Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2019 PW 08

PW08 - 21-02-2019 | door Karin Hagendoorn-Becker, apotheker GIC

Een patiënt, 28 jaar, komt in de apotheek met een recept voor hb-Vax-Pro. Hij heeft zes respectievelijk vijf maanden geleden zijn eerste en tweede hepatitis-B-vaccinatie met hb-Vax-Pro gehad en komt nu voor zijn derde vaccinatie. hb-Vax-Pro 10 µg/ml, 1 ml is op dat moment niet leverbaar. Wat levert u af?

  1. a. Engerix-B 20 µg/ml, 0,5 ml
  2. b. Engerix-B 20 µg/ml, 1 ml
  3. c. Fendrix 40 µg/ml, 0,5 ml
  4. d. Twinrix 720 E/20 µg per ml, 1 ml

Toelichting

Het juiste antwoord is: b. Engerix-B 20 µg/ml, 1 ml

Engerix-B en HB-Vax-Pro zijn onderling uitwisselbaar, ook al hanteren de fabrikanten een verschillend antigeengehalte per dosis. Een volwassen dosis HB-Vax-Pro (10 µg) en een volwassen dosis Engerix-B (20 µg) kunnen door elkaar gebruikt worden. Engerix-B met een dosis van 10 µg is een vaccin voor kinderen van 0-15 jaar (Engerix-B Junior), uitwisselbaar met een kinderdosis HB-Vax-Pro (5 µg).

Fendrix is uitsluitend geregistreerd voor hepatitis-B-vaccinatie bij vol-wassenen en adolescenten vanaf 15 jaar met nierfunctiestoornis (inclusief pre-hemodialyse- en hemodialysepatiënten). Het combinatievaccin Twinrix kan gebruikt worden als vaccinatie tegen zowel hepatitis A als hepatitis B gewenst is.

Bron: Informatorium Medicamentorum, Vaccins, KNMP Kennisbank februari 2019

Document acties

gearchiveerd onder: Hepatitis-B, Vaccin, HB-Vax-Pro
Back to top