Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2024 PW6

PW6 - 07-02-2024 | door Scott Wishaw, apotheker Geneesmiddelen Informatie Centrum/KNMP

Een patiënt met eierstokkanker ondergaat chemotherapie met cisplatine en paclitaxel. Ze heeft gehoord dat bepaalde voedingssupplementen helpen tegen kanker en bijwerkingen van chemotherapie. Ze heeft daarom een aantal supplementen op het oog en vraagt aan u of ze die mag nemen.

Welk van de onderstaande supplementen raadt u af?

  1. cannabisolie (op recept)
  2. knoflookcapsules
  3. kurkumacapsules
  4. visoliecapsules

Toelichting

Het juiste antwoord is: visoliecapsules

Complementaire en alternatieve medicatie (CAM’s) zoals voedingssupplementen worden vaak door patiënten gebruikt in de hoop kanker beter te bestrijden of bijwerkingen te verlichten.

Van knoflooksupplementen wordt beweerd dat ze de kans op kanker zouden verminderen en het immuunsysteem zouden versterken. De werkzame stof allicine kan de klaring van onder meer docetaxel verlagen, maar lijkt geen invloed te hebben op cisplatine en paclitaxel.

Curcumine (kurkuma) remt mogelijk slijmvliesontsteking en in vitro is een remmende werking op de groei van kanker gemeld. Verder werkt het anti-oxidatief (wat een nadeel kan zijn tijdens chemotherapie). Kurkumacapsules hebben een interactie met tamoxifen, maar niet met cisplatine. In onderzoek is een gunstig effect op de respons waargenomen bij toevoeging van curcumine aan paclitaxel bij borstkanker.

Cannabis wordt gebruikt voor pijnverlichting en kan helpen bij het opwekken van de eetlust. Er is geen bewijs dat het de werking van chemotherapie met cisplatine en paclitaxel beïnvloedt.

In laboratoriumonderzoek is waargenomen dat bepaalde vetzuren in visolie (PIFA’s) de gevoeligheid van tumoren zouden verlagen voor chemotherapie met irinotecan en platinaverbindingen, zoals cisplatine. Er is weinig onderzoek bij mensen uitgevoerd. Uit voorzorg raden zowel het KWF als Voeding en Kanker visoliesupplementen af in een periode van 24 uur vóór tot 24 uur ná chemotherapie met irinotecan en platinaverbindingen. Dit advies geldt alleen voor visoliesupplementen; vette vis zoals makreel mag wél worden gegeten.

Document acties

Back to top