar

De eerste doseringsadviezen voor patiënten met morbide obesitas en patiënten met bariatrische chirurgie zijn gereed. Adviezen voor de DOAC’s edoxaban en dabigatran zijn per 1 september 2018 beschikbaar via de G-Standaard. Binnen een KNMP-project worden de komende jaren doseringsadviezen ontwikkeld voor geneesmiddelen bij morbide obesen.

PW35 - 31-08-2018 | door KNMP

Jacco Pesser kandidaat voor het LOA-bestuur

Apotheker Jacco Pesser stelt zich kandidaat voor de vacante positie in het bestuur van de sectie LOA. LOA-leden krijgen begin september een uitnodiging om te stemmen op de kandidaat.

PW35 - 31-08-2018 | door KNMP

‘Een patiënt haalde maandelijks zes liter waterstofperoxide op’

De GIC helpdesk beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. De mensen achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) is deze keer aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk rond de 6500 keer per jaar.

PW35 - 31-08-2018 | door Ilse Boekweg

Alertheid geboden, aandacht gewenst

‘Laaggeletterdheid wordt nog steeds onderschat’

Ruim 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Een onbegrepen uitleg kan leiden tot verkeerd medicijngebruik, met alle gezondheidsrisico’s van dien. “Laaggeletterdheid kan grote gevolgen hebben voor medicatie­gebruik, maar het is nog steeds een onderbelicht probleem in de apotheek”, stelt Nicolette van Horssen, projectleider Verantwoord Medicijngebruik laaggeletterden en migranten bij de KNMP.

PW35 - 31-08-2018 | door Jessica Maas

‘Beginnen met gesprekken, is starten met verandering’

Effectief personeelsbeleid bij disfunctioneren, ziekte, flexarbeid en verlof

Signaleren dat een assistente ziek dreigt te worden, je voorbereiden op een verzuimgesprek of wrijving op de werkvloer voorkomen. Niet de meest eenvoudige taken van een apotheker. Op praktische en interactieve wijze informeren deskundigen in de cursus Effectief personeelsbeleid over wet- en regelgeving en geven tips en handvatten voor aanpak in de praktijk.

PW35 - 31-08-2018 | door Ilse Boekweg

Apothekers beraden zich over vervolg implementatietraject FMD

Recente ontwikkelingen bij de invoering van FMD

De KNMP heeft zich de afgelopen jaren samen met de ASKA, NVZA en LHV Apotheekhoudenden binnen de Stuurgroep FMD ingezet voor een efficiënte implementatie van de Falsified Medicines Directive (FMD). Recente ontwikkelingen rond het financieringsvraagstuk geven apothekers echter aanleiding om zich te beraden over het vervolg van het implementatietraject.

PW35 - 31-08-2018 | door Quirine Tacken

The power of… Polaroid

Alexanderpraat

Digitalisering van de fotografie was geen evolutie maar revolutie. Polaroids faillissement was lange tijd hét voorbeeld van een bedrijf dat te laat inzag dat de wereld waarin het groot was geworden veranderde en dat consumenten op een andere manier hun leven gingen vastleggen.

PW36 - 07-09-2018 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

Van diabeteszorg tot toetsgroep: workshops van de StiPCO-dagen

Nog niet ingeschreven voor een van de StiPCO-dagen in september? Doe dat dan snel, want tijdens de workshops op de StiPCO-dagen in Veldhoven, Zwolle, Egmond aan Zee en Rotterdam komen veel facetten van het apothekersvak aan bod: van reflectie tot richtlijnen, van coaching tot multidisciplinaire samenwerking.

PW36 - 07-09-2018 | door KNMP

KNMP: bijwerkingen prijsbeleid geneesmiddelen onacceptabel

Het prijsbeleid van geneesmiddelen kent onacceptabele bijwerkingen. Dit stelt voorzitter Gerben Klein Nulent in Nieuwsuur. Hij reageert in het televisieprogramma op het relaas van een huisarts die klaagt over de voortdurende geneesmiddelentekorten in relatie tot het preferentiebeleid. “Geneesmiddelen in Nederland zijn te goedkoop geworden. Daardoor is ons land een oninteressante afzetmarkt geworden”, zegt Klein Nulent.

PW36 - 07-09-2018 | door KNMP

Klaar om te coachen

Nieuwe intervisiebegeleiders stellen zich voor

Deze apothekers staan klaar om intervisiegroepen van collega’s te begeleiden als coach. De uitgebreide profielen zijn vanaf nu in te zien op KNMP.nl.

