Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zichtbare longzorg

Longzorgmeter.nl

PW Magazine 44, jaar 2011 - 04-11-2011 | door KNMP
De KNMP Richtlijn COPD vraagt van apothekers om de longzorg veel gerichter op de individuele patiënt af te stemmen. Maar hoe waarderen longpatiënten deze door het apotheekteam geleverde zorg? Apothekers kunnen de geleverde longzorg zichtbaar maken door patiënten te vragen hun mening achter te laten op longzorgmeter.nl van het Astma Fonds (binnenkort Longfonds).

De kwaliteit van zorg staat steeds meer in de schijnwerpers. Het in kaart brengen ervan wordt steeds belangrijker. Kwaliteit van zorg bestaat uit verschillende aspecten die elk op hun eigen manier, inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Een van deze aspecten is hoe de patiënt zelf de zorg ervaart. En daarvoor heeft het Astma Fonds de Longzorgmeter ontwikkeld. De inhoud van de Longzorgmeter is gebaseerd op de wetenschappelijke CQ-index Astma en COPD, bestaande kwaliteitscriteria en de Zorgstandaard COPD.

Betere zorg

Op longzorgmeter.nl geven patiënten direct feedback op de ontvangen apotheekzorg en dat maakt het zowel voor de patiënt als voor de apotheker gemakkelijker om in gesprek te gaan over de ervaren zorg. De Longzorgmeter verzamelt patiëntenervaringen over thema’s als informatie en communicatie, medicijnen en instructie, en de benadering van de patiënt. Apothekers kunnen deze ervaringen gebruiken om de zorg te verbeteren of apothekers stimuleren om op de huidige manier door te gaan. Meedoen aan de Longzorgmeter geeft de patiënt het gevoel van regie en dat bevordert weer de eigen verantwoordelijkheid en therapietrouw. Samen met de patiënt werkt u zo aan betere zorg.

Actieve rol apotheker

“Des te meer patiënten hun waardering achterlaten op longzorgmeter.nl, des te duidelijker de feedback voor uw apotheek is”, zegt Michael Rutgers van het Astma Fonds. Rutgers geeft aan dat de apotheker actief kan bijdragen aan het aantal waarderingen door patiënten te wijzen op de Longzorgmeter en het doel van deze waarderingssite: in een gesprek met de patiënt of door het meegeven van de ‘ansichtkaart Longzorgmeter’ die voor de patiënt ook tekst en uitleg geeft. Deze is gratis te bestellen op www.astmafonds.nl/bestellen/ansichtkaart-longzorgmeter.

Zichtbare zorg

Patiënten kunnen op longzorgmeter.nl zien wat andere patiënten van de apotheek vinden en dit vergelijken met andere apotheken in de omgeving. De Longzorgmeter draagt zo ook bij aan de transparantie van zorgverlening bij longaandoeningen door apotheken. Tot slot krijgen patiënten op de site ook informatie over wat goede longzorg is: wat mogen zij aan zorg verwachten en wat kunnen zij zelf doen.

Document acties

Back to top