Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2017 PW 50

PW50 - 13-12-2017 | door Bart Kremers, KNMP

Dabigatran heeft van de DOAC’s de langste halfwaardetijd. Waarom wordt dabigatran bij profylaxe van een CVA/embolie bij atriumfibrilleren toch 2× daags gegeven?

  1. a. 2× daags doseren minimaliseert de fluctuaties in plasmaspiegel en geeft daardoor een goed effect en minder kans op bloedingen.
  2. b. Dabigatran heeft een groot first pass-effect en accumuleert in vetweefsel.
  3. c. Dabigatran is bij deze indicaties door de fabrikant altijd onderzocht en geregistreerd in doseringen 2× daags.
  4. d. Dabigatran wordt in sterke mate door PgP in de darm uitgescheiden.

Toelichting

Het juiste antwoord is: a. 2× daags doseren minimaliseert de fluctuaties in plasmaspiegel en geeft daardoor een goed effect en minder kans op bloedingen.

Farmacokinetische simulaties laten zien dat een doseerregime tweemaal daags bij patiënten met atriumfibrilleren de fluctuaties in plasmaconcentraties van dabigatran minimaliseert. Hiermee worden concentraties bereikt die voldoende zijn om de ontwikkeling van trombi te voorkomen en tegelijkertijd het risico op bloeding minimaliseren. De effectiviteit en veiligheid van dit doseerregime wordt ondersteund door klinische data van de RE-LY trial.

Bron: Clemens A et al. Twice daily dosing of dabigatran for stroke prevention in atrial fibrillation: a pharmacokinetic justification. Curr Med Res Opin. 2012 Feb;28(2):195-201.

Document acties

gearchiveerd onder: Dosering, Farmacokinetiek, Dabigatran
Back to top