Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 20/21

PW Magazine 20/21, jaar 2015 - 13-05-2015
Bij patiënten die medicatie niet in eigen beheer hebben, dat wil zeggen dat een zorgmedewerker het beheer van de geneesmiddelen heeft overgenomen, moet de apotheek een toedienlijst leveren. Zorgmedewerkers mogen namelijk, vanwege de fouten die hiermee ontstonden in het verleden, niet langer zelf de toedienlijst maken. Maar moet dan ook iedere keer een nieuw actueel medicatieoverzicht worden meegeleverd? a. Ja, een nieuwe toedienlijst betekent automatisch ook een nieuw actueel medicatieoverzicht. b. Nee, een actueel medicatieoverzicht hoeft maar eenmaal per jaar te worden geleverd. c. Nee, er hoeft alleen een nieuw medicatieoverzicht te komen als er veranderingen in de medicatie hebben plaatsgevonden.

Goede antwoord: c.

Een toedienlijst is een verantwoordingsinstrument (om aan te tonen dat geneesmiddelen zijn gegeven) en sturingsinstrument (welke medicatie wanneer moet worden gegeven).

Het actueel medicatieoverzicht (AMO) is een lijst van geneesmiddelen die de patiënt gebruikt. Naast deze gegevens staan hierop bijvoorbeeld eventuele allergieën van de patiënt en waarom bepaalde medicatie is gestopt.

Het actuele medicatieoverzicht is bedoeld voor de patiënt, bijvoorbeeld om mee te nemen als hij naar een arts of het ziekenhuis gaat. Als het AMO niet is gewijzigd, hoeft dit niet te worden vervangen.

Nota bene: hier wordt gesproken over een papieren AMO. Er zijn ook zorginstellingen die werken met een elektronische versie. Wat belangrijk is, is dat op welke wijze dan ook altijd het actuele medicatieoverzicht kan worden geraadpleegd.

Document acties

Back to top