Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Voor de zorg

Zorg nou gewoon eens eerst voor de mensen in de zorg.

PW47 - 25-11-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
Maandagochtend, 7:30 uur, in de vertrouwde rij voor de kledinguitgifte. De zorg is al gestart met de dag.
Voor de zorg

In de auto luisterde ik naar een deprimerend bericht van ABN AMRO over de looneis van de zorgvakbonden [1]. Deze ‘hoge’ looneis (compensatie voor inflatie) zal ziekenhuizen in financiële problemen brengen, omdat de inkomsten vanuit de verzekeraars niet zullen stijgen.

Ik denk aan het bericht op ons intranet, over de inzet van een budgetcoach voor medewerkers; blijkbaar bittere noodzaak. Aan de oproep van Maurice van den Bosch om een deel van het inkomen af te staan voor zorgpersoneel dat niet kan rondkomen [2].

Aan de € 544 miljoen die ziekenhuizen vorig jaar moesten uitgeven aan detacheerders omdat het eigen personeel ziek thuis zit, weggaat uit de zorg of eieren voor hun geld kiest en zelf zorg-zzp’er wordt. Aan de niet te stoppen hoeveelheid adviesbureaus en consultants die de zorg inzet, inclusief absurde uurtarieven. Aan de miljoenenwinsten van zorg-ICT-bedrijven en zorgverzekeraars.

De econome besloot met: “Er zal goed onderhandeld moeten worden”. Bah. Als niet-econome denk ik vooral dat er helemaal niet moet worden onderhandeld. Zorg nou gewoon eens eerst voor de mensen in de zorg; dat is uiteindelijk goedkoper. En weet je wat? Er zijn economen die het met me eens lijken te zijn [4]. Mocht het nou echt niets worden met die cao-onderhandelingen, dan kan ik altijd nog de economische sector in (grapje).

Literatuur

1. Looneisen vakbonden dreigen ziekenhuizen in het rood te duwen - ABN AMRO

2. Maurice van den Bosch on LinkedIn: #geencollegaindekou #geencollegaindekou | 484 comments

3. Inhuren personeel kost zorg veel extra geld | BNR Nieuwsradio

4. Verzorg eerst de zorgmedewerker, dan pas de patiënt - ABN AMRO

Document acties

Back to top