Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Welke apotheek wint de FPZ-prijs 2011?

'We hopen op innovatieve verrassingen'

PW Magazine 41, jaar 2010 - 15-10-2010 | door KNMP
Al ruim twaalf jaar organiseren GlaxoSmithKline en de KNMP de FPZ-prijs. Ook dit jaar kunnen apotheken hun FPZ-project insturen. De jury hoopt op verrassende inzendingen met een duidelijk belang voor de patiënt.

De criteria voor de FPZ-prijs zijn dezelfde als vorig jaar. De jury toetst de inzendingen op zes punten: biedt het meerwaarde voor de patiënt, is het project vernieuwend, overdraagbaar, zijn de resultaten aantoonbaar, is de aanpak van kwaliteit en is het ingebed in de zorgketen. Apotheken kunnen tot 19 november hun project insturen.

Innovatie

François van Vliet is manager Pharmaceutical Care bij GlaxoSmithKline (GSK) en praktiserend apotheker. Namens GSK neemt hij deel aan de jury. Hij vindt de samenwerking met KNMP goed en is erg positief over de prijs. “GSK staat voor innovatie en vindt het belangrijk dat de patiënt centraal staat in farmaceutische zorg. Deze prijs maakt verbeterde zorg ook meetbaar. Afgelopen jaren zie je steeds meer inzendingen, terwijl het innovatieve karakter van de inzendingen vorig jaar minder was. Aan de ene kant een bijzondere constatering dat zoveel apotheken bezig zijn met de implementatie van FPZ. Hier mogen we trots op zijn. Ik hoop daarbij dit jaar op innovatieve verrassingen, initiatieven waar we nog niet aan hebben gedacht. We willen elk jaar het niveau naar boven trekken.”

Recordaantal

Vorige keer was er een recordaantal inzendingen. Maar liefst 26 waarvan er 5 genomineerd werden. Uiteindelijk won Apotheek Haagse Ziekenhuizen in Den Haag met de bloedspotmethode de eerste prijs. Jaarlijks maakt de jury op de Wetenschapsdag bekend wie de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden.

Belang patiënt

Nieuw deze keer is de vertegenwoordiging van een patiëntenorganisatie in de jury. Ele Visser is directeur van de Patiënten Academie, een kennis- en adviescentrum voor patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en zorgaanbieders en kersvers jurylid. “Ik vind het een hele eer om deel te nemen”, vertelt Visser. “Deze prijs is een belangrijke stimulans voor apothekers. Ik hoop dat de kwaliteit van de inzendingen hoog zal zijn, het lijkt me een hele uitdaging om dan een terechte winnaar te kiezen. Ik let natuurlijk vooral op het patiëntbelang. Hoe goed of leuk een project voor een apotheek ook is, het moet de patiënt betere zorg opleveren.”

Naast hem bestaat de jury uit een vertegenwoordiging van GSK, de KNMP en vorige FPZ-prijswinnaars. Hoofdbestuurslid Ruud Dessing is voorzitter.

Workshops

Ook voor de FPZ-prijs zelf ziet Van Vliet nog genoeg ruimte voor innovatie: “Ik zou graag zien dat deze prijs in heel Nederland bekend is, zodat voor iedereen zichtbaar is wat de apotheker doet. Misschien dat ook een zorgverzekeraar kan deelnemen aan de jury. En wellicht kunnen de winnaars volgend jaar workshops geven aan andere apothekers om te helpen bij de uitvoering.”

 

Kijk op www.knmp.nl/vakinhoud/zorgvernieuwing-en-innovaties/fpz-prijs voor meer informatie.

Document acties

Back to top