Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rol van arachideolie bij pinda-allergie

Veilig, zuiver en niet relevant

PW Magazine 38, jaar 2011 - 22-09-2011 | door Natalie Chan
De bewaking op pinda-allergie wordt niet opgenomen in de G-Standaard bij stoffen als arachideolie. Reden hiervoor is dat het gebruik van geraffineerde arachideolie veilig is voor personen met pinda-overgevoeligheid.

Pinda-allergie is een van de bekendste voedselallergieën bij kinderen en volwassenen. Milde symptomen, zoals jeuk, rinoconjuctivitis, lokale urticaria en faryngolaryngeaal oedeem, kunnen voorkomen na blootstelling aan pinda-eiwitten, maar ook ernstige fatale reacties als anafylaxie. Het allergeen dat voor een allergische reactie zorgt, is een eiwit. Er zijn elf pinda-allergenen geïdentificeerd: Ara h 1-11. Arachideolie, ook wel pindaolie genoemd, wordt verkregen uit zaden van de Arachis hypogaea. Deze olie is aanwezig als hulpstof in veel dermatica en in bijvoorbeeld fytomenadiondrank.

Zuiverheid

Ruwe pindaolie wordt onderworpen aan fysische en chemische zuiveringsmethoden om een zuiver product met minimale aanwezigheid van pinda-eiwitten te verkrijgen. Hoe de olie is gezuiverd, is vaak niet bekend. Het gebruik van verschillende zuiveringsmethoden heeft invloed op de hoeveelheid pinda-eiwitten in geraffineerde arachideolie. De arachideolie die verwerkt is in medicinale producten is van Europese Farmacopee (Ph. Eur.) kwaliteit.

De monografie van de Ph. Eur. omvat geen test voor residueel eiwit. In geraffineerde arachideolie zijn echter altijd geringe hoeveelheden pinda-eiwitten aanwezig, ongeacht het raffinageproces [1]. Indien pinda-eiwitten in verschillende pindaoliën worden gemeten, bedraagt het eiwitgehalte in onbewerkte oliën 100-300 µg/ml en in geraffineerde oliën hooguit een factor 100 lager [2].

Studies

In een gerandomiseerd, dubbelblind gekruist provocatieonderzoek is de veiligheid van gezuiverde en ruwe arachideolie bij zestig personen met een pinda-allergie onderzocht [3]. Geen van de deelnemers had allergische reacties na het gebruik van gezuiverde arachideolie. Zes personen (10%) kregen milde allergische reacties na het gebruik van ruwe arachideolie. Lokaal gebruik van geraffineerde arachideolie op de huid bij huidpriktests veroorzaakte geen huiduitslag, maar ruwe arachideolie wel [3, 4]. In een review wordt genoemd dat onder een orale drempelwaarde van 100 µg pinda-allergenen geen allergische reacties zijn geobserveerd [5].

Geen bewaking in de G-Standaard

Op grond van bovenstaande is een bewaking op pinda-allergie voor arachideolie niet zinvol. Geneesmiddelen die geraffineerde arachideolie bevatten, lijken veilig voor mensen met een pinda-allergie. Ruwe arachideolie kan bij sommige individuen met een pinda-allergie milde allergische reacties oproepen en dient te worden vermeden.

Omdat in geneesmiddelen geraffineerde arachideolie wordt gebruikt, is de kans op een allergische reactie minimaal, hoewel nooit volledig uit te sluiten. Transparantie van de zuiverheidsgraad van arachideolie is nodig. Het Geneesmiddel Informatie Centrum adviseert informatie over de zuiverheidsgraad op te nemen in het analysecertificaat en de bijsluiter van de grondstof arachideolie en arachideoliebevattende preparaten.


Literatuur

1 Crevel RW et al. Allergenicity of refined vegetable oils. Food and Chemical Toxicology 2000;38:385-93.

2 Hourihane JO et al. Randomised, double blind, crossover challenge study of allergenicity of peanut oils in subjects allergic to peanuts. BMJ 1997;314:1084-8.

3 Kull I et al. Peanut oil in vitamin A and D preparations: reactions to skin test and manifestation of symptoms. Pediatr Allergy Immunol 1999; 10: 21–26.

4 Ring J et al. Allergy to peanut oil- clinically relevant? J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007; 21:452-5.

Document acties

Back to top