Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

G-Standaard levert internationale bijdrage

PW Magazine 36, jaar 2010 - 10-09-2010 | door KNMP
Welke apotheker in Nederland kent de G-Standaard niet? Maar ook buiten onze landsgrenzen is deze in 1986 ontstane databank geen onbekende. De G-Standaard krijgt internationaal veel waardering. De KNMP is daarom gevraagd een bijdrage te leveren in een internationale werkgroep.

Leonora Grandia neemt namens de KNMP plaats in deze werkgroep van deInternational Health Terminology Standards Development Organisation. De werkgroep kwam met verbetervoorstellen voor de farmaceutische terminologie van het terminologiestelsel SNOMED CT. Dit is een medisch terminologiestelsel en staat voor Systematized Nomenclature of Medicine – Clinical Terms.

Unieke expertise

De KNMP nam deel op verzoek van Nictiz, het landelijke expertisecentrum voor ICT in de zorg. Nictiz noemt de expertise van de KNMP uniek. Grandia: “Op een aantal punten is de G-Standaard beter dan SNOMED, bijvoorbeeld voor de injecties. In het verbetervoorstel is opgenomen om SNOMED op die punten aan te passen. Anderzijds is dit ook een mooie gelegenheid om straks de G-Standaard te verbeteren op basis van SNOMED, bijvoorbeeld voor de pleisters met gereguleerde afgifte.”

Eenheid

“In de toekomst zouden we graag de G-Standaard en SNOMED CT aan elkaar koppelen”, vertelt Grandia. “In de apotheek zullen ze hier niets van merken, maar de totale zorgketen profiteert van de eenheid van taal. Bijvoorbeeld: als je een indicatie vastlegt met SNOMED CT, dan is er automatisch bewaking op de contra-indicatieaard in de G-Standaard.”

 

Lees meer over deze samenwerking in de kwartaalbrief van september van Nictiz. Kijk op www.nictiz.nl onder ‘Publicaties’.

Document acties

Back to top