Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2018 PW38

PW38 - 20-09-2018 | door Anke Lambooij, IVM

De FOURIER-studie onderzocht het effect van evolocumab op het optreden van hart- en vaatziekten. De onderzoekers vonden een relatieve risicoreductie van 20% voor het samengestelde eindpunt van myocardinfarct, beroerte en cardiovasculaire sterfte na twee jaar behandeling. De absolute risicoreductie bij deze hoogrisicopatiënten was 1,3% na twee jaar. Hoe groot is het number needed to treat?

  1. 37
  2. 5
  3. 50
  4. 77

Toelichting

Het number needed to treat (NNT) in deze studie is 74.

Het NNT is af te leiden uit de absolute risicoreductie (ARR). NNT = 1/ARR. In het geval van de FOURIER-studie dus 1/0,013 = 77. Om één geval van myocardinfarct, beroerte of cardiovasculaire sterfte te voorkomen, moeten 77 patiënten gedurende twee jaar evolocumab gebruiken, naast een statine.

Dit getal geldt voor patiënten die vergelijkbaar zijn met de studie-populatie, die bestond uit patiënten met perifeer arterieel vaatlijden of een myocardinfarct of beroerte in de voorgeschiedenis. Daarnaast moesten zij een verhoogd risico op nieuwe hart- en vaatziekten lopen, bijvoorbeeld vanwege diabetes mellitus of een leeftijd boven 65 jaar.

Meer informatie over deze studie vindt u op de website Medicijn-balans.nl van het Instituut voor verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Bron: Sabatine MS et al. Evolocumab and clinical outcomes in patients with cardiovascular disease. N Engl J Med. 2017 May 4;376(18):1713-1722.

Document acties

Back to top