Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2018 PW17

PW17 - 26-04-2018 | door Jeanne van Berkel, GIC

Op voorschrift van een psychiater krijgt u een recept voor doxazosine 1dd 4mg. De patiënt gebruikt ook citalopram 1dd 40 mg en oxazepam 1-3 dd 10 mg. Voor welke indicatie schrijft de psychiater zeer waarschijnlijk doxazosine voor?

  1. benigne prostaathyperplasie
  2. essentiële hypertensie
  3. nachtmerries bij posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  4. nycturie (frequent nachtelijk plassen)

Toelichting

Het juiste antwoord is: nachtmerries bij posttraumatische stressstoornis (PTSS)

De overige indicaties zijn ook mogelijke indicaties voor doxazosine. Maar omdat de patiënt onder behandeling is van de psychiater en ook hoge dosering citalopram en een benzodiapineagonist gebruikt, is PTSS een waarschijnlijk indicatie. Nachtmerries komen frequent voor bij patiënten met PTSS en leiden tot slaapklachten.

Deze slaapklachten zijn moeilijk te behandelen. Er is enig bewijs dat alfablokkers zouden werken bij slaapproblemen of nachtmerries bij PTSS. Hierbij is een overmatige hoeveelheid noradrenaline aanwezig in de hersenen. Door de werking van noradrenaline tegen te gaan, verminderen alfablokkers mogelijk de intensiteit van nachtmerries en verbeteren ze de kwaliteit van de slaap. Deze toepassing is niet geregistreerd; er zijn geen officiële doseeradviezen vastgesteld.

Prazosine heeft binnen de alfa-blokkers de voorkeur, omdat het de meest lipofiele alfablokker is. Prazosine is echter in Nederland niet geregistreerd. Doxazosine en alfuzosine zijn mogelijk een alternatief. Meer informatie over doxazosine voor de behandeling van nachtmerries bij PTSS is te lezen in dit artikel.

Document acties

Back to top