PW36 - 07-09-2018 | door Karen Bos

Informatiestandaard maakt medicatieproces duidelijker

Betere uitwisseling en vastlegging van medicatiegegevens

Het programma informatiestandaard Medicatieproces spitst de medicatie­bewaking beter toe op de patiënt. Niet alleen logistieke informatie wordt gedeeld, maar ook therapeutische informatie. De medische situatie van de patiënt wordt hiermee inzichtelijker. Met als doel optimale farmaco­therapie voor de patiënt, bijvoorbeeld bij opname en ontslag.

PW36 - 07-09-2018 | door Ilse Boekweg

Vertrouwensband

Het is lastig toezicht houden op geneesmiddelen die steeds verder van huis worden geproduceerd. Maar zoals het KNMP-bestuur al meermaals benoemd heeft: geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn. De Inspectie test daarentegen jaarlijks slechts zes geneesmiddelen in het eigen laboratorium. Dat is niet veel. Moeten we dat in Nederland anders aanpakken?

PW37 - 14-09-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

KNMP wint posterprijs met farmacogenetica op FIP-congres

De KNMP heeft de posterprijs in de sectie openbare farmacie gewonnen op het jaarlijkse congres van de International Pharma­ceutical Federation (FIP) in Glasgow. De poster bevat de resultaten van de KNMP Farmacogenetica Pilot.

PW37 - 14-09-2018 | door KNMP

Internationaal onderzoek naar vervuilde valsartan

Er komt een internationaal onderzoek naar de met N-nitrosodimethylamine (NDMA) vervuilde valsartan. Dat geeft minister Bruins aan in een brief aan de Tweede Kamer.

PW37 - 14-09-2018 | door KNMP

‘Een boze patiënt reed met zijn auto tegen de apotheekgevel aan’

De helpdesk Juridische Zaken beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP, SFK en Z-Index. De mensen achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van Juridische Zaken is nu aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk rond de 5000 keer per jaar.

PW37 - 14-09-2018 | door Ilse Boekweg

KNMP verwerkt medicijnafval

Onderzoek naar geneesmiddelen die worden ingeleverd bij de apotheek

Welke ongebruikte geneesmiddelen leveren patiënten in bij de apotheek en waarom? Hoeveel tijd heeft het apotheekteam nodig om deze af te voeren, hoeveel geld kosten niet-gebruikte geneesmiddelen de samenleving? De KNMP doet dit najaar onderzoek in samenwerking met de Universiteit Leiden en vraagt apothekers om mee te doen.

PW37 - 14-09-2018 | door Karen Bos

Leading role

Alexanderpraat

De Nederlandse farmacie loopt wereldwijd absoluut voorop. Dat werd in Glasgow op het FIP-congres begin september weer duidelijk. Voor mij en waarschijnlijk ook voor alle in Schotland aanwezige Nederlandse apothekers. Op het gebied van farmacogenetica hebben we een leading role, maar we zijn ook heel ver in het begeleiden van patiënten in de laatste levensfase. Wilma Göttgens deelde de Nederlandse kennis en ervaring in haar presentatie What to say to someone who is dying? Ze had daarmee absoluut de volle aandacht van de zeer gemêleerde groep apothekers tijdens een drukbezochte sessie.

PW38 - 21-09-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

VeiligheidNL en KNMP ontwikkelen spel en folder over valpreventie

VeiligheidNL heeft samen met de KNMP en andere partners het spel DobbelFit en de folder ‘Medicatie en vallen’ ontwikkeld voor ouderen met een verhoogd valrisico. Apothekers kunnen deze materialen inzetten om ouderen bewust te maken van dit risico, bijvoorbeeld tijdens de Valpreventieweek van 1 t/m 7 oktober.

PW38 - 21-09-2018 | door KNMP

KNMP pleit voor waarborging beschikbaarheid geneesmiddelen

De KNMP verzoekt de Tweede Kamer in een brief aanvullende garanties in de wetgeving in te bouwen om te voorkomen dat geneesmiddelentekorten verder oplopen en ervoor te zorgen dat de beschikbaarheid van vervangende geneesmiddelen wordt vergroot.

