Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW49

PW49 - 06-12-2023 | door Marieke van den Berk-Bulsink, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Een deel van de ADHD-patiënten die op kinderleeftijd starten met ADHD-medicatie kan hiermee stoppen tijdens of kort na de puberteit. Voor patiënten bij wie stoppen niet lukt, kan langdurige voortzetting van de behandeling nodig zijn. Ook zijn er patiënten die op volwassen leeftijd de diagnose ADHD krijgen.

Welk advies geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) over de frequentie van de evaluatie van de behandeling van deze volwassenen met ADHD in de huisartsenpraktijk?

  1. een evaluatie van de behandeling is niet nodig
  2. een halfjaarlijkse evaluatie van de behandeling
  3. een jaarlijkse evaluatie van de behandeling
  4. een tweejaarlijkse evaluatie van de behandeling

Toelichting

Het juiste antwoord is: een halfjaarlijkse evaluatie van de behandeling

De bijlage ‘Aandachtspunten bij patiënten ≥18 jaar die ADHD-middelen gebruiken’ (2020) bij het NHG-Standpunt Herhalen specialistische medicatie (2023) adviseert een halfjaarlijkse evaluatie van de behandeling. De huisarts of praktijkondersteuner (POH) GGZ evalueert naast een aantal somatische controles ook:

• het effect van de medicatie;

• de dosering;

• de therapietrouw;

• het effect van gemiste doses;

• eventuele bijwerkingen en bijkomende klachten, zoals slaap- of stemmingswisselingen.

Volwassen patiënten met ADHD zijn niet altijd goed in beeld bij de huisartsenpraktijk. Als apotheker kunt u de huisartsenpraktijk hierbij ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijks overzicht van patiënten met ADHD-medicatie of afspraken over het maximum aantal herhaalrecepten. 

Bron: NHG-Standpunt Herhalen specialistische medicatie (2023), Bijlage Aandachtspunten bij patiënten ≥ 18 jaar die ADHD-middelen gebruiken. Utrecht: NHG, 2020. Uit: FTO-module Zorgvuldig beleid bij ADHD-medicatie.

Document acties

Back to top