Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2017 PW 15

PW15 - 12-04-2017 | door S.D. Borgsteede, Stichting Health Base

Een 34-jarige man vertelt u dat hij met zijn dokter ontdekt heeft waar zijn vervelende huiduitslag vandaan komt. Hij blijkt overgevoelig voor rozenolie, dat onder andere verwerkt is in de handzeep bij zijn schoonouders. Zijn er nog meer oliën die deze klant beter kan vermijden?

  1. a. jasmijn- en citroengrasolie
  2. b. geraniumolie
  3. c. lavendelolie
  4. d. alle etherische oliën

Toelichting

Het juiste antwoord is: c. lavendelolie

Een mogelijke kruisreactie kan optreden tussen producten die rozen- en lavendelolie bevatten. Bij een overgevoeligheid dienen alle producten die rozenolie of lavendelolie bevatten te worden vermeden. Er is onvoldoende bewijs voor kruisovergevoeligheid met andere etherische oliën [1,2]. Het komt wel regelmatig voor dat patiënten op een (groot) aantal etherische oliën allergisch reageren, door gemeenschappelijke bestanddelen of door gelijktijdige allergie voor meerdere stoffen. Er zijn op dit moment ruim 25 etherische oliën commercieel verkrijgbaar voor epicutaan allergologisch onderzoek [1].

Bronnen:

1. Stichting Health Base. Overgevoeligheid rozenolie en lavendelolie. In: Commentaren Medicatiebewaking: www.commentarenmedicatiebewaking.nl, geraadpleegd 30-1-2017.

2. De Groot AC. Contactallergie voor parfumstoffen, 3. Etherische oliën. NTvDV 2011; 21: 7-12.

Document acties

gearchiveerd onder: Overgevoeligheid, Olie
Back to top