Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 38

PW Magazine 38, jaar 2015 - 17-09-2015
Een moeder staat met haar kind van 10 jaar aan de balie. Ze vraagt om een xylometazolineneusspray voor het kind. Welke sterkte en welk gebruiksadvies geeft u mee? a. Xylometazoline 1 mg/ml; 4 tot 6 keer per dag 1 spray in ieder neusgat b. Xylometazoline 0,5 mg/ml; 4 tot 6 keer per dag 1 spray in ieder neusgat c. Xylometazoline 1 mg/ml; 1 tot 3 keer per dag 1 spray in ieder neusgat d. Xylometazoline 0,5 mg/ml; 1 tot 3 keer per dag 1 spray in ieder neusgat

Goede antwoord: d

Bij de EU-registratie van Otrivin neusspray is door de Medicines Evaluation Board gekeken naar het gebruik en de leeftijdgrens van xylometazoline in Nederland en andere Europese landen. Daaruit bleek dat in Nederland de leeftijdsgrens voor het gebruik van dit product lager ligt dan in sommige andere Europese landen.

Omwille van de Europese harmonisatie is besloten om de leeftijdsgrens en het gebruik van Otrivin aan te passen. Zo is de leeftijdsgrens van de hoogste sterkte Otrivin (1,0 mg/ml) verhoogd van 6 naar 12 jaar en moeten kinderen tussen de 6 en de 12 jaar voortaan de halve sterkte (0,5 mg/ml) gebruiken, net als de 2- tot 6-jarigen. Alle kinderen mogen niet meer dan drie pufjes per neusgat per dag met minimaal acht uur tussen de toedieningen.

Fabrikanten van de generieke producten hebben het nieuwe advies (nog) niet overgenomen. De fabrikant van Otrivin heeft aangegeven het nieuwe advies gefaseerd te introduceren. Er zullen dus nog verpakkingen in omloop zijn met het oude advies.


Bronnen:

• SPC Otrivin 1mg/ ml (xylometazoline). CBG Geneesmiddeleninformatiebank; 26/05/2014

• SPC Otrivin 0,5mg/ ml (xylometazoline). CBG Geneesmiddeleninformatiebank; 26/05/2014

Document acties

Back to top