Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2015 PW 18

PW Magazine 18, jaar 2015 - 29-04-2015
Meneer Roester gaat binnenkort op vakantie naar Angola. Voor dit land is een gelekoortsvaccinatie verplicht. Hij heeft daarom bij de GGD, naast andere vaccinaties, een dag geleden een gelekoortsvaccin gehaald. Meneer Roester gebruikt voor behandeling van de ziekte van Crohn mesalazine. Omdat de ziekte van Crohn niet goed onder controle is, stelt de maagdarmleverarts voor om te starten met azathioprine. Kan meneer Roester starten met de azathioprine? a. Ja, meneer Roester kan meteen starten met de azathioprine. b. Nee, meneer Roester wordt geadviseerd twee weken te wachten met het starten van azathioprine. c. Nee, meneer Roester wordt geadviseerd vijf weken te wachten met het starten van de azathioprine.

Goede antwoord: b.

Bij vaccinatie met levend vaccin bij personen die immunosuppressiva krijgen of bestraling bestaat het risico dat de vaccinatie minder effectief kan zijn door onvoldoende antistofvorming. Daarnaast bestaat het risico dat bij deze personen het gele-koortsvaccin de desbetreffende ziekte kan veroorzaken.


Bron: Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers-advisering, februari 2012

Document acties

Reacties

29-04-2015 10:39
J.C. Kortekaas zegt:

In het Zuidelijk Koninkrijk is het goede antwoord 4 weken.

“Welke wachttijd moet u in acht nemen tussen vaccinatie en immunosuppressieve behandeling ?

In de regel wacht men het best 4 weken na toediening van levende vaccins vooraleer men de immunosuppressieve medicatie (opnieuw) opstart."

http://www.vaxinfopro.be/spip.php?article654&lang=nl

Back to top