Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2014 PW 18

PW Magazine 18, jaar 2014 - 02-05-2014
Spuitplekken oftewel lipohypertrofie zijn een bekend probleem bij insulinegebruikers. Dit kan men voorkomen door te ‘roteren’. Wat houdt dit in? a. Insuline injecteren in de spuitplek. b. Het wisselen van de naald na elke injectie. c. Insuline injecteren op elke keer een ander lichaamsdeel. d. Insuline injecteren binnen een lichaamsdeel steeds op een andere plek.

Goede antwoord: d.

Roteren houdt in dat de patiënt binnen een lichaamsdeel steeds op een andere plek insuline injecteert. Door van injectieplek te wisselen krijgt de huid de tijd om te herstellen. Aanbevolen wordt minimaal 1 cm naast de vorige injectieplaats te spuiten.

Het wisselen van naald na elke injectie (antwoord b) is ook belangrijk om spuitplekken te voorkomen. Insuline injecteren in de spuitplek (antwoord a) moet absoluut worden vermeden. De afgifte van insuline is op de spuitplek ongelijkmatig. Dit kan leiden tot slechtere regulering van de bloedglucose.

 

Bron: Pharmaceutisch Weekblad 01-11-2013: ‘Voorkom spuitplekken bij gebruik van insuline, apotheek.nl kan u ondersteunen’.

Document acties

Back to top