PW38 - 21-09-2018 | door KNMP

Najaarscongres: korting bij vroegtijdig aanmelden

Deelnemers van het KNMP Najaarscongres ‘Maag, darm, lever’ op 9 oktober 2018 krijgen korting als ze zich voor 5 oktober inschrijven. Zo zijn de kosten voor KNMP-leden die vooraf betalen € 105. Wie zich aan de balie aanmeldt betaalt € 140.

PW38 - 21-09-2018 | door KNMP

Apotheekinterventie bij COPD kan exacerbatie voorkomen

KNMP-richtlijn COPD

De KNMP-richtlijn COPD beschrijft goede farmaceutische zorg voor patiënten met COPD. Apothekers kunnen daarmee exacerbaties voorkomen en de ziektelast verminderen. Apotheker Ada Stuurman geeft tips om de patiëntengroep in beeld te krijgen.

PW38 - 21-09-2018 | door Linda de Graaf

‘Bijna alle problemen lossen we dezelfde dag nog op’

De helpdesk van de KNMP Kennisbank beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de help­desks van de KNMP, SFK en Z-Index. De medewerkers bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van de KNMP Kennisbank is nu aan de beurt. Die helpt apothekers bij technische vragen over de Kennisbank.

PW38 - 21-09-2018 | door Ilse Boekweg

Beroepscode

Alexanderpraat

Apothekers, je hebt ze in alle soorten en maten. In de openbare apotheek, in het ziekenhuis, bij de industrie, bij de overheid. Bij een keten of zelfstandig, jong of oud, ga zo maar door. Althans, dat vinden apothekers zelf. Wij hebben de neiging overal clubjes te zien.

PW39 - 28-09-2018 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid WSO

Tweede onzuiverheid in vervuilde valsartan

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) meldt dat in de grondstof van een van de Chinese fabrikanten, naast N-nitrosodimethylamine (NDMA), ook N-nitrosodiethylamine (NDEA) werd gedetecteerd.

PW39 - 28-09-2018 | door KNMP

KNMP pleit voor goede, snelle en veilige uitwisseling gegevens

“Goede, snelle en veilige uitwisseling van medische gegevens redt levens. Met actuele medicatiegegevens van de patiënt kunnen apothekers goede persoonsgerichte zorg leveren.” Dit zegt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent na NOS-berichtgeving over zorginformatiesystemen die niet goed met elkaar kunnen communiceren. Uit een rondgang van de omroep blijkt dat apothekers en andere zorgprofessionals nog steeds gegevens van patiënten overtikken, printen en faxen.

PW39 - 28-09-2018 | door KNMP

Apotheek.nl genomineerd voor Website van het Jaar 2018

De KNMP-publiekswebsite Apotheek.nl is een van de twaalf genomineerden in de verkiezing Website van het Jaar 2018 in de categorie Gezondheid. Genomineerden maken kans op een award voor beste of populairste website. Het Nederlandse publiek kan stemmen op Apotheek.nl tot en met vrijdag 19 oktober.

PW39 - 28-09-2018 | door KNMP

Implementatie FMD: financiering is voorwaarde

Onderhandelingen met zorgverzekeraars verlopen stroef

De contracteerpartijen onderhandelen namens apothekers tot 15 oktober met de zorgverzekeraars over financiering van de Falsified Medicines Directive (FMD). Komen de partijen er niet uit, dan richt de KNMP zich opnieuw tot het ministerie van VWS met de vraag een oplossing te bedenken.

28-09-2018 | door Pleuni Tilburgs-Franssen

Valsartan

Alexanderpraat

De vervuilde valsartan heeft de apothekers de afgelopen maanden behoorlijk beziggehouden, en aan de Alexanderstraat in Den Haag was het niet anders. De impact van het advies van het KNMP-bestuur richting de leden is stevig geweest. Voor de binnen- en de buitenwereld. Veel apothekers begrepen waarom het bestuur zo handelde, sommigen vonden het advies aan de late kant en anderen oordeelden dat een recall een IGJ-aangelegenheid is.

PW40en41 - 05-10-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Minister Bruins: apothekers mogen samenwerking meer opzoeken

Als apothekers de samenwerking in de eerste lijn meer opzoeken, draagt dat bij aan goede kwaliteit van zorg. Dit zei minister Bruins van Medische Zorg en Sport tijdens de laatste StiPCO-dag op donderdag 27 september in Rotterdam.

