Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW46

PW46 - 15-11-2023 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Welke stelling over anticonceptiva is niet waar?

   I.   Alle combinatiepillen werken gunstig bij acne.

  II.   De combinatiepil met cyproteron is geen voorkeursanticonceptivum bij acne.

 III.   Bij vrouwen vanaf 35 jaar die roken wordt de combinatiepil aanbevolen vanwege het verlaagde risico op hart- en vaatziekten.

IV.    De prikpil met medroxyprogesteron, het levonorgestrel-spiraaltje en het etonogestrel-implantaat bevatten alleen een progestageen.

  1. stelling I
  2. stelling II
  3. stelling III
  4. stelling IV

Toelichting

Het juiste antwoord is: stelling III

Stelling III is niet waar. Bij vrouwen vanaf 35 jaar die roken wordt de combinatiepil juist ontraden vanwege het verhoogde risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Geschikte anticonceptiemethoden zonder verhoogd risico op trombose zijn bijvoorbeeld de oestrogeenvrije pil (minipil), het levonorgestrel-spiraaltje, het koperspiraaltje en het etonogestrel-implantaat.

Stelling I en II zijn waar. Alle combinatiepillen werken gunstig bij acne. De anticonceptiepil met levonorgestrel en 30 microgram-ethinylestradiol heeft de voorkeur, omdat het risico op trombose relatief laag is. De combinatiepil met cyproteron (Diane-35, Cyproteron/Ethinylestradiol) is geregistreerd voor toepassing bij vette huid, acne en overmatige beharing. Deze pil werkt ook als anticonceptiepil, maar is vanwege het relatief hoge tromboserisico geen voorkeursanticonceptivum bij acne.

Ook stelling IV klopt. De prikpil met medroxyprogesteron, het levonorgestrel-spiraaltje en het etonogestrel-implantaat bevatten alleen een progestageen. Deze anticonceptiva zijn even werkzaam als de combinatiepil.

Bron: Keuze anticonceptiva | KNMP Kennisbank

Document acties

Back to top