Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2018 PW27en28

PW27en28 - 05-07-2018 | door Bart Kremers, GIC

Bij eradicatie van Helicobacter Pylori bestaat de behandeling uit een combinatie van twee antibiotica en een protonpompremmer, bijvoorbeeld amoxicilline, claritromycine en een protonpompremmer.

Wat is een behandeloptie bij eradicatie van H. Pylori bij een patiënt die eerder een anafylactische shock heeft gehad na inname van zowel amoxicilline als claritromycine?

  1. Azitromycine, metronidazol en een protonpompremmer.
  2. Cefaclor, metronidazol en een protonpompremmer.
  3. Metronidazol, levofloxacine en een protonpompremmer.
  4. Quadrupletherapie met metronidazol, ciprofloxacine, bismuth en een protonpompremmer.

Toelichting

Het juiste antwoord is: metronidazol, levofloxacine en een protonpompremmer.

Deze behandeling is effectief bij 67,9% van de patiënten met een infectie van H. Pylori. Azitromycine is onderzocht bij eradicatie van H. Pylori en wordt wel eens als alternatief gebruikt, maar bij deze patiënt is azitromycine geen optie omdat dit middel net als claritromycine tot de macroliden behoort. Quadrupletherapie is lastig omdat bismuth op dit moment niet leverbaar is via de reguliere groothandel.Daarnaast is het effect van ciprofloxacine bij eradicatie van H. Pylori niet of nauwelijks onderzocht. En het effect van cefaclor bij H. Pylori is niet onderzocht. In theorie zou dit wel een mogelijke optie kunnen zijn omdat H. Pylori vooralsnog gevoelig lijkt te zijn voor cefaclor.

Bron:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724027/

Document acties

Back to top