Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2021 PW32/33

PW32en33 - 11-08-2021 | door Marianne le Comte, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

U krijgt een recept voor esomeprazol 20 mg 1x per dag (Nexium), bij een patiënt die al wordt behandeld met erlotinib 150 mg 1x per dag (Tarceva). Dit geeft een interactiemelding. Wat doet u?

  1. Er is niet één goed antwoord, er zijn meerdere opties mogelijk
  2. U overlegt met de oncoloog over vervanging van esomeprazol door een antacidum.
  3. U vertelt de patiënt dat erlotinib moet worden ingenomen met 250 ml Coca Cola (geen cola-light).
  4. U vertelt de patiënt dat erlotinib moet worden ingenomen, direct gevolgd door esomeprazol.
  5. U vertelt de patiënt dat erlotinib twee uur voor esomeprazol moet worden ingenomen.

Toelichting

Het juiste antwoord is: er is niet één goed antwoord, er zijn meerdere opties mogelijk

De oplosbaarheid van erlotinib is afhankelijk van de pH in de maag; de oplosbaarheid neemt af naarmate de pH toeneemt. Esomeprazol verlaagt de biologische beschikbaarheid van erlotinib. De zuurremmende werking van esomeprazol is na ongeveer vier uur maximaal, daarom heeft inname van erlotinib twee uur voor inname van esomeprazol de voorkeur (a. is goed).

Dit innameschema is echter niet voor elke patiënt haalbaar. Een pragmatisch advies is dan: neem eerst erlotinib in, direct gevolgd door esomeprazol (b. is ook goed).

Gelijktijdig innemen met Coca Cola verhoogt de absorptie van erlotinib. In een studie met esomeprazol drie uur vóór erlotinib was de AUC erlotinib 39% hoger bij inname van erlotinib met 250 ml Coca Cola ten opzichte van inname van erlotinib met water. Het maakt waarschijnlijk niet uit wanneer esomeprazol wordt ingenomen, dit kan tegelijkertijd zijn of na een interval van twee uur (c. is ook goed).

Uitwijken naar een antacidum is veelal geen optie, omdat in de meeste gevallen de patiënt een protonpompremmer nodig heeft. Bovendien geeft een antacidum ook een interactie met erlotinib; erlotinib moet dan ten minste twee uur voor of vier uur na het antacidum worden ingenomen (d. is minder goed).

Document acties

Back to top