Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2024 PW18

PW18 - 01-05-2024 | door Minke Kranenborg, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Mevrouw Vos (63 jaar) ondergaat driemaal per week een dialysesessie van vier uur. Ze heeft vanwege een luchtweginfectie een recept voor amoxicilline 500 mg driemaal daags 1 tablet. Welke uitspraak is juist?

  1. Aanpassen van de dosering is niet nodig.
  2. Amoxicilline wordt niet verwijderd door hemodialyse.
  3. De dosering moet worden verlaagd naar amoxicilline 500 mg eenmaal per dag 1 tablet, op dialysedagen toedienen na de dialyse.
  4. Er moet een alternatief worden gekozen, omdat gebruik van amoxicilline moet worden vermeden bij patiënten op intermitterende hemodialyse.

Toelichting

Het juiste antwoord is: Aanpassen van de dosering is niet nodig.

Bij een verminderde nierfunctie is de halfwaardetijd van amoxicilline verlengd, dit is echter niet klinisch relevant gezien de therapeutische breedte van amoxicilline. Amoxicilline wordt verwijderd door hemodialyse. De halfwaardetijd was in een studie 3,5 uur tijdens de dialysesessie ten opzichte van 7 uur tussen de sessies en in een andere studie 2,4 uur tijdens de sessie ten opzichte van 12,6 uur tussen de sessies.
Aanpassing van de dosering is niet nodig bij oraal gebruik van amoxicilline. Aanpassing van de dosering amoxicilline is wel te overwegen bij parenterale toediening van amoxicilline in hoge dosering (12 g per dag) gedurende langer dan tien dagen. Zie voor meer informatie MFB 1450 Dialyse hemodialyse: amoxicilline oraal op de KNMP Kennisbank en de bijbehorende onderbouwing in de risicoanalyse.

Document acties

Back to top