Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW40en41

PW40en41 - 04-10-2023 | door Linda de Jonge, redacteur Pharmaceutisch Weekblad en apotheker

Welke stelling over conserveermiddelen in FNA-preparaten is niet waar?

   I.  Sorbinezuur is alleen werkzaam in de zure vorm.

  II.  Methylparahydroxybenzoaat en propylparahydroxybenzoaat zijn niet goed vetoplosbaar en daarom minder geschikt voor conservering van crèmes, maar wel voor gels en oplossingen.

III.  Methylparahydroxybenzoaat en propylparahydroxybenzoaat versterken elkaars werking.

IV.   Propyleenglycol is toepasbaar in het gehele pH-gebied en kan in hogere concentraties huidirritatie veroorzaken.

  1. Stelling II
  2. stelling III
  3. stelling IV
  4. stelling Ib.

Toelichting

Het juiste antwoord is: stelling II

Stelling II is niet waar. Methylparahydroxybenzoaat en propylparahydroxybenzoaat zijn juist wel goed vetoplosbaar en daarom minder geschikt voor conservering van crèmes, maar wel voor gels en oplossingen.

Stelling I klopt wel. Sorbinezuur is alleen werkzaam in de zure vorm. Daarom mag de pH van de basis niet hoger zijn dan 5,5. Overgevoeligheid voor sorbinezuur wordt zelden waargenomen; wanneer er toch sprake van is, kan men meestal uitwijken naar propyleenglycol en soms naar de benzoaten.

Stelling III is juist. De benzoaten methylparahydroxybenzoaat en propylparahydroxybenzoaat, die bij een pH lager dan 9 kunnen worden gebruikt, versterken elkaars werking. Propylparahydroxybenzoaat wordt alleen in combinatie met methylparahydroxybenzoaat gebruikt.

Ook stelling IV is correct. Propyleenglycol kan worden gebruikt in crèmes en is toepasbaar in het gehele pH-gebied. In hogere concentraties kan het huidirritatie veroorzaken, vooral onder occlusie en in huidplooien. De incidentie van allergische huidreacties is mogelijk groter dan 2%. 

Bronnen:

• KNMP Kennisbank, Informatorium Medicamentorum, hoofdstuk Farmaceutische Hulpstoffen

• R. Lantink, M. Hörnig. Raw Materials In: Le Brun P, Crauste-Manciet S, Krämer I, Smith J, Woerdenbag H. Practical Pharmaceutics. 2de editie. Springer Nature, 2023: 156.

• A. Lein, S.W. Ng. Dermal In: Le Brun P, Crauste-Manciet S, Krämer I, Smith J, Woerdenbag H. Practical Pharmaceutics. 2de editie. Springer Nature, 2023: 451.

Document acties

Back to top