Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2018 PW08

PW08 - 21-02-2018 | door André Wieringa, Afdeling Klinische Farmacie, Isala, Zwolle

Welke uitspraak is juist over een obesitasprogramma en HTR2C-polymorfismen?

  1. a. Dragers van het HTR2C 759 T-allel verliezen minder gewicht in de eerste maand van het obesitasprogramma en stoppen sneller met het programma.
  2. b. Dragers van het HTR2C 759 T-allel verliezen minder gewicht in de eerste maand van het obesitasprogramma en maken het programma gewoon af.
  3. c. Testen op genetische variatie bij HTR2C helpt bij het voorspellen van het succes van het obesitasprogramma.
  4. d. Dragers van het HTR2C 759 T-allel stoppen sneller met het obesitasprogramma, maar verliezen evenveel gewicht als andere patiënten.

Toelichting

Het juiste antwoord is: a. Dragers van het HTR2C 759 T-allel verliezen minder gewicht in de eerste maand van het obesitasprogramma en stoppen sneller met het programma.

De effecten op gewichtsverlies zijn aanwezig maar klein, en patiënten stoppen sneller met het programma. Veel variabelen hebben echter invloed op het gewicht van de patiënt en de beslissing om het obesitasprogramma te staken. Screening op het specifieke HTR2C 759 T-allel heeft daarom nog geen meerwaarde.

Bron: Risselada AJ, Heerdink ER, Gonera RK, Egberts TCG, Mulder H. Associatie tussen HTR2C-polymorfismen en gewichtsverlies bij patiënten met obesitas. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek. 2018;3:a1662.

Document acties

gearchiveerd onder: Obesitas, Farmacogenetica
Back to top