PW40en41 - 05-10-2018 | door KNMP

Jaap Claessens nieuw bestuurslid AGM

Apotheker Jaap Claessens is verkozen tot het nieuwe bestuurslid van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). Ook zijn AGM-bestuursleden Maayke Fluitman en Linda Härmark herbenoemd voor een tweede bestuurstermijn. Dit gebeurde tijdens de sectieledenvergadering op dinsdag 25 september in Utrecht.

PW40en41 - 05-10-2018 | door KNMP

KNMP Najaarscongres 2018: Maag, darm & lever

KNMP Najaarscongres 2018 vindt plaats op dinsdag 9 oktober in het Beatrix Theater te Utrecht.

PW40en41 - 05-10-2018 | door KNMP

Van berg literatuur naar bruikbare informatie

Medicatiebewaking maag, darm en lever

Of er nou een KNMP Najaarscongres over maag, darm en lever (MDL) is of niet, de medicatiebewaking en -begeleiding van de KNMP over dit onderwerp is altijd actueel. De apothekers van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) maken van een berg literatuur bruikbare contra-indicaties (CI’s) en patiënteninformatie.

PW40en41 - 05-10-2018 | door Ilse Boekweg

Kwartaal in beeld

Over tekorten aan de pil(len), valsartan en antidepressiva

Door een beperkte beschikbaarheid van anticonceptiepillen komen de geneesmiddelentekorten in Nederland weer in de media. Veel aandacht in het derde kwartaal van 2018 gaat uit naar de terugroepactie van valsartan, mede geïnitieerd door de KNMP.

PW40en41 - 05-10-2018 | door KNMP

Substitutie

De apotheker tracht de meest optimale combinatie tussen patiënt en geneesmiddel te bewerkstelligen. Om tot deze match te komen is soms substitutie van het geneesmiddel nodig. Bij geneesmiddelsubstitutie moet de apotheker een balans vinden tussen de verwachtingen en behoeftes van de individuele patiënt, de wensen van de voorschrijver en de solidariteit met de maatschappij. Daarbij neemt hij ook de vergoeding van het geneesmiddel in acht.

PW42 - 19-10-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Het KNMP-voorschrift van de basis­instellingen AIS herzien

De KNMP heeft samen met apothekers en softwareleveranciers het voorschrift over basisinstellingen van het apotheekinformatiesysteem (AIS) herzien. Apothekers kunnen met de aangepaste instellingen testen of het systeem een melding geeft wanneer er geen kinderdosering is voor het betreffende geneesmiddel.

PW42 - 19-10-2018 | door KNMP

Handleiding Substitutie na 5 jaar grondig herzien

De handleiding Geneesmiddelsubstitutie is na vijf jaar inhoudelijk grondig herzien. Naast de herziening van de handleiding gaat vanaf november het traject ‘Verantwoord Wisselen’ van het ministerie van VWS van start.

PW42 - 19-10-2018 | door KNMP

Jacco Pesser nieuw bestuurslid LOA

Apotheker Jacco Pesser is verkozen tot het nieuwe bestuurslid van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA). Dit gebeurde tijdens de LOA-sectieledenvergadering op het KNMP Najaarscongres van dinsdag 9 oktober in Utrecht. De leden van de sectie LOA konden tot en met 5 oktober hun stem uitbrengen.

PW42 - 19-10-2018 | door KNMP

Verkennen, verdiepen en verbreden in Nationaal Farmaceutisch Museum

Drie nieuwe, verfrissende digitale tentoonstellingen

De website van het Nationaal Farmaceutisch Museum (NFM) heeft een flinke make-over gehad. Het virtueel museum geeft het publiek een inkijk in wat de farmacie te bieden heeft. Toine Pieters, hoogleraar Geschiedenis van de farmacie: “In het NFM laten we zien wat geneesmiddelen door de eeuwen heen hebben betekend voor de mens.”

PW42 - 19-10-2018 | door Ilse Boekweg

‘Het zalfpotje had eeuwenlang in de gracht gelegen’

De LNA Helpdesk beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Jaarlijks komen tienduizenden vragen van apothekers binnen bij de helpdesks van de KNMP en SFK. De medewerkers achter de helpdesks bespreken veelvoorkomende en lastige vragen, tips en bijzondere zaken. De helpdesk van het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) is deze keer aan de beurt. Apothekers consulteren deze helpdesk voor vragen over productzorg rond de 3000 keer per jaar.

