Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uitleg en advies over astma en COPD

Thema op apotheek.nl

PW Magazine 17, jaar 2011 - 29-04-2011 | door KNMP
‘Astma en COPD’ is in mei het thema op apotheek.nl. Dit sluit natuurlijk goed aan op de Longweek in de apotheek van 9 tot en met 13 mei.

U kunt uw patiënten verwijzen naar apotheek.nl voor meer informatie over astma of COPD. De site geeft uitleg over het verschil tussen deze twee aandoeningen en welke middelen er zijn om deze te behandelen. Daarnaast geeft de site tips voor het gebruik van de verschillende middelen.

Instructiefilmpjes

Op apotheek.nl treft u ook de inhalatie-instructiefilmpjes die sinds kort op apotheek.nl zijn te vinden. Deze kunt u ook samen met de patiënt in de apotheek bekijken en bespreken.

Document acties

Reacties

Anoniem
15-05-2011 21:45
zegt:

Transparantie is een groot goed. Eerlijke antwoorden worden zeer op prijs gesteld.

Het is een raadsel waarom de KNMP in zee gegaan is en de leden (en niet-leden) op weg heeft gestuurd met een campagne die als een boemerang terug zal komen: een risico test met een vals positieve uitslag van 60% kan worden uitgelegd als een test met een ander doel dan mogelijk de bedoeling is geweest.

Was het AO van 26 mei zo belangrijk dat er geen tijd over was om e.a. te corrigeren?

We hebben een vraag gesteld een antwoord gekregen. Een antwoord dat wij niet hadden verwacht. Dank desalniettemin.

Aan: GIC Helpdesk
Onderwerp: risicotest COPD, reactie

Geachte collega,

U heeft afgelopen week contact gehad met de helpdesk van GIC over de COPD risicotest

Met de meeste van jullie is er afgesproken dat er reactie zou komen op moment dat we meer zouden weten. Ik heb inmiddels contact gehad met een van de opstellers van de COPD risicotest. Persoonlijk ben ik er nog niet overtuigd dat dit een valide test is. Maar dat is een persoonlijke opvatting.

De risicotest is op basis van associatie tot stand gekomen. Ze hebben gekeken welke kenmerken, symptomen, gedragingen voorspellend zijn voor het krijgen van COPD. De kenmerken, symptomen en gedragingen die de meeste associatie gaven, zijn de 8 vragen geworden die op de risicotest staan.

Sommige vragen zijn uit wetenschappelijk oogpunt te verklaren waarom ze een voorspeller zijn voor het krijgen van COPD. Bij een aantal andere vragen blijf je in het ongewisse over achterliggende gedachten.

Zo is er een associatie gemeten tussen een BMI< 25 en het risico op COPD. In hoeverre ook kruiselings is gekeken naar de associërende vragen is mij onbekend (daarmee bedoel ik: mensen die roken hebben vaker een gewoon gewicht en minder vaak een overgewicht). Ik kan geen verklaring vinden voor deze associatie, wel de verklaring andersom (mensen met ernstige COPD hebben vaker last van ondergewicht dan gezonde mensen). Idem kan ik geen verklaring bedenken voor de vragen 6 en 8 mbt de voorspellende waarde.

(Vergelijk het met een interactie tussen twee stoffen waar geen mechanisme voor kan worden gevonden).Verder is de test in ongeveer 60% van de gevallen vals positief. Dus 3 op de 5 mensen hebben een uitslag die aangeeft dat er een hoog risico op longziekte COPD wordt gelopen terwijl ze dat niet hebben.Het het geen hierboven is geschreven, is de COPD risicotest niet een test die niet gebruikt kan worden voor het voorspellen van COPD. Maar kijk bij een score > 19 altijd ook naar de vragen 3, 6 en 8 hoe hier op geantwoord is, ook in relatie met een leeftijd ouder dan 70 jaar.

Met vriendelijke groet

Annemieke Horikx

Back to top