Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2017 PW 5

PW5 - 02-02-2017 | door Annemieke Horikx, GIC

Een patiënt bij u in de apotheek heeft een halfjaar geleden een (Roux-en-Y) gastric bypass gehad. Zij is inmiddels al tien kilo afgevallen. Zij staat nu voor u in de apotheek vanwege rugpijn en vraagt om een doosje ibuprofen. Welk advies geeft u?

  1. a. U adviseert haar 200-400 mg elke 4-6 uur tot max 1200 mg per dag.
  2. b. U raadt het gebruik van ibuprofen af en ook van andere NSAID’s.
  3. c. U adviseert haar max 800 mg ibuprofen per dag, immers ze heeft gewicht verloren.
  4. d. U raadt het gebruik van ibuprofen af, maar naproxen kan wel.

Toelichting

Het juiste antwoord is: b. U raadt het gebruik van ibuprofen af en ook van andere NSAID’s.

NSAID’s zijn zwakke zuren met een pKa van 3-5. Bij mensen met een normale maag, is de pH van de maag ongeveer 1 en is het NSAID in ongeïoniseerde vorm aanwezig. Pas bij een hogere pH, in de darm, is het NSAID in geïoniseerde vorm aanwezig.

Mensen die een gastric bypass hebben gehad (‘maagverkleining’) houden een maag over met een volume van 30-50 ml (‘kiwi-formaat’) waarin de pH ongeveer 5-6 is. Bij deze hoge pH is het NSAID in meer geïoniseerde vorm aanwezig waardoor meer NSAID passief via de pouch wordt opgenomen.
Daarnaast verhogen NSAID’s het risico op ulceraties bij de anastomose (de nieuwe verbinding in het maag-darmkanaal). Daarom worden NSAID’s afgeraden bij een gastric bypass. De voorkeur gaat uit naar paracetamol. Tweede keuze: tramadol. Als er toch een harde indicatie voor het gebruik van een NSAID is, moet gelijktijdig een PPI worden gebruikt.

Bron: Yska JP Batriatrische Chirurgie: praktische informatie voor de apotheker. In: 28ste Anselmus Colloquium. De maag: vuilnisvat of poortwachter.

Document acties

gearchiveerd onder: NSAID's, Maagzuur, Maagverkleining
Back to top