Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 39

PW Magazine 39, jaar 2015 - 24-09-2015
Een 73-jarige patiënt wordt met een hartritmestoornis in het ziekenhuis opgenomen. Uit het ECG blijkt dat hij een verlengd QT-interval heeft (529 ms). De patiënt is sinds enkele weken ingesteld op sotalol (80 mg per dag) voor ventriculaire ritmestoornissen. Daarnaast is de patiënt afgelopen week gestart met fluconazol (150 mg per week) vanwege onychomycose en ciprofloxacine (500 mg 2x per dag) vanwege prostatitis. Welke combinatie van geneesmiddelen kan het verlengde QT-interval hebben veroorzaakt? a. combinatie van sotalol en fluconazol b. combinatie van sotalol en ciprofloxacine c. combinatie van fluconazol en ciprofloxacine d. combinatie van sotalol, fluconazol en ciprofloxacine

Goede antwoord: d.

Torsades.org deelt het risico van de geneesmiddelen op torsade de pointes (TdP) in de volgende vier klassen in: klasse I (algemeen geaccepteerd risico op TdP), II (mogelijk risico op TdP), III (risico op TdP onder bepaalde omstandigheden) en IV (overige middelen met risico bij erfelijke QT-aandoeningen).

Sotalol is geclassificeerd als een categorie I QT-verlengend geneesmiddel. Wanneer een patiënt twee QT-verlengende geneesmiddelen krijgt, heeft die een verhoogde kans op torsade de pointes of plotselinge hartdood. Recent zijn ook fluconazol en ciprofloxacine geclassificeerd als geneesmiddelen met risico op torsade de pointes (categorie I).

 

Bronnen:

Contra-indicatie Lang-QT-interval-syndroom (LQTS). In: Commentaren Medicatie-bewaking 2015/2016. 30e jaargang. Stichting Health Base juli 2015, Houten.

http://www.healthbase.nl/actueel/2015/03/health-base-bewaakt-fluconazol-ciprofloxacine-en-propofol-op-qt-verlenging/

Document acties

Back to top