Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2019 PW 12

PW12 - 21-03-2019 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker

Tijdens de bereiding van ampullen worden deze gedurende tenminste 15 minuten verhit bij 121 °C in een autoclaaf. Het eindproduct wordt daarna in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van endotoxinen. Wat zijn endotoxinen?

  1. a. Onderdelen van de celwand van gramnegatieve bacteriën die ontstaan door celdood van deze bacteriën.
  2. b. Onderdelen van de celwand van grampositieve bacteriën die ontstaan door celdood van deze bacteriën.
  3. c. Uitscheidingsproducten van gramnegatieve bacteriën; ze duiden op de aanwezigheid van nog levende bacteriën in het eindproduct.
  4. d. Uitscheidingsproducten van grampositieve bacteriën; ze duiden op de aanwezigheid van nog levende bacteriën in het eindproduct.

Toelichting

Het juiste antwoord is: a. Onderdelen van de celwand van gramnegatieve bacteriën die ontstaan door celdood van deze bacteriën.

Endotoxinen zijn lipopolysacchariden (LPS) die onderdeel uitmaken van de celwand van gramnegatieve micro-organismen. Grampositieve micro-organismen hebben een ander type celwand zonder LPS en kunnen dus geen endotoxinen ‘opleveren’. Endotoxinen worden – in tegenstelling tot sommige pyrogenen – niet actief geproduceerd en uitgescheiden door bacteriën in  het kader van hun infectie van de  gastheer, maar komen alleen vrij bij celdood. Antwoord a is dus als enige juist.

Document acties

gearchiveerd onder: Endotoxinen
Back to top