PW42 - 19-10-2018 | door Ilse Boekweg

Full English Brexit

Dagelijks in het nieuws en niemand weet waar het precies heengaat: de Brexit. Het LOA-bestuur houdt de ontwikkelingen in de gaten. Wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse apotheken? Twee weken geleden werd een Brexit-bijeenkomst georganiseerd door de overheid voor beroeps- en brancheorganisaties. Doel was de organisaties alert maken op de grote impact van de Brexit. Maar zo lang geen scenario gekozen is, blijft het gissen.

PW43 - 26-10-2018 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

De KNMP start met de Onderzoeksagenda 2025

De KNMP start met de ontwikkeling van de Onderzoeksagenda 2025 voor de farmacie. De agenda identificeert en prioriteert onderzoeksvragen die de farmaceutische zorg middels wetenschappelijk onderzoek verder brengen. Apothekers kunnen nu vragen opgeven waarop ze door onderzoek voor 2025 antwoord willen hebben.

PW43 - 26-10-2018 | door KNMP

Apothekers waarderen StiPCO-dagen met 8,1

Openbaar apothekers waardeerden de StiPCO-dagen met een 8,1. Ook beveelt 96% de scholingsdagen aan bij collega-apothekers. Dit blijkt uit een evaluatie onder 430 deelnemers. Zij konden op elke StiPCO-dag hun eigen programma samenstellen uit twintig workshops passend binnen het thema ‘De openbaar apotheker 2020: expert, coach en teamspeler’.

PW43 - 26-10-2018 | door KNMP

Apotheekbereidingen: vergoeding 2019 bekend

De zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2019 vergoeden en welke niet. Sinds 2016 besluiten zorgverzekeraars gezamenlijk welke door­geleverde bereidingen voor vergoeding in aanmerking komen.

PW43 - 26-10-2018 | door KNMP

Lever een bijdrage aan het verminderen van medicijnafval

KNMP zoekt apothekers voor onderzoek omvang probleem medicijnafval

Tonnen vol, grote tijdsinvestering, spillage en afvalwater met medicijnresten. Medicijnafval zorgt voor een algehele belasting op het milieu. Toch weten we nog weinig over medicijnafval. De KNMP roept apothekers op om zich aan te melden voor onderzoek naar medicijnafval, dat dit najaar in samenwerking met de Universiteit Leiden van start gaat.

PW43 - 26-10-2018 | door Ilse Boekweg

Datagedreven

De afgelopen jaren is het aantal recalls gelijk gebleven. Dat blijkt uit de laatste drie Jaarbeelden van IGJ, waarin de recallcijfers staan benoemd. Maar u heeft waarschijnlijk eenzelfde gevoel als ik: er zijn steeds meer geneesmiddelen waarmee ‘iets’ aan de hand is.

PW44 - 02-11-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Recall Jakavi wegens vervalsing

Fisher Farma roept in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) diverse charges van het middel Jakavi (15 mg) terug op patiëntniveau, wegens vervalsing. Dat meldt de IGJ op haar website. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij een kleine groep Nederlandse patiënten terechtgekomen. Jakavi wordt alleen op recept verstrekt via apotheken in het ziekenhuis, het is een zogenaamd overgeheveld geneesmiddel.

PW44 - 02-11-2018 | door KNMP

Lijst uitstroom geneesmiddelen beschikbaar

De lijst van geneesmiddelen, die per 1 januari 2019 het basis­pakket uitstromen, is bekendgemaakt door de Rijksoverheid.

PW44 - 02-11-2018 | door KNMP

‘We kregen recent veel vragen van media over oxycodongebruik’

De SFK Helpdesk beantwoordt veelgestelde en bijzondere vragen

Apothekers consulteren de Helpdesk van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) rond de 7500 keer per jaar. In een interview geven medewerkers van de SFK antwoord op vragen die vaak binnenkomen bij de helpdesk en ze geven tips voor optimaal gebruik van SFK-producten.

PW44 - 02-11-2018 | door Ilse Boekweg

In hart en nieren

SIG-dag HVZ staat in het teken van de nieren

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn onlosmakelijk met de nieren verbonden. Veel patiënten met hartfalen, angina pectoris, een hartinfarct of beroerte hebben een verminderde nierfunctie. Vandaar dat de Special Interest Group (SIG) HVZ op 8 november een SIG-dag organiseert met aandacht voor patiënten met hart- en vaatziekten en nierproblemen.

PW44 - 02-11-2018 | door KNMP

Zorgen voor, zorgen over...

