Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Doe mee met de Longweek in de apotheek

Apothekers tonen zorg aan COPD-patiënten en risicogroepen

PW Magazine 09 / 10, jaar 2011 - 03-03-2011 | door KNMP
De Longweek in de apotheek; deze primeur is een goede gelegenheid voor apothekers om te laten zien wat zij als zorgverlener in huis hebben. Dit doen zij onder andere met medicijngesprekken en de COPD risicotest van het Astma Fonds. Natuurlijk doet ook uw apotheek hieraan mee.

KNMP_09_1.jpgDeze allereerste Longweek in de apotheek van 9 tot en met 13 mei is een belangrijk onderdeel van de publiekscampagne ‘Vraag het de apotheker!’. De KNMP organiseert dit in samenwerking met het Astma Fonds.

Kwaliteit van leven

COPD is een van de meest voorkomende aandoeningen; maar liefst 300.000 Nederlanders hebben deze aandoening en dit aantal neemt toe. Een belangrijke oorzaak is roken. COPD is niet te genezen, alleen te behandelen zodat de kwaliteit van leven verbetert. De apotheker is onmisbaar hierbij. De Longweek in de apotheek is daarom erg geschikt voor apothekers en hun team om te laten zien welke zorg zij verlenen aan mensen met COPD en andere longgerelateerde aandoeningen.

Activiteiten

De week richt zich op zowel bestaande patiënten als risicogroepen. Medicijngesprekken, volgens de richtlijn verplicht eens per jaar, kunnen deze week plaatsvinden of gepland worden. De apotheker kan bijvoorbeeld de inhalatietechniek en het medicijngebruik van de patiënt opnieuw bekijken. Daarnaast kan de apotheker adviseren over levensstijl en anti-allergiemedicatie.

De patiënt kan hier ook zelf om vragen; de KNMP attendeert het publiek namelijk via de media op de Longweek in de apotheek en de belangrijke rol van de apotheker bij COPD en astma. Bij alle deelnemende apotheken kunnen mensen de COPD risicotest van het Astma Fonds invullen.

Tijdens deze week kan de apotheek ook meer vragen verwachten over stoppen met roken of hooikoorts en andere allergieën.

Voorbereiding

Op de KNMP Wetenschapsdag 15 maart presenteren we de KNMP Richtlijn COPD. De Longweek in de apotheek is een goede gelegenheid om te laten zien dat u de KNMP Richtlijn nu al in de praktijk brengt. Lees ook meer over deze richtlijn op pagina 12.

Alle apothekers ontvangen halverwege maart de Map van de maand COPD met informatie over de KNMP Richtlijn COPD en over de Longweek in de apotheek. Deelnemers aan deze week ontvangen daarnaast een uitgebreid ondersteuningspakket met promotiematerialen voor in de apotheek, informatiemateriaal voor het publiek en van het Astma Fonds.

Aanmelden

Doe mee met de Longweek in de apotheek en meld u nu aan op knmp.nl/imago. Doe dit zo snel mogelijk maar zeker voor half april. Dan ontvangt u het ondersteuningspakket op tijd. Kijk ook op knmp.nl/imago voor meer informatie.

Document acties

Back to top