Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2022 PW50

PW50 - 14-12-2022 | door Anke Lambooij, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Meneer Van Megen (67 jaar) heeft ernstige pijn door botmetastases bij prostaatkanker. Hij heeft ook levercirrose, Child-Pugh-klasse B. Welk advies geeft u voor de behandeling van ernstige pijn bij kanker met opioïden?

  1. Codeïne is een veilige en effectieve keuze.
  2. Fentanylpleisters zijn een veilige keuze, mits voorzichtig gedoseerd.
  3. Morfine is een veilige keuze, de dosering hoeft niet te worden aangepast.
  4. Tramadol is een veiliger keuze dan sterkwerkende opioïden.

Toelichting

Het juiste antwoord is: fentanylpleisters zijn een veilige keuze, mits voorzichtig gedoseerd.

Voor alle opioïden geldt dat de dosering moet worden aangepast bij leverfunctiestoornissen. De richtlijn Pijn bij patiënten met kanker noemt fentanyl is een veilige en effectieve keuze bij patiënten met leverfunctiestoornissen, met morfine als alternatief. Hierbij is het advies wel om de startdosering te halveren en de dosering slechts langzaam te verhogen. Tramadol en codeïne zijn geen aanbevolen middelen in de richtlijn Pijn bij patiënten met kanker, omdat de verhouding tussen pijnstilling en bijwerkingen minder gunstig is bij ernstige pijn. Daarnaast wordt codeïne afgeraden bij een Child-Pugh-klasse B. Patiënten met levercirrose zetten codeïne onvoldoende om in morfine, waardoor er geen pijnstillend effect te verwachten is.

Bron: Richtlijn Pijn bij patiënten met kanker, module Speciale patiëntgroepen – patiënten met leverfunctiestoornissen bij pijn bij kanker

Document acties

Back to top