Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2019 PW 42

PW42 - 17-10-2019 | door Shiwai Ng, LNA

Triamcinolonacetonide kan op verschillende manieren worden verwerkt in dermatica. Welke optie heeft de voorkeur bij het verwerken van triamcinolonacetonide in een vette hydrofiele crème?

  1. a. De verwrijving 1 = 10 dispergeren in een gelijk volume crèmebasis en daarna met de rest van de crèmebasis mengen.
  2. b. De verwrijving 1 = 10 dispergeren in een gelijk gewicht propyleenglycol en vervolgens mengen met de crèmebasis.
  3. c. Triamcinolonacetonide, de zuivere stof, oplossen in de crèmebasis.
  4. d. Triamcinolonacetonide, de zuivere stof, oplossen in propyleenglycol en vervolgens mengen met de crèmebasis.

Toelichting

Het juiste antwoord is: b. De verwrijving 1 = 10 dispergeren in een gelijk gewicht propyleenglycol en vervolgens mengen met de crèmebasis.

In dermatica wordt triamcinolonacetonide op verschillende manieren verwerkt in verschillende bases. Triamcinolonacetonide is een laaggedoseerd farmacon. Door de slechte mengverhouding is het moeilijk het farmacon homogeen te verwerken.

Of er gebruik wordt gemaakt van triamcinolonacetonide of van de verwrijving 1 = 10 heeft te maken met de eigenschappen van de basis waarin de stof verwerkt wordt. Meestal zal de verwrijving 1 = 10 gebruikt worden om een goede verdeling in de basis mogelijk te maken en agglomeraatvorming tegen te gaan. Het zuivere triamcinolonacetonide wordt alleen gebruikt als de stof oplost in de basis.

Soms is het mogelijk de stof direct te dispergeren in de basis, soms wordt de stof eerst gedispergeerd in propyleenglycol. Dat hangt vooral af van de dikte van de crème- of zalfbasis. Als de basis te dik is, wordt gebruikgemaakt van propyleenglycol als dispergeermiddel. Op deze wijze zijn agglomeraten effectief en goed controleerbaar uiteen te wrijven.

In vette hydrofiele crèmes wordt triamcinolonacetonide verwerkt door de verwrijving 1 = 10 te dispergeren in een gelijk gewicht propyleenglycol en vervolgens te mengen met de crèmebasis.

De verwrijving direct dispergeren in een gelijk volume crèmebasis, antwoord a, is in principe ook mogelijk maar heeft vanwege de dikte/stugheid van een vette hydrofiele crème niet de voorkeur.

Bronnen:

  • FNA-voorschrift Triamcinolonacetonidev-aselinecrème 0,1% + commentaar.
  • Joosten T. WINAp-berichten. Cortico-steroïden: over acetaat, acetonide, dispergeren en oplossen. Pharm Weekbl 2005;140(14):478.

Document acties

Back to top