Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW4

PW4 - 25-01-2023 | door Suzan Gipmans, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Bij welke ingreep ter behandeling van (morbide) obesitas dient de contra-indicatie Bariatrische chirurgie niet te worden vastgelegd?

  1. Roux-en-Y gastric bypass (RYGB)
  2. gastric sleeve
  3. maagballon
  4. mini-gastric bypass

Toelichting

Het juiste antwoord is: maagballon

Na een Roux-en-Y gastric bypass (RYGB), mini-gastric bypass, gastric sleeve en andere vormen van bariatrische chirurgie blijft de contra-indicatie Bariatrische chirurgie levenslang gelden. Bij deze ingrepen vindt een permanente verandering in het maagdarmkanaal plaats.

Een maagballon is een tijdelijke (niet-chirurgische) behandeling. De plaatsing van een maagballon gaat als volgt: de patiënt slikt een capsule met de ballon door. Via een slang die aan de ballon is bevestigd, wordt de ballon vervolgens gevuld met 550 ml vloeistof. De maag voelt zo vol, waardoor de patiënt minder kan eten. Na zestien weken loopt de ballon leeg en verlaat deze het lichaam.

Het is onbekend wat het effect is van een maagballon op de kinetiek, effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen. Een blijvend effect op de kinetiek, effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen door de maagballon wordt echter niet verwacht op grond van de beschikbare literatuur.

Bron: MedicijnBalans KNMP Kennisdocument geneesmiddelen bij morbide obesitas en na bariatrische chirurgie (mei 2022)

Document acties

Back to top