Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 27

PW Magazine 27, jaar 2015 - 30-06-2015
Welke van de onderstaande uitspraken over lithium en zwangerschap is juist? a. Een vrouw met een bipolaire stoornis gebruikt lithium en wil zwanger worden. Ze kan beter switchen naar carbamazepine. b. Als iemand lithium gebruikt tijdens de zwangerschap, is het risico op een aangeboren hartafwijking (Ebstein-anomalie) 10%. c. Tijdens de zwangerschap heeft kortwerkend lithiumcarbonaat de voorkeur boven een preparaat met gereguleerde afgifte, zoals Priadel en Camcolit. d. De dagelijkse dosis lithium kan het beste verdeeld worden over drie tot vier giften.

Goede antwoord: d.

Lithium is de stemmingsstabilisator van eerste keuze bij vrouwen met een bipolaire stoornis. Er is mogelijk een verhoogd risico op een Ebstein-anomalie, een hartafwijking, maar het absolute risico lijkt klein (0,1-1%).

Een lithiumpreparaat met verlengde afgifte (Priadel en Camcolit) heeft de voorkeur boven het generieke kortwerkende lithiumcarbonaat om fluctuaties in de lithiumspiegel zoveel mogelijk te vermijden. Om die reden ook wordt geadviseerd de dagelijkse dosis over drie tot vier giften te verdelen.

 

Bron: Handboek psychiatrie en zwangerschap, 2015, M. Lambregtse-van den Berg, I. van Kamp, H. Wennink.

Document acties

Back to top