Alexanderpraat

Onze expertise kunnen we als apothekers, als we ons even onthouden van onze grondhouding om volledig en precies te zijn, opsplitsen in twee terreinen. Product- en patiëntenzorg. Daar waar de een zich meer focust op het geneesmiddel, het product, heeft de ander vooral oog voor het individu, de patiënt. Deze twee verschillende invalshoeken herkennen we duidelijk in de diversiteit aan werkterreinen van apothekers.

PW45 - 09-11-2018 | door Maayke Fluitman, voorzitter AGM

FMD: ondanks impasse financiering, eerste voorbereidingen mogelijk

De financiering voor de start en invoering van de Falsified Medicines Directive (FMD) voor apotheken is nog steeds niet gerealiseerd. Contracteerpartijen hebben de afgelopen maanden na overleg met VWS, gesproken met de zorgverzekeraars over de bekostiging van FMD. Apothekers kunnen wel al de essentiële voorbereidingen treffen, zodat zij deze niet halsoverkop hoeven doen als duidelijkheid over de financiering verkregen is.

PW45 - 09-11-2018 | door KNMP

Een kwestie van vertrouwen

Vertrouwenspersonen leggen uit hoe zij apothekers ondersteunen

Apothekers moeten een plek hebben waar zij met hun verhaal terecht kunnen. De KNMP heeft twee vertrouwenspersonen. Contact zoeken met de vertrouwenspersonen kan altijd, met alle vertrouwelijke kwesties die met het apothekersvak te maken hebben. “De regie ligt bij de persoon die de melding maakt.”

PW45 - 09-11-2018 | door Ilse Boekweg

Bureau

Alexanderpraat

‘Wat gebeurt er eigenlijk op het KNMP-bureau?’ deze vraag is mij regelmatig, vaak met een licht kritische ondertoon, gesteld sinds ik algemeen directeur ben van de KNMP. Ongeveer zestig procent van mijn collega’s is betrokken bij de producten en diensten die we aanbieden aan apothekers en andere zorgverleners. Een groot deel van het werk van deze collega’s vindt achter de schermen plaats. Zo werken GIC-mede-werkers aan het actueel houden van het Informatorium Medicamentorum (IM).

PW46 - 16-11-2018 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Foliumzuur toch verzekerd vanuit het basispakket

Foliumzuur 5 mg blijft in 2019 vergoed vanuit het basispakket. Het valt toch niet onder de middelen die per 1 januari uitstromen uit het pakket. Dit schrijft minister Bruins van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

PW46 - 16-11-2018 | door KNMP

Refusal tijdelijk beschikbaar

Het CBG geeft aan dat het ontwenningsmiddel disulfiram (Refusal) 250 mg tabletten (RVG 03182) tijdelijk weer beschikbaar is. De beperkte voorraad van disulfiram die nog verkrijgbaar was, is verwerkt tot tabletten waardoor er nu tijdelijk weer Refusal te krijgen is.

PW46 - 16-11-2018 | door KNMP

Antistolling: een bloedserieuze zaak

Sprekers districtsledenbijeenkomsten aan het woord over DOAC’s

De districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) hebben als thema antistolling. Het betreft een gevarieerd programma. Een aantal antistolling-experts geeft een kennisupdate over de DOAC’s. Deze experts lichten toe waarom het bijwonen van deze DLB-reeks de moeite waard is. “Door de opkomst van de DOAC’s verandert de taak van de apotheker.”

PW46 - 16-11-2018 | door Ilse Boekweg

Onlosmakelijk

Sommige combinaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Jut en Jul, olie en azijn of boerenkool en rookworst. In de apotheek kennen we ook genoeg combinaties van middelen die vrijwel altijd samengaan. Foliumzuur en methotrexaat is een overduidelijk voorbeeld.

PW47 - 23-11-2018 | door Gerben Klein Nulent

Aandachtspunten voor overstap naar de biosimilar insulines

Voor diabetespatiënten die zijn ingesteld op de insuline Lantus en die overstappen naar een biosimilar insuline zijn aandachtspunten opgesteld. Samen met VGZ, de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft de KNMP deze punten ontwikkeld.

PW47 - 23-11-2018 | door KNMP

Minister Bruins: startschot voor beter vindbare medicijninformatie

Minister Bruno Bruins (VWS) heeft op donderdag 15 november het startschot gegeven voor beter vindbare en betrouwbare medicijn­informatie op het internet. De KNMP en zes andere zorgorganisaties tekenden op hetzelfde moment een intentieverklaring hiervoor. De eerste stap die ze met elkaar zetten, is het aan elkaar koppelen van vier websites: Apotheek.nl, CBG-meb.nl, Lareb.nl en Thuisarts.nl.

