Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ruim vierhonderd studenten bij Utrechts farmaciecongres

PW Magazine 34, jaar 2013 - 23-08-2013 | door Kirsten Drost
Meer dan vierhonderd studenten farmacie vanuit 65 landen waren van 30 juli tot en met 9 augustus present tijdens het 59th IPSF World Congress 2013 in Utrecht. Het congresprogramma had als thema ‘Global Healthcare for the Individual Patient’.

Is de laatste bus al weg? Maar die kwam toch om 9 uur? Ja, het is nu 21.05 uur ...

De Nederlandse punctualiteit was iets waaraan de meeste congresdeelnemers maar moeilijk konden wennen. De diversiteit in afkomst van de gasten bracht grote cultuurshocks met zich mee. Zo bleek de Engelse taal een uitdaging voor menig congresganger.

Een man met shirtmaat L die aan het vasten was voor de ramadan, bleek zich niet helemaal correct geregistreerd te hebben op de website. Bij de daadwerkelijke registratie op locatie stond een klein niet-islamitisch meisje voor mijn neus. Vervolgens moest ik uitleggen wat de ramadan precies inhoudt en vragen of ze zeker wist of ze daaraan wilde meedoen …

De ramadan was met de ruim zestig vastende deelnemers zeker één van de grootste organisatorische uitdagingen waarmee wij te maken hebben gekregen. De ramadan hebben we mooi afgesloten met een themafeest ‘Arabian Nights’ op de dag van het Suikerfeest.

Programma

Meer dan vierhonderd studenten farmacie vanuit 65 landen over de hele wereld hebben wij deze zomer welkom geheten in Utrecht voor het 59th IPSF World Congress 2013. Het tiendaagse programma, dat de afgelopen vier jaar is voorbereid door Nederlandse studenten (bio)farmacie uit Leiden, Utrecht en Groningen, bevatte een uitgebreid educatief en sociaal programma.

Het congresprogramma viel onder het thema ‘Global Healthcare for the Individual Patient’. Vooraanstaande internationale sprekers waren speciaal naar Utrecht afgereisd voor het scientific symposium ‘Personalised Medicine’ en het educational symposium ‘Developing Pharmaceutical Care trough Collaborative Practices’.

Verbazingwekkend genoeg bleek het verkleden in traditioneel Hollandse klederdracht de meest gewaardeerde en opwindende activiteit van het gehele programma te zijn. Allereerst hebben wij ons als leden van de organisatie verkleed en op zijn minst een uur lang foto’s met deelnemers gemaakt. Vervolgens hebben alle deelnemers, gestoken in klompen en schorten, ruim twee uur lang rondgelopen met kazen.

Hoogtepunten

2013pw34p25Dit congres heeft zich vooral onderscheiden door een aantal specifieke hoogtepunten. De K.N.P.S.V. is één van de oudste verenigingen van IPSF en heeft haar 110de verjaardag op een toepasselijke wijze gevierd met een megataart voor alle congresdeelnemers. Daarnaast was de K.N.P.S.V. ook één van de oprichters van IPSF.

Een oud-bestuurslid van IPSF nam met ons contact op om te vertellen dat hij de oprichtingsdocumenten uit 1949 met de handtekeningen van alle oprichters in zijn huis had gevonden. Dit officiële document is feestelijk overhandigd op de algemene ledenvergadering, zodat dit deel kan uitmaken van het IPSF-archief.

De tien congresdagen waren een groot succes en de K.N.P.S.V. heeft zijn internationale positie hoog gehouden.

Document acties

Back to top