Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 7

PW Magazine 7, jaar 2015 - 12-02-2015
Een moeder haalt voor het eerst methylfenidaat voor haar 6-jarige zoon bij u op in de apotheek, nadat ze samen met de huisarts besloot om naast de gedragstherapie medicatie te starten. Maar ze maakt zich wel zorgen over de bijwerkingen en vraagt u wat de meest voorkomende zijn. Wat antwoordt u haar? a. verhoogde hartfrequentie en slaapstoornissen; b. hoofdpijn en verhoogde bloeddruk; c. verminderde eetlust en slaapstoornissen; d. hoofdpijn en groeiremming.

Goede antwoord: c.

Verminderde eetlust en slaapstoornissen zijn de meest voorkomende bijwerkingen van methylfenidaat. Dat vermeldt de nieuwe NHG-Standaard ADHD bij kinderen. Om de kans op een verminderde eetlust te verkleinen, adviseert de standaard om de medicatie tijdens of net na de maaltijd in te nemen. En om slaapproblemen te voorkomen, luidt het advies: geef de laatste dosis uiterlijk vier uur voor bedtijd (rond 16.00 uur).

Hoofdpijn, maagpijn en toegenomen prikkelbaarheid komen regelmatig voor en een milde, maar zelden klinisch relevante, stijging van de hartfrequentie en bloeddruk kan optreden. Daarnaast kan methylfenidaat in lichte mate de groei remmen. De standaard adviseert om tijdens elke controle lengte, gewicht, bloeddruk en hartfrequentie te monitoren.

Document acties

Back to top