PW47 - 21-11-2018 | door KNMP

LSP-verbeterplan blauwdruk sectorbrede ICT-projecten

'Het succes zat hem onder meer in een gezamenlijke business case'

Het verbeterplan van het Landelijk Schakelpunt (LSP) is de afgelopen jaren een vliegwiel gebleken voor breed gebruik van het LSP. Een leverancier en een gebruiker blikken terug op het succes van het traject en geven aan wat dit voor de zorg-ICT in de toekomst kan betekenen. “In 2018 is het aantal succesvolle bevragingen bij het LSP nog steeds aan het toenemen.”

PW47 - 23-11-2018 | door Ilse Boekweg

Apotheek.nl wint publieksprijs voor beste website 2018

Apotheek.nl is door het Nederlandse publiek verkozen tot Beste Website van het Jaar 2018 in de categorie Gezondheid. De award ‘Website van het Jaar’ is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Het team achter Apotheek.nl nam op donderdagavond 22 november in Amsterdome de prijs in ontvangst.

PW48 - 30-11-2018 | door KNMP

DVN: apothekers wisselen glucosemeters sporadisch

Apothekers verzoeken gebruikers van bloedglucosemeters slechts sporadisch om te wisselen van meter. Dit concludeert Diabetes­vereniging Nederland (DVN) na een inventarisatie van gebruikers­ervaringen over meterwissels.

PW48 - 29-11-2018 | door KNMP

Zwolse pilot: labwaarden met een druk op de knop in het AIS

Koppeling met huisarts en lab maakt inspoelen labwaarden in AIS mogelijk

Labwaarden vanuit het laboratorium automatisch in het apotheekinformatie-systeem (AIS). De oplossing komt steeds dichterbij. In omgeving Zwolle is men bezig met een pilot. “Een heleboel regio’s weten dat dit eraan zit te komen. Apotheken willen zo snel mogelijk aangesloten worden.”

PW48 - 30-11-2018 | door KNMP

MFB’s en kwaliteitsbeleid

Afgelopen jaren hebben we in de openbare apotheek maar liefst een paar miljoen keer een MFB afgehandeld. Een MFB is een medisch farmaceutische beslisregel en komt naar boven op basis van patiëntkenmerken en medicatiehistorie. Bij een mogelijke verbetering in het medicatiegebruik wordt een interventievoorstel gemaakt. Hierdoor kunnen we complicaties door verkeerd of onnodig medicijngebruik voorkomen, maar ook zorgen voor een betere en effectievere farmacotherapie.

PW48 - 30-11-2018 | door Evelyne Schuil-Vlassak, WSO

Goed, beter, best

Apotheek.nl is eind november verkozen tot beste website van het jaar in de categorie gezondheid. Een prijs waar we trots op zijn en die we breed uitdragen. Daarom start de KNMP binnenkort een landelijke Apotheek.nl-campagne.

PW49 - 07-12-2018 | door Eric Janson

IGJ: gefaseerde invoering FMD

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) handhaaft vanaf 9 februari 2019 nog niet meteen op alle eisen die vanuit de Falsified Medicines Directive (FMD) worden gesteld. Dit is gisteren bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Bogin symposium. De Nationale Medicijn Verificatie Organisatie (NMVO), waar de KNMP onderdeel van uitmaakt, heeft nauw overleg met IGJ over het vaststellen van de fasering.

PW49 - 05-12-2018 | door KNMP

Nieuw op KNMP.nl: folder over levodopa en voeding

Op KNMP.nl is de nieuwe patiëntenfolder met vijf praktische tips over levodopa en voeding gepubliceerd. Levodopa heeft een interactie met eiwitten uit voeding, maar voor patiënten is het soms ondoenlijk om eiwitten volledig te vermijden. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP heeft de folder in samenwerking met zorgverleners van ParkinsonNet en Punt voor Parkinson opgesteld.

PW49 - 07-12-2018 | door KNMP

De minister vraagt zorgpartijen implementatie PrEP uit te werken

Minister Bruins geeft in een recente Kamerbrief aan dat het RIVM gevraagd is om samen met de GGD-en en andere betrokken zorgpartijen de implementatie van Pre-ExpositieProfylaxe (PrEP) uit te werken. De Kamer wordt begin volgend jaar geïnformeerd over de implementatie en verstrekking van PrEP. Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP heeft alvast enkele aandachtspunten onder elkaar gezet.

