Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Niet elk kind met ADHD heeft medicatie nodig’

4 oktober 14.30 uur

PW Magazine 39, jaar 2011 - 30-09-2011 | door KNMP
Gigi van de Loo, kinderpsychiater van Karakter Universitair Centrum Nijmegen, spitst haar inleiding toe op psychofarmaca bij kinderen met ADHD.

“Niet elk kind met ADHD heeft medicatie nodig”, benadrukt Van de Loo. “Je kunt je afvragen of behandeling noodzakelijk is. Sommige kinderen met milde ADHD kunnen met psycho-educatie, oudertraining en schoolinterventies al heel veel bereiken. Pas wanneer sprake is van heftige ADHD en andere mogelijkheden niet effectief blijken, ontstaat een moment dat je medicatie moet geven. Daar gingen we in het verleden misschien sneller toe over.”

Natuurlijk speelt ook de mening van de ouders een belangrijke rol, geeft Van de Loo aan. “Er zijn veel ouders die niet voor medicatie kiezen. De laatste tijd zijn bepaalde alternatieven erg in trek, zoals de neurofeedback, de werkgeheugentraining en het dieet. Om de effectiviteit van deze methoden te testen, is nog veel onderzoek nodig. Medicatie heeft zich wat dat betreft al meer bewezen. Toch kun je soms de alternatieven eerst proberen. Het hangt ook af van de noodzaak om op korte termijn symptoomreductie te krijgen.” Behalve bijwerkingen, zoals een veranderd eetpatroon, een inslaapstoornis of hoge bloeddruk, is ook de werkingsduur iets om in de gaten te houden. “Uit een groot onderzoek blijkt dat medicatie vooral in de eerste twee jaar goed werkzaam is. Daarna lijkt het effect al af te nemen.”

Document acties

Back to top