Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2023 PW12

PW12 - 22-03-2023 | door Bart Kremers Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Welke bètablokkers zijn waarschijnlijk veilig te gebruiken tijdens het eerste en het tweede trimester van de zwangerschap?

  1. alleen labetalol
  2. atenolol, labetalol, metoprolol en propranolol.
  3. atenolol, labetalol, metoprolol, bisoprolol en nebivolol
  4. labetalol en metoprolol

Toelichting

Het juiste antwoord is: atenolol, labetalol, metoprolol en propranolol.

Kenniscentrum Moeders van Morgen classificeert atenolol, labetalol, metoprolol en propranolol als ‘waarschijnlijk veilig’ bij gebruik tijdens het eerste en het tweede trimester van de zwangerschap. Labetalol heeft de voorkeur. Met dit middel is de meeste ervaring opgedaan bij hypertensie tijdens de zwangerschap, gevolgd door atenolol, metoprolol en propranolol. Met de overige bètablokkers is weinig tot geen ervaring in de zwangerschap.

Overigens kunnen bij bètablokkers bij gebruik aan het einde van de zwangerschap bijwerkingen bij de foetus of pasgeborene optreden, zoals ademhalingsproblemen, hypotensie, sedatie, hypoglykemie en bradycardie. Extra controle van het kind is daarom nodig. 

Bronnen: Moeders van Morgen (Lareb), Bètablokkers tijdens de zwangerschap, https://www.lareb.nl/mvm-kennis, geraadpleegd in januari 2023 en Informatorium Medicamentorum, inleidende tekst β-blokkers, rubriek Zwangerschap, geraadpleegd in februari 2023.

Document acties

Back to top