PW49 - 07-12-2018 | door KNMP

Financiële hulp voor apothekers in nood

KNMP Ondersteuningsfonds helpt individuele apothekers met geldproblemen

Stichting Ondersteuningsfonds KNMP helpt apothekers die persoonlijke financiële problemen hebben. Onlangs zijn de statuten van het fonds gewijzigd. Niet alleen Nederlandse apothekers kunnen nu financiële hulp krijgen, maar bijvoorbeeld ook buitenlandse apothekers die naar Nederland zijn gevlucht.

PW49 - 07-12-2018 | door Ilse Boekweg

MDMA

Alexanderpraat

MDMA (methylenedioxymethamphetamine) ofwel xtc, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. Daarentegen was NDMA (N-nitrosodimethylamine) – slechts een letter verschillend van MDMA – mij tot afgelopen zomer onbekend. Nu is mijn chemische kennis nog verder uitgebreid en hoor ik van NDEA (N-nitrosodiethylamine). NDMA en NDEA, twee verbindingen die behoren tot de chemische groep van nitrosaminen en beide geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend.

PW50 - 14-12-2018 | door Gerben Klein Nulent, voorzitter KNMP

Advies KNMP bij nieuwe recall: valsartan terug naar apotheek

Het bestuur van de KNMP heeft de Nederlandse apothekers wederom opgeroepen patiënten te vragen vervuilde valsartan terug te brengen naar de apotheek. Het betreft deze keer een terugroepactie van de merken Mylan en Teva. Het bestuur van de KNMP handelt hiermee in lijn met de eerdere dringende oproepen rondom vervuilde valsartanproducten.

PW50 - 14-12-2018 | door KNMP

Oproep aan minister Bruins: pak tekort anticonceptiepil aan

Vrouwenorganisaties, apothekers en artsen hebben gezamenlijk minister Bruins (VWS) opgeroepen het tekort aan de anticonceptiepil aan te pakken. De beschikbaarheid van de anticonceptiepil en van geneesmiddelen in brede zin moet duurzaam veiliggesteld zijn. Dat schrijven zij in een brief aan minister Bruins op 30 november.

PW50 - 14-12-2018 | door KNMP

Apothekers maken succes van Wijs met medicijnen

Bijeenkomsten met tips en adviezen voor geneesmiddelgebruikers

Bijna zeventig bijeenkomsten door het land verspreid, met apothekers voor een zaal vol oudere geneesmiddelgebruikers. Apothekers organiseerden in 2018, voornamelijk in samenwerking met senioren-organisatie KBO-PCOB, lokale Wijs met medicijnen-bijeenkomsten. In Leeuwarden trok de bijeenkomst honderd senioren.

PW50 - 14-12-2018 | door Ilse Boekweg

MedMij

Alexanderpraat

Zo vlak voor het einde van het jaar kijken veel mensen terug op het afgelopen jaar. De televisie en radio zijn er ook vol van; sportmomenten, nieuwsfeiten, hitlijsten enzovoort. Ik kijk liever vooruit. Wat staat ons komend jaar te wachten? Een van de ontwikkelingen waar we komend jaar zeker van gaan horen is MedMij. ‘Met wie?’ Hoor ik u vragen.

PW51/52 - 21-12-2018 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Wat er 1 januari 2019 verandert

Vanaf 9 februari 2019 zal de Falsified Medicines Directive van kracht zijn, maar per 1 januari 2019 krijgt de apotheker al met een aantal andere veranderingen te maken. Het lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%, er stromen een aantal geneesmiddelen uit het basispakket en de bijbetaling van geneesmiddelen verandert.

PW51/52 - 21-12-2018 | door KNMP

Over tekorten, medische noodzaak, vervuiling en de beste website

Jaar in beeld

Voor apothekers in Nederland geldt 2018 als een jaar met volop discussie. De genees-middelentekorten zijn continu onderwerp van gesprek, zeker vanaf de zomer wanneer de anticonceptiepil niet meer beschikbaar blijkt te zijn. Ook de vraag hoe de apotheker moet handelen bij ‘medische noodzaak’ is een hot item. Goed nieuws is er aan het einde van het jaar met de verkiezing van Apotheek.nl tot beste website in de gezondheidszorg.

PW51/52 - 21-12-2018 | door KNMP
Back to top