Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Klaar voor 2012?

PW Magazine 40 / 41, jaar 2011 - 07-10-2011 | door KNMP
Farmaceutische zorg anno 2012 … Zorg vastgelegd in richtlijnen … gecontracteerd op basis van prestaties ... vastgelegd op basis van verrichtingen. Een hele nieuwe situatie en er is nog veel te doen. Controleer hoever u al op weg bent aan de hand van de online checklist op ‘klaarvoor2012.info’. Tijdens het KNMP Congres is het startschot gegeven.

2011pw40p32Het wordt even wennen als op 2 januari 2012 de deuren van de openbare apotheken in Nederland open gaan. Alles is dan een beetje anders: voor de apotheker en het apotheekteam de manier van werken, voor de zorgverzekeraars het verwerken van de declaraties en voor de voorschrijvers de samenwerking met apothekers. Maar zeker voor de patiënt is het anders want die staat nu écht centraal voor het apotheekteam en niet meer het medicijn dat wordt opgehaald.

Een nieuwe wind

In 2011 gaat het om voorbereiding. Lezen, leren, afspreken zijn de kernwoorden. In 2012 zijn die vervangen door leveren, vastleggen en doorleren. Apothekers moeten het nodige lezen en leren. Die kennis moeten zij vervolgens bespreken met de belangrijke andere spelers in de zorg: het eigen team, de zorginkopers, de voorschrijvers en de patiënten. Belangrijkste veranderingen zijn het werken volgens de KNMP Richtlijnen, vertaald naar prestaties en vastgelegd als verrichtingen. De vastgelegde gegevens zijn de basis voor declaratie en toezicht. Want de kwaliteit van de zorg wordt mede gemeten aan de hand van de geleverde prestaties. En niet alleen IGZ, maar ook patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars kijken mee. Is alles dan anders? Nee, de zorg blijft dezelfde als nu. Maar de protocollen en afspraken zijn anders.

Nu beginnen

Wat is er nu beschikbaar? De KNMP Richtlijnen met diverse hulpmiddelen, de prestatiebeschrijvingen, de Verrichtingentabel (inrichting van de AIS-sen) en het Kwaliteitsprofiel. En sinds deze week is KNMP TV live waar u nu online de highlights en de jaarrede van het KNMP Congres kunt bekijken, ga daarvoor naar knmptv.nl. Vanaf november zendt KNMP TV ook geaccrediteerde nascholing uit. Als eerste komt de KNMP Richtlijn Diabetes aan bod.

 

Gebruik de checklist!

Ga naar klaarvoor2012.info.

Document acties

Back to top