Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herziene druk Standaarden voor Zelfzorg

Ook de UA-Standaarden zijn opgenomen

PW Magazine 35 / 36, jaar 2011 - 02-09-2011 | door Jeltje Luinenburg
Het eerste dat opvalt als u het nieuwe boek in handen heeft, is de frisse nieuwe opmaak in lichtblauw. Verder zijn nu ook de UA-Standaarden in het boek opgenomen en zijn in een aantal zelfzorgstandaarden de adviezen gewijzigd.

2011pw35p41De kleur is niet het enige dat is gewijzigd aan de opmaak. Als u gaat lezen, merkt u dat er geen samenvatting meer aan het begin van elk hoofdstuk staat. In plaats hiervan is de kerninformatie van elk hoofdstuk herkenbaar aan een blauwe omkadering. Hiermee wordt onnodige herhaling van informatie vermeden en zijn de kernpunten toch eenvoudig terug te vinden.

UA-Standaarden

De UA-Standaarden Dextromethorfan, Domperidon, Hydrokinine, Hypericum (sint-janskruid), NSAID’s, Orlistat 60 mg en Zaagbladpalm zijn achter in het boek opgenomen. De UA-vragenlijsten staan niet in het boek, maar op de KNMP Kennisbank. De vraag wanneer de UA-vragenlijsten wel of niet nodig zijn, wordt beantwoord in de inleiding van het boek met een stroomschema.

Enkele belangrijke wijzigingen

De adviezen in de Standaard Hoofdluis zijn in samenwerking met het RIVM herzien: dimeticon is naast malathion middel van eerste keuze geworden en uitgebreide schoonmaakmaatregelen worden niet meer aanbevolen.

In de Standaard Aambeien zijn de eerste- en tweedekeuzemiddelen nu ingedeeld naar de aard van de klachten. Als er alleen sprake is van pijn bij de ontlasting zijn verzachtende preparaten zoals vaselinecetomacrogolcrème FNA en zinksulfaat of zinkoxide in vette zalf eerste keuze; bij voortdurende pijn en jeuk is lidocaïne (met of zonder zinkoxide en bismutsubnitraat) in vette zalf eerste keuze. Toegediend als zetpil zijn verzachtende preparaten en lidocaïne tweede keuze, omdat de werkzame stof dan voor een groot deel niet op de juiste plaats terechtkomt.

Een volledig overzicht van de inhoudelijke wijzigingen vindt u op www.knmp.nl/zelfzorg. Hier staat ook het bestelformulier voor de Standaarden voor Zelfzorg.

Uw team zonder kosten getoetst

De wijzigingen in de zelfzorgstandaarden zijn verwerkt in de KennisTest, de korte digitale nascholing voor apothekersassistenten. De KennisTest Hoofdluis is bijvoorbeeld grondig gewijzigd en er is een nieuwe KennisTest Aambeien en Obstipatie. Laat uw assistenten deze KennisTesten doen, en ze zijn meteen op de hoogte van de nieuwe adviezen.

Door samenwerking met SBA is de KennisTest zonder kosten beschikbaar voor openbare apotheken. In december 2010 is naar alle apotheken een wachtwoord verstuurd. Kijk op www.knmp.nl/kennistest voor meer informatie of mail naar kennistest@knmp.nl om wachtwoordgegevens voor uw apotheek aan te vragen (mocht u deze niet hebben ontvangen).

Publieksinformatie

Uiteraard zijn ook de KNMP-publieksfolders en de teksten op www.apotheek.nl aangepast aan de herziene zelfzorgstandaarden.

Document acties

Back to top