Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen PW29en30

PW29en30 - 20-07-2022 | door Sin Ying Chuah, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Een kind van 2 jaar gebruikt propranololhydrochloridedrank 1 mg/ml (fles van 300 ml). Het gezin gaat morgen met het vliegtuig naar Denemarken op vakantie. De moeder vraagt hoe zij deze drank het beste kunnen meenemen. Wat is uw advies?

  1. Antwoorden 'De hele verpakking in de bagageruimte' en 'In flessen van maximaal 100 ml in de handbagage' zijn goed.
  2. De hele verpakking in de bagageruimte.
  3. De hele verpakking in de handbagage.
  4. In flessen van maximaal 100 ml in de handbagage.

Toelichting

Het juiste antwoord is: de hele verpakking in de handbagage.

Propranololhydrochloridedrank FNA wordt beneden 25°C bewaard, niet in de koelkast en in de vriezer. In het vliegtuig wordt afgeraden om geneesmiddelen in de koffer te bewaren. De bagageruimte van het vliegtuig is onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. De buitentemperatuur op 10 km hoogte is circa -40°C. De temperatuur in de laadruimte van het vliegtuig wordt door de betere luchtvaartmaatschappijen op 4°C gehouden, maar temperaturen van boven de 15°C zijn ook gemeten en temperaturen onder het vriespunt zijn evenmin uit te sluiten. Vanwege deze temperatuurschommelingen alsook de kans op het wegraken van bagage, wordt aangeraden om geneesmiddelen in de handbagage (of indien noodzakelijk in de koelkast van het vliegtuig) te vervoeren.

Vloeistoffen en gels mogen in de handbagage worden meegenomen, mits de vloeistoffen en gels in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. Dit geldt niet voor vloeibare geneesmiddelen. Deze mogen wel worden meegenomen in hoeveelheden groter dan 100 milliliter. Wel moet aantoonbaar zijn dat de geneesmiddelen op naam staan, bijvoorbeeld door een verklaring van de arts of apotheek. 

Bronnen:

• LNA-mededeling Vakantie en productzorg

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/luchtvaart/vraag-en-antwoord/wat-mag-ik-meenemen-in-mijn-handbagage-in-het-vliegtuig

Document acties

Back to top