Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheek.nl; betrouwbaar en relevant

Statistieken over 2010 leveren mooie cijfers op

PW Magazine 07, jaar 2011 - 18-02-2011 | door KNMP
Voor wie het nog niet zelf heeft ervaren: apotheek.nl is een betrouwbare en relevante website. De bezoekstatistieken van 2010 en het cijfer dat Google aan de site geeft, bevestigen dit. De site trok vorig jaar maar liefst 5 miljoen bezoekers.

Gedurende 2010 nam het aantal bezoekers van apotheek.nl toe. Die trend is in de jaren ervoor ook al zichtbaar. In 2008, het eerste jaar van apotheek.nl, trok de site 1,6 miljoen bezoekers. In 2010 is dit opgelopen tot 5 miljoen. De site is steeds beter vindbaar geworden. Ook is de informatie op apotheek.nl sterk uitgebreid afgelopen jaren. Daarom komen bezoekers hier eerder terecht.

Google

computerschermDe meeste mensen gebruikten Google als vertrekpunt voor een zoektocht; 85% kwam de site op deze manier binnen. Zoektermen die zij daarbij gebruikten, zijn ‘apotheek’, ‘medicijnen’, maar ook specifieke (merk)namen van medicijnen en klachten als ‘aambeien’. Bijna 9% typte direct www.apotheek.nl in. Hoewel verreweg de meeste bezoekers een pc met Windows gebruiken (92%), zien we nu voor het eerst ook in de cijfers mobiele platforms als iPhone (1,41%) en de iPad (0,35%) terug.

De Google Pagerank komt uit op 7. Dit is een hoge score, vergelijkbaar met websites als nu.nl en van banken. Daarmee zegt Google: ‘zeer goed lopende website die internationaal bekend is’. Een dergelijk hoog cijfer komt tot stand als niet alleen veel andere websites verwijzen naar de site, maar ook als het hier gaat om relevante sites. De ene website biedt namelijk betrouwbaardere informatie dan een andere. Dit weegt Google mee.

Gezocht en gevonden

Uiteindelijk surften bijna 3,5 miljoen unieke bezoekers naar de site. Dat betekent dat bezoekers die vaker terugkwamen, niet meetellen in dit aantal. Van deze groep mensen kwam uiteindelijk een derde vaker dan één keer terug.

Twee derde verliet de site na het bekijken van de eerste pagina. Wellicht hadden deze mensen meteen gevonden wat ze zochten of concludeerden ze dat ze op de verkeerde site waren. Een bezoeker bleef in 2010 gemiddeld 2 minuten en 17 seconden op de site en bekeek dan 2,9 pagina’s. Blijkbaar vonden ze wat ze zochten en namen ze de tijd om de informatie te lezen.

Website van het jaar

Halverwege november bereikte het aantal bezoeken een piek; maar liefst 24.706 keer werd de site op één dag bezocht. Wellicht hing dit hoge aantal samen met de nominatie voor website van het jaar die toen speelde. Hoewel apotheek.nl de nominatie niet verzilverde, was de nominatie op zich al een blijk van waardering. Wie weet volgend jaar wel een prijs?

Document acties

Reacties

Anoniem
24-02-2011 12:04
zegt:

Volgens de laatste stand is de Google Rank helaas 6. http://www.websitegegevens.nl/www.apotheek.nl

Dus bij deze een oproep aan alle collega's om vaker van de eigen apotheek-site te linken naar Apotheek.nl

Ik zal deze oproep ook plaatsen op het grootste farmaceutische platform van Nederland op Linkedin.

http://www.linkedin.com/groups?home=&gid=59007

Back to top